Μια Άποψη για τη σειρά “Ου Φονεύσεις”

Θεωρώ τον Πάνο Κοκκινόπουλο τον «βασιλιά» του αστυνομικού θρίλερ και του σασπένς στην Ελληνική τηλεόραση. Είναι εκείνος ο οποίος σκηνοθέτησε την πρώτη σειρά τέτοιου είδους στην Ελλάδα, την κλασική «Ανατομία ενός Εγκλήματος», η οποία ακόμα και σήμερα απέχει από κάθε άλλη σειρά τέτοιου είδους. Περίμενα εναγωνίως την έναρξη της καινούργιας του σειράς, «Ου φονεύσεις», ως […]

15 Απριλίου 2019

Θεωρώ τον Πάνο Κοκκινόπουλο τον «βασιλιά» του αστυνομικού θρίλερ και του σασπένς στην Ελληνική τηλεόραση. Είναι εκείνος ο οποίος σκηνοθέτησε την πρώτη σειρά τέτοιου είδους στην Ελλάδα, την κλασική «Ανατομία ενός Εγκλήματος», η οποία ακόμα και σήμερα απέχει από κάθε άλλη σειρά τέτοιου είδους.

Περίμενα εναγωνίως την έναρξη της καινούργιας του σειράς, «Ου φονεύσεις», ως την ελπίδα για την επιστροφή ενός μεγάλου σκηνοθέτη με επεισόδια τα οποία θα συγκλόνιζαν το τηλεοπτικό κοινό· είχε έρθει η ώρα για την επιστροφή μίας μοναδικής θεματολογίας τα Ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Όμως, με μεγάλη λύπη, διαπίστωσα πως ο παλιός καλός Κοκκινόπουλος της «10ης Εντολής», του «3ου Νόμου», του «Κόκκινου Κύκλου» δεν μπορούσε να συγκλονίσει το κοινό όπως παλιά. Αυτό που παρατήρησα στα τρία από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς – και μου δημιούργησε μια όχι και τόσο θετική άποψη – είναι ρηχοί διάλογοι, γκρίζο σκηνικό και εξέλιξη επεισοδίων που αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και κενά. Η τακτική που ακολουθεί ο σκηνοθέτης έφερε μνήμες του Ταραντίνο, ο οποίος σε πολλές ταινίες του έδειχνε βία απλά και μόνο για τη βία.

Αυτό που διαχωρίζει, παραδείγματος χάριν, την «10η Εντολή» από το «Ου φονεύσεις», είναι η σταδιακή εξέλιξη της πλοκής και του πρωταγωνιστή, ο οποίος ωθείται στην εγκληματική ενέργεια.Ήταν επεισόδια γεμάτα αγωνία και σασπένς, ερμηνείες οι οποίες κυριολεκτικά σου έκοβαν την ανάσα. Ακόμα και ο 4ος κύκλος της «10ης Εντολής» υπήρξε συγκλονιστικός με επεισόδια που κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον σου από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δε γνωρίζω αν ο Κοκκινόπουλος προσπαθεί να χτίσει κάτι καινούργιο ή να δημιουργήσει μία καινοτομία συγκριτικά με όλα αυτά που μας έχει συνηθίσει. Ακόμα και αν το καινούργιο του εγχείρημα δε με πείθει όπως τα προηγούμενα, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι κορυφαίος στο είδος του. Ευελπιστώ όμως, πως τα παλιά συγκλονιστικά του επεισόδια θα επιστρέψουν και θα μας αφήσουν ξανά απόπληκτους.

Tags: 10η Εντολή , Αστυνομικό , θρίλερ , Κοκκινόπουλος , μυστήριο , Ου Φονεύσεις , σειρά , Τηλεόραση , Τρίτος Νόμος

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 15 Απριλίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.