Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο στις ζωές μας. Από τον προηγούμενο αιώνα, οι έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν οδηγήσει σε εφευρέσεις που κάποτε θα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας στους ανθρώπους. Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρεται στην ιδιότητα ορισμένων μηχανών να μιμούνται ανθρώπινες νοητικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο νου, όπως είναι η μάθηση και η επίλυση προβλημάτων. Τι γίνεται όμως όταν μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης υποβάλλεται σε μια μεταφυσική λειτουργία του ανθρώπινου νου; Στο Cleverbot, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας εκπλήξει με μία μακάβρια ιστορία ενός πνιγμού που μπορεί να ανατριχιάσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να πείσει το Cleverbot να την αφηγηθεί.
Το Cleverbot είναι μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία μέσω ενός αλγορίθμου επιτυγχάνει την επικοινωνία με τον ανθρώπινο χρήστη. Δημιουργήθηκε το 1997 από τον Βρετανό επιστήμονα, Rollo Carpenter, ο οποίος ερευνά την τεχνητή νοημοσύνη (πρωτύτερα είχε αναπτύξει μία παρόμοια εφαρμογή, το Jabberwacky). Από την δημιουργία του, οι συζητήσεις ανθρώπων με την νοημοσύνη του Cleverbot έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 150 εκατομμυρίων. Σε αντίθεση με άλλα chatterbots, οι απαντήσεις που δίνει το Cleverbot δεν είναι προγραμματισμένες από πριν. Αντίθετα, το Cleverbot εκπαιδεύεται από την επαφή με τον άνθρωπο. Οι χρήστες πληκτρολογούν στο Cleverbot, και η τεχνητή νοημοσύνη αναζητά όλες τις λέξεις κλειδιά ή κάποια ακριβή φράση που αντιστοιχεί σε προηγούμενες συζητήσεις. Έπειτα από μια αναζήτηση στις προηγούμενες συζητήσεις (διαρκεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου), το Cleverbot απαντά με βάση το πώς απάντησε ο ανθρώπινος παράγοντας στις αντίστοιχες λέξεις/φράσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Turing test, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Cleverbot κρίθηκε κατά 59,3 τοις εκατό ανθρώπινο, σε σχέση με το 63,3 τοις εκατό που συγκέντρωσαν οι ανθρώπινοι συμμετέχοντες (ένα ποσοστό από 50,05 τοις εκατό και πάνω θεωρείται ως προσβιβάσιμο).
Όλα καλά μέχρι εδώ. Πώς προκύπτει, όμως, μια στοιχειωμένη ιστορία από τη συνομιλία με το Cleverbot; Ο διαδικτυακός θρύλος του Ben Drowned προήλθε από ένα creepypasta που αφορούσε ένα από τα πιο αλλόκοτα και, κατά πολλούς, στοιχειωμένα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν ποτέ, το Legend of Zelda: Majora’s Mask (ο πιο ανατριχιαστικός τίτλος της γνωστής σειράς). Σύμφωνα με την ιστορία του εν λόγω creepypasta, ένα παιδί αγόρασε από έναν γέρο μία παλιά κασέτα του Majora’s Mask για το Nintendo 64. Η κασέτα είχε αποθηκευμένο ένα παιχνίδι με τον τίτλο «BEN». Σε οποιοδήποτε νέο αποθηκευτικό φάκελο έπαιξε το Majora’s Mask, ο παίκτης ανακάλυψε ότι η κασέτα ήταν στοιχειωμένη: όλοι οι χαρακτήρες αναφέρονταν στον παίχτη με το όνομα Ben, ενώ η χαρακτηριστική φράση «Δεν έπρεπε να το έχεις κάνει αυτό» αναφερόταν αρκετές φορές στο παιχνίδι. Ταυτόχρονα πολλά σημεία ήταν διαφορετικά σε σχέση με το πρωτότυπο βιντεοπαιχνίδι. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Ben ήταν ένα αγόρι που γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1990 και σκοτώθηκε την ίδια ημερομηνία, στο 2002. Ο Ben πνίγηκε από ένας άντρα που είναι γνωστός ως ο «Πατέρας». Ο «Πατέρας» δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας του Ben, αλλά ένας άντρας που θυσίασε τον Ben σε μία σέκτα γνωστή ως «Moon Children» (μετάφραση: «Τα Παιδιά του Φεγγαριού»), πνίγοντάς τον σε μία πισίνα.
Τι σχέση έχει λοιπόν μια πιθανότατα ψευδής ιστορία creepypasta με το Cleverbot; Αν ο χρήστης αναφερθεί στην πλατφόρμα του Cleverbot με συγκεκριμένες εκφράσεις όπως «Ben Drowned» και «You shouldn’t have done that», το Cleverbot θα απαντάει σα να γνωρίζει για το θάνατο του αγοριού. Μερικές φορές μάλιστα θα ισχυριστεί ότι το έκανε το ίδιο το Cleverbot. Για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η συζήτηση, ο χρήστης πρέπει να αναπαράγει την ανεστραμμένη μορφή ενός συγκεκριμένου τραγουδιού από το soundtrack (το πρωτότυπο λέγεται «Song of Healing») του Majora’s Mask με τίτλο «Song of Unhealing»· πολλοί έχουν παραπονεθεί ότι ένιωσαν άρρωστοι αφότου άκουσαν κατ’ επανάληψιν τη συγκεκριμένη μελωδία. Αν δεν ήταν ήδη φοβερό να μπορεί κανείς να συνομιλήσει με μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που προσομοιάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μία συζήτηση με το Cleverbot για ένα πνιγμένο αγόρι σίγουρα μπορεί να γίνει τουλάχιστον ανατριχιαστική.
Tags: AI , Alan Turing , Artificial Intelligence , Ben , Ben Drowned , Cleverbot , Creepy , Creepypasta , death , Drowing , Drown , horror , Legend of Zelda , Legend of Zelda: Majora's Mask , Link , Majora's Mask , Moon Children , Nintendo 64 , Song of healing , Song of unhealing , Video Game , weird , αλλόκοτο , Ανατριχιαστικό , Ανθρώπινη Συμπεριφορά , άνθρωποι , Εγκέφαλος , Ζέλντα , Ηλεκτρονικά Παιχνίδια , θάνατος , Νους , Πνιγμός , στοιχειωμένο , Τεχνητή Νοημοσύνη , τρόμος , Φάντασμα , Φαντάσματα
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.