Ο ανεξιχνίαστος τρόμος του Dyatlov Pass

Τι μπορεί άραγε να συνέβη στους δέκα οδοιπόρους που χάθηκαν για πάντα;

04 Σεπτεμβρίου 2019

 

Τον Φεβρουάριο του 1959, εννιά έμπειροι πεζοπόροι/σκιέρ έχασαν τη ζωή τους στα Ουράλια Όρη (Ρωσία) κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στο τι πραγματικά συνέβη σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους. Το γεγονός στο Dyatlov pass θεωρείται μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο!

Ιστορία:

Εννέα νέοι πεζοπόροι και σκιέρ ξεκίνησαν την πεζοπορία τους για το βουνό Οτόρτεν. Η ομάδα αποτελούταν από 8 άντρες και 2 γυναίκες. Για την ακρίβεια ήταν δέκα αλλά ο ένας ήταν τυχερός γιατί αρρώστησε και δεν πήγε μαζί τους. Μετά από ένα διάστημα αφού δεν είχαν δώσει σημεία ζωής, οι οικογένειες και οι φίλοι τους άρχισαν να ανησυχούν. Έτσι μια ομάδα εθελοντών άρχισε να τους ψάχνει… Δεν άργησε πολύ όταν ανακάλυψαν τη σκηνή τους, η οποία ήταν κατεστραμμένη και έδειχνε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί! Η συνέχεια είναι αυτή που φαντάζεστε, όλοι οι πεζοπόροι βρέθηκαν νεκροί…

  Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε τους άτυχους πεζοπόρους στο θάνατο και τι στοιχεία συλλέχθηκαν ώστε να μη μπορεί κανένας μέχρι σήμερα να καταλάβει τι τους συνέβη;

Στοιχεία:

1. Όλοι βρέθηκαν νεκροί μακριά από το σημείο που είχαν στήσει τη σκηνή.
2. Η σκηνή είχε σκιστεί από μέσα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι βιάζονταν να ξεφύγουν από κάτι.
3. Δύο από τα πτώματα βρέθηκαν δίπλα από τα υπολείμματα μιας μικρής φωτιάς (χωρίς ρούχα, μόνο με εσώρουχα).
4. Τρία από τα πτώματα που βρήκαν έδειχναν σα να προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω στη σκηνή. Αν και φορούσαν ρούχα δεν ήταν και αυτοί πολύ καλά ντυμένοι για το κρύο που επικρατούσε.
5. Ένας από τους άτυχους νέους βρέθηκε με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ άλλοι δυο με πολύ πιο σοβαρά εσωτερικά τραύματα, ωστόσο δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις.
6. H μία κοπέλα βρέθηκε χωρίς γλώσσα (κάποιες πληροφορίες λένε και χωρίς μάτια).
7. Κάποια ρούχα τους όταν τα εξέτασαν έδειξαν μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας.
8. Υπάρχει ακόμα μία παράξενη μαρτυρία από κάποιους πεζοπόρους που βρίσκονταν αρκετά πιο μακριά από το συμβάν, ότι εκείνο το βράδυ είδαν στον ουρανό κάποιες περίεργες πορτοκαλί σφαίρες (UFO). Επίσης αρκετοί ανέφεραν τις παράξενες σφαίρες πριν και μετά το περιστατικό.

Η τελική διάγνωση ήταν ότι οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία, ενώ οι υπόλοιποι από τα σοβαρά τραύματα.

Θεωρίες:

Μερικές από τις θεωρίες, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι πεζοπόροι είχαν την ατυχία να βρεθούν σε περιοχή που πειραματίζονταν μυστικά όπλα και πως τα παράξενα φώτα στον ουρανό ήταν του στρατού. Άλλη θεωρία λέει ότι η σκηνή γέμισε καπνό καθώς μαγείρευαν και βγήκαν έξω. Ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που νόμιζαν πως η σκηνή καιγόταν και έτσι αποφάσισαν να φύγουν.

Μια ακόμα πρόσφατη θεωρία που υποστηρίζουν αρκετοί, είναι ότι άκουσαν κάποιον ήχο με χαμηλή συχνότητα. Οι δυο από αυτούς άρχισαν να έχουν παραισθήσεις (λόγω του ήχου και της χαμηλής θερμοκρασίας) και έφυγαν τρέχοντας γυμνοί και πανικόβλητοι μακριά από τη σκηνή, ενώ οι υπόλοιποι έψαξαν να τους βρουν.

Υπάρχουν ακόμα θεωρίες για εξωγήινους και για το θρυλικό Γέτι. Ενώ οι πιο απλές εξηγήσεις έχουν καταρριφθεί, όπως το γεγονός ότι έτρεχαν να ξεφύγουν από χιονοστιβάδα.
Όλες οι θεωρίες έχουν επιχειρήματα, αλλά καμία δε φαίνεται να μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Ο μοναδικός επιζών ήταν ο Yuri Yudin που έμεινε πίσω. Σε μια συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι οι αρχές ενδιαφέρθηκαν πιο πολύ να μάθουν γιατί η ομάδα ήταν σε εκείνο το σημείο παρά για το πως πέθαναν. Επισημαίνει ότι αν τους φίλους του τους σκότωσαν φυσικά φαινόμενα και όχι κάτι άλλο, τότε δε θα υπήρχε τόση μυστικότητα για το συμβάν, ούτε θα ασχολούνταν να βρουν τι έγινε 50 χρόνια αργότερα.

Yuri Yudin

«Αν μπορούσα να κάνω μια ερώτηση στον Θεό αυτή θα ήταν: Τι πραγματικά συνέβη στους φίλους μου εκείνη τη νύχτα;»

Το περιστατικό απασχόλησε πολλούς, ένας από αυτούς ήταν και ο σκηνοθέτης Renny Harlin που θέλησε να δώσει μια δικιά του εξήγηση για το τι πραγματικά έγινε. Ο τίτλος της ταινίας είναι “Devil’s Pass(2013).

*Το μέρος ονομάστηκε Dyatlov pass στην μνήμη του αρχηγού της ομάδας Igor Dyatlov.

Tags: death , Dyatlov , Dyatlovpass , hikers , horror , mystery , Russia , winter , θάνατος , μυστήριο , Ρωσία , σκιέρ , τρόμος , χειμώνας

Μάγδα Ασημακοπούλου

Δημοσιεύτηκε 4 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.