Ένα αφίερωμα στην επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας που προβλήθηκε από το FX.

02 Οκτωβρίου 2019

Ήταν βράδυ Τρίτης, τέλη Ιουνίου, όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους του τελευταίου επεισοδίου του τρίτου και τελευταίου κύκλου του Legion. Σε κανένα επεισόδιο δεν έκλεισα την τηλεόραση μέχρι να σβήσει και η τελευταία εικόνα. Και αυτό γιατί κάθε κομμάτι, κάθε μικρό σημείο αυτής της εξαίσιας σειράς έχει μια μοναδική δυναμική.

Η σειρά μιλά για την ιστορία του David Haller (Dan Stevens), ενός διαγνωσμένου με σχιζοφρένια ασθενή, έγκλειστου στο ψυχιατρείο. Ο ίδιος βρίσκεται σε μια κατάσταση περιορισμένης αντίληψης της πραγματικότητας, σχεδόν παραδομένος στη μοίρα του, σε μια συνεχή προσπάθεια μέσα του να αποδεχτεί την εικόνα που οι άλλοι βλέπουν σε αυτόν, μέχρι που κάνει την εμφάνισή της η Sydney Barrett (Rachel Keller) και όλος ο κόσμος του αναποδογυρίζει.

Δεν είναι ψυχικά άρρωστος, δεν ανήκει στο φρενοκομείο! Έχει ψυχικές δυνάμεις πέρα και από την ίδια του την φαντασία. Ο David είναι ένας μεταλλαγμένος! Τηλεπαθητικός, τηλεκινητικός, πλήρης έλεγχος στον χώρο του αστρικού πεδίου και της τηλεμεταφοράς. Ο David συνδυάζει πολλά από τα χαρακτηριστικά των τηλεπαθητικών που γνωρίζουμε, όπως του Professor Charles Xavier αλλά και της Jean Grey.

Όλος ο κόσμος της σειράς ανήκει στο X-Men Universe. Όμως, εδώ μιλάμε για τη μετάλλαξη των X-Men σε κάτι πολύ βαθύτερο. Δεν είναι η standard έκδοση, όπου θα πεταχτεί μέσα από τα δέντρα ο Wolverine και θα χαρακώσει καμιά δεκαριά, σώζοντας τη μέρα. Όχι… οι μεταλλαγμένοι του σύμπαντος αυτού είναι άνθρωποι με βαθιά ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Οι δυνάμεις που διαθέτουν, όποιες κι αν είναι, αποτελούν εμπόδιο στην καθημερινή διαβίωση και εξέλιξή τους σαν λειτουργικά στην κοινωνία άτομα. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα, η ίδια η Sydney. Η σωματική επαφή είναι απόλυτα απαγορευτική, και για να μην πηγαίνει ο νους σας μόνο στο πονηρό, αδυνατεί έστω και να αγγίξει με τα ακροδάχτυλά της έναν άλλο άνθρωπο (Σας θυμίζει κάτι; Hint: Rogue). Το τι συμβαίνει στο άγγιγμά της, δε σας λέω… spoilerας δεν είμαι!

Οι δυο τους δημιουργούν έναν δυνατό και αλληλοεξαρτούμενο δεσμό, μέχρι που αναγκάζονται να το σκάσουν με την ομάδα της Sydney στο Summerland, να γλιτώσουν από τα πειράματα της Division 3, μιας κρατικής μυστικής υπηρεσίας που στόχο έχει την καταγραφή και εκμετάλλευση των δυνάμεών τους.

Έτσι ξεκινά και το ταξίδι του David, να ανακαλύψει τον εαυτό του από την αρχή, να βιώσει τη ζωή όπως κάθε καθημερινός άνθρωπος αλλά και να επιβιώσει από το αδυσώπητο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Division 3.
Οι σειρά έχει αρκετές σειρές δράσεις, αλλά δεν εστιάζει ούτε στηρίζεται σε αυτές για να ξεχωρίσει. Οι πρωταγωνιστές δεν αναλώνονται σε τετριμμένους διαλόγους, αλλά αντίθετα κάθε σκηνή είναι εκεί για να δώσει ένα παραπάνω στοιχείο, να πάει την πλοκή ένα βήμα παραπέρα.

Ο δημιουργός της σειράς Noah Hawley (Fargo) μας οδηγεί μέσα από τα σκοτεινά, θολά μονοπάτια του μυαλού του David σε αποκαλύψεις για τη ζωή, το παρελθόν και το μέλλον του. Η σύγχυση πραγματικότητας, αναμνήσεων, ονειρικού και αστρικού πεδίου είναι συνεχής και, μπορεί στο μυαλού του αρχάριου θεατή να είναι ελαφρώς χαοτική, αλλά αν επιμείνει, όλα αργά θα πάρουν τη θέση τους, σαν ένα πάζλ με μυριάδες κομμάτια, τόσα όσα και το μυαλό του πρωταγωνιστή μας.

Η πρώτη ανακάλυψη δεν αργεί να έρθει, καθώς ο David ανακαλύπτει την ύπαρξη ενός παντοδύναμου όντος, του Shadow King, ενός παρασιτικού μεταλλαγμένου που έχει βρει καταφύγιο στο μυαλό του και ευθύνεται για γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.

Η Sydney και η ομάδα της, τον στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν, αναγνωρίζοντας τη δύναμη που ούτε ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται μέσα του.

Το στήσιμο της σειράς θυμίζει έναν σουρεαλιστικό πίνακα του Νταλί σε κίνηση, όπου οι χαρακτήρες δρουν και αλληλεπιδρούν τόσο στο πεδίο που αντιλαμβανόμαστε, όσο και στο αστρικό –ένα πεδίο που ούτε ονειρικό είναι, ούτε το πεδίο που πάει η συνείδηση μας όταν πέφτουμε σε κώμα- αλλά ένα πεδίο όπου τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να έχεις τη δύναμη να το ελέγξεις. Και ο David την ανακαλύπτει σιγά-σιγά μέσα του, κάνοντας τους γύρω του να αμφιβάλλουν για το πόσο θα μπορούσαν να τον εμπιστευθούν με αυτή.

Οι προσεγγίσεις των αναζητήσεων και υπαρξιακών ερωτημάτων των πρωταγωνιστών, γίνεται μέσω μιας εσωτερικής ανάλυσης με παραπομπές στο παρελθόν τους, τα τραύματά τους και τις κρυφές τους επιθυμίες. Στη διάρκεια των τριών κύκλων, αφιερώνονται επεισόδια που εστιάζουν σε χαρακτήρες πέραν των πρωταγωνιστών, δίνοντας μας την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Τα μειονεκτήματα που οι δυνάμεις τους επιφέρουν, θα διαμορφώσουν τους χαρακτήρες τους και θα τους οδηγήσουν σε αντιδράσεις, που υπό άλλες συνθήκες δε θα έπρατταν.

Δε θα τολμούσα να παραλείψω το μοναδικό καστ, με την εξαιρετική, απίστευτα μοναδική Aubrey Plaza, τη φίλη του David στο ψυχιατρείο, την οποία χρησιμοποιεί μετά από ένα σημείο ο Shadow King, σαν ξενιστή. Η ερμηνεία της διασαλευμένης προσωπικότητας, που κρατείται φυλακισμένη μέσα στο ίδιο της το κεφάλι, σου στέλνει ανατριχίλες σε όλο το κορμί, απλά και μόνο με ένα της αστραφτερό, γυάλινο βλέμμα συνοδευόμενο με ένα διάπλατο χαμόγελο που θα ζήλευε και η Harley Quinn.

Ακόμα και η μουσική επένδυση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, ντύνοντας τις σκηνές με ήχο που σε πρώτη εντύπωση δείχνει εντελώς παράταιρος αλλά δένει με μαγικό τρόπο, φτάνοντας σε ένα αποτέλεσμα υπερβατικό.
Η προσέγγιση της πραγματικότητας γίνεται από τη σειρά μέσα από ένα πρίσμα παραισθήσεων, χωρίς όμως να τσαλακώσει τους ήρωες που αντιμετωπίζουν τον δικό τους δαίμονα, είτε μέσα στο μυαλό τους είτε στα σκοτάδια της κάμαράς τους.

Θα σας κάνει να χαμογελάσετε, να αγχωθείτε, να αγαπήσετε, να τρομάξετε, ακόμα και να μισήσετε κάποιους από τους πρωταγωνιστές. Αλλά πάνω απ ’όλα, θα σας ωθήσει να αναθεωρήσετε τη θέση κάποιων πρισμάτων στη ζωή σας, αλλάζοντας και τον τρόπο που βλέπετε και αντιλαμβάνεστε κάποιες πτυχές της. Σας τη συνιστώ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!

Main Image Reference

Tags: Dan Stevens , fargo , FX , legion , Marvel , Noah Hawley , Rachel Keller , sci-fi , Superhero , TV Series , X-Men , Επιστημονική Φαντασία , κριτική , Υπερήρωες , ψυχολογικό , Ψυχολογικό Θρίλερ

Δημήτρης Ψωμαδέλλης

Δημοσιεύτηκε 2 Οκτωβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.