Synthwave: Λέιζερ, Διάστημα και ηχώ από τα 80’s

Ένα μουσικό ταξίδι-αναδρομή στην ιστορία του ιδιαίτερου μουσικού είδους, Synthwave.

27 Σεπτεμβρίου 2019

Το Synthwave είναι ένα μουσικό είδος με ρίζες στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που έγινε γνωστό στην υπόλοιπη Ευρώπη γύρω στις αρχές της τωρινής δεκαετίας, ενώ στην Ελλάδα παραμένει σχετικά άγνωστο. Αντλώντας, συχνά, στοιχεία από την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο, το είδος του Synthwave αποτελεί «φόρο τιμής» στα soundtrack και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της δεκαετίας του 1980. Οι sci-fi και horror επιρροές στην αισθητική του, καθιστούν το synthwave ένα από τα πιο αλλόκοτα σύγχρονα μουσικά είδη.

Με την αναγέννηση της ηλεκτρονικής μουσικής στις αρχές του 2000, ξεκινάνε οι απαρχές του μουσικού είδους που ονομάζεται σήμερα synthwave. Μερικά κομμάτια που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα πρώτα synthwave τραγούδια εντοπίζονται στις δουλειές καλλιτεχνών όπως ο Laurent Garnier, ο Robert Miles αλλά και σε έργα των ιδιαίτερα επιδραστικών Daft Punk. Από εκεί και πέρα, το synthwave αρχίζει να αποκτά την πραγματική του μορφή κυρίως μέσα από ορχηστρικά κομμάτια που περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά στοιχεία από τους ήχους του 1980 όπως: ηλεκτρονικά ντραμς, αναλογικά synthesizer και μπάσα. Πρωτοπόρος στο είδος είναι ο Γάλλος Kavinsky (ο οποίος ήταν να εμφανιστεί στο Rockwave Festival που δυστυχώς ακυρώθηκε για φέτος), με το πετυχημένο τραγούδι του 2010, Nightcall, που συμπεριλήφθηκε μετέπειτα στο άλμπουμ του, OutRun, που κυκλοφόρησε το 2013- με συμπαραγωγό έναν εκ των δύο μελών των Daft Punk.

Χρονιά-ορόσημο για το είδος συνιστά το 2011. Εκείνη την χρονιά κυκλοφορεί η ταινία δράσης με τον Ryan Gosling, Drive, το soundtrack της οποίας εμπεριέχει διάφορους synthwave καλλιτέχνες (ανάμεσά τους και τον Kavinsky με το Nightcall). Η επιτυχία του soundtrack γέννησε περισσότερους οπαδούς αλλά και καλλιτέχνες που εντάχθηκαν στο synthwave. Τα επόμενα χρόνια, η εμφάνιση νέων καλλιτεχνών στο είδος, δημιουργεί νέα κινήματα εντός του είδους του synthwave. Τάσεις και τεχνικές, που είχαν απορριφθεί από τους πρωτεργάτες του είδους, επαναφέρονται στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να γεννιούνται νέα στυλ της μουσικής synthwave. Ένα στοιχείο της, όμως, διατηρείται ακέραιο και απαράλλακτο: η μνεία στους ήχους της δεκαετίας του 1980 καθώς και μια ηχοχρωματική αισθητική που αντλεί από τα είδη της επιστημονικής φαντασίας αλλά και του τρόμου που, επίσης, πρωτοστάτησαν στα 80’s.

Σήμερα, το synthwave χαίρει πολλούς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που περιοδεύουν με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Οι Electric Youth που είναι ενεργοί ήδη από το 2011, οι The Midnight που βρίσκονται σε μια sold out Ευρωπαϊκή περιοδεία αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες όπως η ιδιαίτερα ταλαντούχα NINA, ο, επίσης ανερχόμενος, Michael Oakley, και ο FM- 84 είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα synthwave acts σήμερα. Αναμένουμε, λοιπόν, το μουσικό είδος του synthwave και οι καλλιτέχνες του να έρθουν και στην Ελλάδα για να μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στα εξωγήινα μονοπάτια της επιστημονικής φαντασίας μέσω της μοναδικής δύναμης της ευφάνταστης ηλεκτρονικής μουσικής.

Main Image Reference

Tags: 1980s , 80s , artists , Daft Punk , Drive , Electric Youth , horror , Kavinsky , Music , NINA , Ryan Gosling , sci-fi , Synthpop , Synthwave , The Midnight , weird , αλλόκοτο , Επιστημονική Φαντασία , Μουσική , τρόμος

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.