Peoples Temple: Η μαζική αυτοκτονία στο όνομα της θρησκείας

Ένα άρθρο για τα γεγονότα στο Jonestown που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, στο Jonestown της Γουιάνας, μίας χώρας της Νότιας Αμερικής, συνέβη μία τρομακτική τραγωδία. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία (ή και σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία) καθιστώντας έτσι τη 18η Νοέμβρη του 78 ως τη μέρα με τους περισσότερους μαζικούς θανάτους εν καιρώ ειρήνης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νεκροί ήταν τα μέλη της θρησκευτικής σέκτας με το όνομα Peoples Temple («Ο ναός του λαού») οι οποίοι κατοικούσαν μόνιμα σε ένα απομονωμένο θέρετρο του Jonestown. Υπό τις οδηγίες του πνευματικού τους ηγέτη, του αιδεσιμότατου Jim Jones, αυτοκτόνησαν με ένα υγρό που περιείχε χημική ένωση κυανιδίου. Τι ήταν όμως το Peoples Temple και γιατί αυτοκτόνησαν τα μέλη του που περιελάμβαναν μέχρι και ανήλικους;

Ο Jim Jones, γεννημένος το 1931, αποτέλεσε μία ιδιαίτερη μορφή ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Παιδικοί του φίλοι ανέφεραν ότι είχε εμμονή με τη θρησκεία και το θάνατο, με κάποιον να ισχυρίζεται ότι τον είχε δει να σφάζει μία γάτα με μαχαίρι. Ορισμένοι σημειώνουν ότι τον ενθουσίαζε η προσωπικότητα του Αδόλφου Χίτλερ. Προτού ασχοληθεί με την εκκλησία, έγινε λάτρης του κομμουνισμού. Ήδη από τη δεκαετία του ’50 o Jones άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά με τη θρησκεία, υιοθετώντας αρχικά το ρόλο του μαθητευόμενου Πάστορα σε εκκλησία Μεθοδιστών στην Indianapolis. Η ρήξη με την εκκλησία επήλθε όταν δεν του επέτρεψαν να συμπεριλάβει αφροαμερικανούς στο ποίμνιό του. Το 1956 αγόρασε το πρώτο του εκκλησιαστικό κτίριο. Η αίρεση του Peoples Temple, η οποία άνηκε στο κίνημα του New Religion, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Αναμειγνύοντας διδαχές του Χριστιανισμού με τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό,  ο Jones προσπαθούσε να προωθήσει τις πολιτικές του απόψεις με κάλυμμα τη θρησκεία. Υπέρμαχος της ισότητας και πολέμιος του ρατσισμού, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην πολυπολιτισμική Indianapolis. Το Peoples Temple μέσα από κινήσεις εντυπωσιασμού άρχισε να αποκτά περισσότερους ενδιαφερόμενους. Στις συγκεντρώσεις του, οι οποίες έφταναν μέχρι και τα 11.000 άτομα, πραγματοποιούνταν «θεραπείες». Ένα συχνό κόλπο ήταν η παράθεση στοιχείων, όπως διευθύνσεις και αριθμοί τηλεφώνων, σε εντυπωσιασμένους πολίτες. Φυσικά, τα στοιχεία δεν αποτελούσαν προϊόντα θεϊκής ενόρασης του Τζόουνς, αλλά είχαν συλλεχθεί από ιδιωτικούς ερευνητές. Υιοθετώντας τη μορφή του Πάτερ Άγιου ως πρότυπο, το Peoples Temple άρχισε να προβαίνει σε μερικές κινήσεις που καλλιεργούσαν ένα θετικό πρόσημο γύρω από το όνομά του. Συσσίτια, προσφορά ρουχισμού και το κήρυγμα για την ισότητα των ανθρώπων, αποτέλεσαν μια βάση για να αυξηθούν περισσότερο τα μέλη της σέκτας (τα επίσημα μέλη, βέβαια, υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασαν τις 3000). Η αίρεση του Peoples Temple ξεκίνησε να χαίρει έντονου ενδιαφέροντος από τον τύπο και να αγκαλιάζεται περισσότερο από την πολιτεία.

Το κίνημα του Peoples Temple μεταφέρθηκε σε διάφορα μέρη ανά την Αμερική, όπως η Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Η ιδεολογία ήταν συγκεχυμένη και πολύ συχνά άλλαζε, με τον Jones να χλευάζει και να αποκηρύσσει γύρω στο 1965 τη Βίβλο μοιράζοντας ένα βιβλίο με το όνομα «The Letter Killeth» το οποίο αναφερόταν στις αντιθέσεις και τις κτηνωδίες που περιλαμβάνονταν σε αυτή. Όσο περνάνε τα χρόνια, ο Jones γίνεται όλο και πιο παράξενος. Το 1974, το Peoples Temple συμφωνεί για την ενοικίαση ενός κομματιού γης στη χώρα της Γουιάνας, στην περιοχή Jonestown. Οι λόγοι φυγής από τις ΗΠΑ ήταν κυρίως πολιτικοί, με τη θρησκευτική χροιά του Peoples Temple να φθίνει αλλά το πάθος των ακολούθων του να παραμένει ζωντανό. Παρόλα αυτά συντηρούσε ένα μεσσιανικό πέπλο γύρω από το Jones ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξε τη φυγή για το Jonestown υπό το φόβο ενός πυρηνικού πολέμου (του οποίου την ημερομηνία είχε ορίσει ως τη 15η Ιουλίου του 1967. Ο Jones ήταν ο ηγέτης τους και στην Jonestown ξεκίνησαν να χτίζουν τη γη της επαγγελίας τους. Το 1978 ο πληθυσμός στο Jonestown ανερχόταν στα 900 άτομα.

Ανάμεσα σε μαρτυρίες για κακομεταχείριση των ανθρώπων που ζούσαν στο Jonestown, ένας άνθρωπος του Κογκρέσου, ο Leo Ryan, μαζί με μερικούς δημοσιογράφους, επισκέφθηκε το Jonestown στις 17 Νοεμβρίου του 1978. Η εικόνα που συναντούν έχει δύο όψεις∙ άλλοι δείχνουν ευχαριστημένοι και προσηλωμένοι, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι υποσιτίζονται και δουλεύουν υπέρμετρα για την ανέγερση του καταφυγίου. Αρκετοί πιστοί του Peoples Temple θέλουν να φύγουν μαζί με τον Ryan για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, και στις 18 Νοεμβρίου θα τον συνοδέψουν μαζί με τους δημοσιογράφους στον κοντινότερο διάδρομο απογείωσης. Εκεί θα συναντήσουν ορισμένους φρουρούς της σέκτας οι οποίοι θα αρχίσουν να τους πυροβολούν, σκοτώνοντας τον Ryan, τρεις δημοσιογράφους και έναν «λιποτάκτη». Το ίδιο βράδυ ο Jones δίνει το έναυσμα για τη μεγαλύτερη τους παράσταση. Έχοντας προετοιμάσει το ποίμνιο του με πολλές πρόβες για μια ενδεχόμενη ομαδική αυτοκτονία, δίνει την εντολή και το κυάνιο ξεκινά να σκοτώνει όλα τα μέλη της αίρεσης∙ o ίδιος αυτοκτονεί με όπλο. Οι νεκροί από το ακατανόητο μακελειό φτάνουν τους 918, ανάμεσά τους και 278 παιδιά, και ο Jim Jones βάζει μια ακόμη κηλίδα στην αιματοβαμμένη ιστορία των θρησκειών.

Main Picture Reference

Tags: Jim Jones , Jim Jones Peoples Temple , mass suicide , new religion , Peoples temple , Peoples temple αυτοκτονία , Peoples temple μακελειό , weird , αιρέσεις , αίρεση peoples temple , αλλόκοτο , Ανθρώπινη Συμπεριφορά , άνθρωποι , Εγκλήματα , Εγκληματίες , εγκληματική συμπεριφορά , θάνατος , Θρησκεία , θρησκεία αυτοκτονία , Ομαδική αυτοκτονία , σέκτα

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 3 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.