Lyubov Orlova, ένα πραγματικό πλοίο φάντασμα

Υπάρχει όμως ένα πλοίο το οποίο δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό πλοίο-φάντασμα που έπλεε ή συνεχίζει να πλέει ακυβέρνητο στον Ωκεανό. Μοναδικοί, απ΄ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, επιβάτες τους είναι αρουραίοι κανίβαλοι.

03 Νοεμβρίου 2019

Σε κάθε γωνιά της γης που βρέχεται από θάλασσα υπάρχουν αμέτρητες γνωστές και μη ιστορίες και θρύλοι για πλοία, ιστιοφόρα ή βάρκες που καταδικάστηκαν να πλέουν αιώνια στοιχειώνοντας  θάλασσες και ακτές. Κάποια από αυτά φέρουν πνεύματα ναυτών, όπως ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, άλλα πτώματα του πληρώματος όταν όλα τα άτομα πέθαναν ταυτόχρονα με ανεξήγητο τρόπο. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όμως είναι πως η ύπαρξή τους ή τα ανεξήγητα συμβάντα που συνέβησαν σε αυτά, στηρίζονται σε φήμες που διαδίδονταν μεταξύ μεθυσμένων ναυτών σε παμπ ή ανθρώπων πριν χάσουν τη ζωή τους, όπως η ιστορία του πλοίου Ourang Medan. Υπάρχει όμως ένα πλοίο το οποίο δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό πλοίο-φάντασμα που έπλεε ή συνεχίζει να πλέει ακυβέρνητο στον Ωκεανό. Μοναδικοί, απ΄ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, επιβάτες τους είναι αρουραίοι κανίβαλοι.

Το Lyubov Orlova που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη σταρ του Σοβιετικού Σινεμά, ναυπηγήθηκε το 1976 για την εταιρία Far Eastern Shipping Company στο Vladivostok. Το πλοίο εκτελούσε κρουαζιέρες φυσιοδιφικού χαρακτήρα σε Βόρειο και Νότιο Πόλο. Είχε κάθε άνεση που περιλαμβάνει και ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο. Καφέ, σινεμά, μπαρ και όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρατήρηση των ιδιόμορφων τοπίων των πόλων και της «εξωτικής» ζωής σε αυτά, όπως πολικές αρκούδες, φάλαινες κτλ.

Για πάνω από είκοσι χρόνια το Lyubov Orlova εκτελούσε με επιτυχία το σκοπό του. Πρόσφερε στο ευρύ κοινό την ανεπανάληπτη εμπειρία να επισκεφτούν κάποια από τα πιο απομονωμένα και δύσβατα μέρη της γης. Ωστόσο, μια σειρά κακών οικονομικών κινήσεων οδήγησε την εταιρεία που είχε στην κατοχή της το Lyubov Orlova σε χρεοκοπία.

Δύο χρόνια σχεδόν, το πλοίο παρέμεινε δεμένο στο λιμάνι St. John’s, στο νησί Newfoundland, στον Καναδά. Όλο εκείνο το διάστημα, διάφορες μορφές ζωής είχαν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στο πλοίο, όπως ποντίκια και αρουραίοι. Όσο πιο πολύ παρέμενε δεμένο στο λιμάνι στο έλεος των καιρικών συνθηκών, του χρόνου και των τετράποδων κατοίκων, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες που είχε να επιστρέψει ξανά στη θάλασσα εκτελώντας κρουαζιέρες στους Πόλους. Τελικά οι Καναδικές αρχές στις οποίες άνηκε πλέον το πλοίο αποφάσισαν να το πουλήσουν για παλιοσίδερα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα χρέη της πολύχρονης παραμονής του στο λιμάνι.

Το Lyubov Orlova αποφασίστηκε να κάνει ένα τελευταίο ταξίδι από τον Καναδά ως τη Δομινικανή Δημοκρατία, όχι όμως σαν πλοίο αναψυχής αλλά ως ένα σκουριασμένο κουφάρι γεμάτο αρουραίους που θα οδηγούταν στη διάλυση. Το πλοίο ήταν δεμένο σε ένα ρυμουλκό που θα το συνόδευε στο Νότο. Λίγες ώρες ωστόσο έπειτα από την αποχώρησή τους από το λιμάνι ξέσπασαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σφοδροί άνεμοι, τεράστια κύματα και καταρρακτώδης βροχή υπό τη μορφή καταιγίδας, έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν ο κάβος που κράταγε τα δύο πλοία ενωμένα να σπάσει. Αν και το ρυμουλκό προσπάθησε να ξαναπροσεγγίσει και δέσει το Lyubov Orlova δεν τα κατάφερε. Έτσι, το πρώην κρουαζιερόπλοιο απέμεινε να πλέει ακυβέρνητο ανοικτά των Καναδικών ακτών.

Όταν τα καιρικά φαινόμενα το επέτρεψαν ξανά, Καναδικό πλοίο προσέγγισε για μια ακόμη φορά το Lyubov Orlova. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν πως ήταν εξαιρετικά επίφοβο και επικίνδυνο να διανύσουν χιλιάδες ναυτικά μίλια με ένα πλοίο που θα μπορούσε να διαλυθεί οποιαδήποτε στιγμή και να απελευθερώσει χημικά στη θάλασσα. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την καναδική οικονομία. Έτσι, προτίμησαν να το εγκαταλείψουν σε διεθνή ύδατα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα το Lyubov Orlova ήταν ένα πραγματικό πλοίο φάντασμα.

Ακυβέρνητο, με μοναδικούς επιβάτες αρουραίους που δίχως πηγή τροφής λογικά στράφηκαν στον κανιβαλισμό, έπλεε για μήνες στους Ωκεανούς ανάμεσα από παγόβουνα και σύννεφα ομίχλης. Αν και στο Βόρεια τμήμα του Ατλαντικού πλέουν καθημερινά δεκάδες πλοία, κανείς δεν ανέφερε πως είδε τον Lyubov Orlova. Στη σκέψη ενός πλοίου, αθέατου στο σκοτάδι και γεμάτου πεινασμένους αρουραίους, οι καπετάνιοι είχαν ένα παραπάνω λόγο να προσέχουν αν και ποτέ δεν σημειώθηκε κάποια σύγκρουση.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως ένα πλοίο που έπλεε για μήνες ανάμεσα σε επικίνδυνα εμπόδια, όπως παγόβουνα ή άλλα διερχόμενα πλοία, έρμαιο των άγριων καιρικών συνθηκών, θα είχε βυθιστεί ή τουλάχιστον θα είχε ξεβραστεί σε κάποια ακτή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη για δώδεκα μήνες.

Έπειτα από ένα χρόνο από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αναφέρθηκε πως πλοίο, παρόμοιο με το  Lyubov Orlova, εθεάθη να πλέει 1300 μίλια ανοιχτά των Ιρλανδικών ακτών. Γρήγορα οι κάτοικοι του νησιού πανικοβλήθηκαν. Όλοι είχαν ακούσει τις ιστορίες για τους πεινασμένους αρουραίους που είχαν καταλάβει το πλοίο. Εύλογα λοιπόν τους προκαλούσε τρόμο η σκέψη του τι θα συνέβαινε αν μια τεράστια ομάδα από ποντίκια που για ένα χρόνο έτρωγαν το ένα το άλλο, ναυαγούσε στις ακτές. Μέχρι ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση, οι αρχές έλαβαν ένα περίεργο σήμα. Αυτό φαίνεται πως προερχόταν από κάποια σωσίβια λέμβο του Lyubov Orlova που έπεσε στη θάλασσα. Αυτό σήμαινε για τις αρχές  πως το πλοίο είχε βυθιστεί και μάλιστα σε διεθνή ύδατα καθώς οι λέμβοι απελευθερώνονταν στο νερό μόνο σε ανάλογες περιπτώσεις. Η ανακούφιση όμως ήταν σύντομη. Λίγες μέρες αργότερα έλαβαν ένα παρόμοιο σήμα από το ίδιο πλοίο που υποδείκνυε πως τελικά δεν βρισκόταν κάτω από το νερό αλλά μάλλον συνέχιζε να πλέει.

Έπειτα από το τελευταίο σήμα, το Lyubov Orlova κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Η πλειοψηφία των αρμόδιων αρχών υποστηρίζει πως το πλοίο έχει βυθιστεί μαζί με τους μοναδικούς επιβάτες του αλλιώς θα ήταν αδύνατο να παραμείνει αθέατο σε ένα μέρος που διασχίζουν καθημερινά πληθώρα εμπορικών πλοίων. Φυσικά, το ίδιο πιστευόταν όταν κόπηκε ο κάβος που το ένωνε με το ρυμουλκό ανοιχτά των ακτών του Καναδά. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη στο πρώην εμβληματικό κρουαζιερόπλοιο. Πράγματι, η πιο λογική εκδοχή είναι πως βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας να σκουριάζει με τα χρόνια όπως άλλα του είδους του. Όμως, πολλές φορές η λογική υπόθεση δεν είναι αυτό που πραγματικά συνέβη…

 

 

Main Image Reference

 

 

Tags: article , Far Eastern Shipping Company , Lyodov Orlova , mystery , Newfoundland , Ourang Medan , αλλόκοτο , άρθρο , αρουραίοι , βυθισμένο , Δομινικανή Δημοκρατία , έντονα καιρικά φαινόμενα , θάλασσα , θάνατος , Ιπτάμενος Ολλανδός , Ιρλανδία , ιστιοφόρο , Καναδάς , καράβι , κρουαζιέρα , μυστήριο , παλιοσίδερα , πλοίο , πλοίο φάντασμα , πνεύματα , στοιχειωμένο , Φάντασμα , ωκεανός

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 3 Νοεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.