Ανεξήγητες εξαφανίσεις στα σκοτεινά αχανή δάση 411

“Άγνωστες αρχέγονες μεταφυσικές δυνάμεις, όντα και πνεύματα, που υπήρχαν και υπάρχουν βαθιά εντός της ανεξερεύνητης άγριας φύσης, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, άγνωστο πόσες χιλιάδες χρόνια, ίσως από πάντα, εκπροσωπούν το κακό στον ανθρώπινο πολιτισμό…”
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μας παρουσιάζει έναν από τους πιο μυστηριώδεις τόπους εξαφανίσεων στον κόσμο, τα αχανή δάση των ΗΠΑ, και τις διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να τις ερμηνεύσουν.

Δάσος

Οι ΗΠΑ, είναι στην πραγματικότητα, γεωγραφικά και κλιματικά, αλλά και από άλλες απόψεις, μια ήπειρος και όχι μια χώρα. Είναι φυσικά ένα έθνος κράτος, με μια κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αποτελείται από 51 πολιτείες, όπου οι νοοτροπίες, η τοπική ιστορία, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής είναι ριζικά διαφορετικός, ανά ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να αναφέρουμε όχι μόνο τον γνωστό διαχωρισμό βορά-νότου, που στα αστικά, τουλάχιστον, κέντρα κάμπτεται με τις δεκαετίες, αλλά και τον πιο σημαντικό και επίμονο διαχωρισμό της κεντρικής αραιοκατοικημένης χώρας (midwest) με τους αργούς ρυθμούς ζωής, τις μικρές πόλεις, τις αχανείς μυστηριώδεις εκτάσεις και τους συντηρητικούς κάτοικους της, συγκριτικά με τα δυτικά και ανατολικά παράλια που υπάρχουν και πολλές μεγάλες πόλεις, με τους φρενήρεις ρυθμούς, την αδηφάγα όρεξη για περισσότερο χρήμα και συσσώρευση πλούτου και το τρελό κυνήγι της επιτυχίας με κάθε μέσο, και τον “τυφλό” μοντερνισμό ως κυρίαρχο ρεύμα. Από άποψη οικονομική και πολιτισμική, σε σημαντικό βαθμό, είναι σαν δύο διαφορετικές χώρες.

Και, όπως είπαμε, οι ΗΠΑ εκτός από χώρα, γεωγραφικά είναι-σχεδόν- και σαν μια ήπειρος, όχι μόνο λόγω της ετερότητας και ποικιλίας στους ανθρώπινους τόπους της, αλλά και λόγω της τεράστιας ποικιλίας στις γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, που κυμαίνονται από τροπικό κλίμα στην Φλόριντα μέχρι πολικό κλίμα στην Αλάσκα. Κι ανάμεσα σε όλη αυτήν την πολυπλοκότητα και την ποικιλία, που ξεκινάει από τον Ατλαντικό ωκεανό για να καταλήξει να βρέχεται στην άλλη άκρη της χώρας, από τον “απέραντο” Ειρηνικό ωκεανό- όχι πως ο Ατλαντικός ωκεανός είναι μικρός- υπάρχουν τα απέραντα δάση (wilderness), κυρίως στις βορειοδυτικές ΗΠΑ αλλά και στις νοτιοανατολικές περιοχές της. Περιοχές άγριων πυκνών δασών που καλύπτουν 450,691 τετραγωνικά χιλιόμετρα-μια έκταση περίπου 3,5 φορές όσο ολόκληρη η Ελλάδα.

Για τις επόμενες θεωρίες, που είναι θεωρίες στηριγμένες σε εικασίες και ενδείξεις και όχι σε τεκμήρια κι αποδείξεις, δε μπορεί κανείς να εγγυηθεί την αλήθεια τους, αλλά δε μπορεί και κανείς εύκολα να αρνηθεί την γοητεία που ασκούν, ως κάτι σκοτεινό κι ανεξερεύνητο ακόμα, όμοια όπως και τα μέρη στα οποία αναφέρονται. Εύκολα κάποιος θα τις κατέτασσε στις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά το θέμα με τον σκεπτικισμό-θετικισμό είναι ότι ναι μεν δέχεται μόνο τις θεωρίες που μπορούν να αποδειχτούν ως αληθινές ή εσφαλμένες, αλλά η τεράστια γκρίζα περιοχή των θεωριών, που δεν μπορούμε καν να ξέρουμε αν είναι αληθινές ή εσφαλμένες, επιμένει να παραμένει μπροστά στα μάτια μας ή να ξαναεμφανίζεται συνεχώς. Ενώ, αναγκαστικά και εκ των όρων του, ο σκεπτικισμός, για να είναι τελικά ουσιαστικά αληθινός με τον εαυτό του, θα όφειλε, για να ξεμπερδέψει αληθινά με όλα όσα απορρίπτει κατηγορηματικά και χωρίς συζήτηση, να είναι ικανός και να αποδείξει ως ψευδή, οριστικά και αμετάκλητα, όλα αυτά που θέλει να κατηγοριοποιήσει ως τέτοια. Και παρόλο που σαφώς υπάρχουν πολλές σχεδιασμένες απάτες ή ανοησίες που τελικά αποδεικνύονται ψευδείς οριστικά κι αμετάκλητα, αυτό δεν ισχύει-καθόλου για τα πάντα- στο χώρο του παραφυσικού-μυστηρίου.

Αυτά τα μυστηριώδη κι ανεξήγητα συμβάντα, που έγιναν ένα ακόμα κομμάτι της ποπ κουλτούρας του σύγχρονου ίντερνετ, αν κι όλο αυτό έχει και βαθύτερες ρίζες και διασυνδέσεις με το πρόσφατο και αρχαιότερο παρελθόν, ήρθαν περισσότερο στο προσκήνιο, με τις αναφορές ενός Καναδού, πρώην αστυνομικού, του David Paulides, (μάλλον τυχαίνει να είναι και Ελληνικής καταγωγής), για τις- αρκετά συχνές- εξαφανίσεις ανθρώπων στα τεράστια κι αχανή δάση των ΗΠΑ. Όταν αυτός ζήτησε μια λίστα με τους ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες διαχείρισης των δασών, του απάντησαν ότι τέτοιες λίστες δεν υπάρχουν και αν ήθελε να συλλέξουν πληροφορίες και να φτιάξουν τέτοιες λίστες θα έπρεπε να δώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια ο ίδιος!

Κάτι που σίγουρα προκάλεσε-δικαιολογημένα κι ας παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις των υπηρεσιών- υποψίες για εσκεμμένη απόκρυψη πληροφοριών και παρεμπόδιση μιας έρευνας, που στόχευε να μάθει ποια ήταν τελικά η μοίρα τόσων χαμένων ανθρώπων και το γιατί και πως χάθηκαν. Μια, μη αποδεδειγμένη υπόθεση, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες αρνούνται να δώσουν τέτοιες λίστες εξαφανισμένων στη δημοσιότητα, επειδή είναι ήδη υπερβολικά μεγάλες και θα προκαλούσαν πανικό στο ευρύ κοινό.

Πολλές περιπτώσεις περιγράφονται, από συγγενείς, φίλους και αυτόπτες μάρτυρες των εξαφανισμένων, ή ακόμα και από τις αρχές, ως αληθινά μυστηριώδεις. Συχνά τα σώματα των εξαφανισμένων βρίσκονται, χωρίς ζωή πια, κάποιες φορές μήνες ή και χρόνια μετά, πολύ μακριά από το σημείο που χάθηκαν ή σε μεγάλα υψόμετρα, όπου, πολλές φορές, υπό τις τότε υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, κατά την περίοδο της εξαφάνισης τους, θα ήταν αδύνατον να τις καλύψουν μόνοι με τα πόδια. Ενώ αρκετές φορές τα άψυχα κορμιά των εξαφανισμένων βρίσκονται, μετά από κάποιο καιρό, σε σημεία του δάσους, που οι ομάδες έρευνας είχαν ψάξει εξονυχιστικά κι αρκετές φορές.

Κάποιες άλλες φορές, τα θύματα, βρίσκονται χωρίς παπούτσια-σε τέτοιες τοποθεσίες είναι πρακτικά αδύνατον να διανύσεις, έστω και μικρές αποστάσεις, με γυμνά πόδια, και με τα ρούχα τους φορεμένα ανάποδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ρούχα τους βρίσκονται τακτοποιημένα και διπλωμένα στην βάση ενός δέντρου, πολύ πιο μακριά από το σώμα τους. Τέλος -χωρίς όμως αυτό να υστερεί σε σημαντικότητα- το συνηθισμένο πόρισμα των ιατρών για την αιτία θανάτου είναι: “πολυήμερη έκθεση σε εξωτερικό εχθρικό περιβάλλον κι ακραίες καιρικές συνθήκες”. Κάποιες φορές δεν βρίσκεται ποτέ, μα ποτέ, κανένα ίχνος των εξαφανισμένων.

Σίγουρα υπάρχουν, σε αρκετές περιπτώσεις ορθολογικές, τετριμμένες εξηγήσεις -όχι με την απαξιωτική έννοια εδώ, αλλά με την έννοια του σύνηθες- που στρέφονται αρκετές φορές στα άγρια ζώα -τα οποία, κάποιες φορές, μάρτυρες δεν τα αναγνωρίζουν σαν κάποια γνωστά είδη, όπως πχ αρκούδες, παρόλο που είναι τέτοια- ή και στους ίδιους τους συντρόφους και φίλους των θυμάτων, που συνήθως κάνουν πεζοπορία-ορειβασία μαζί τους, ως ύποπτους για διάπραξη φόνου, ή ακόμα και η ύπαρξη ψυχοπαθών κατά συρροήν δολοφόνων που δρουν στα τεράστια φυσικά πάρκα, εκτός τωβ πόλεων. Αλλά ο φόνος σε ένα τέτοιο αχανές περιβάλλον, όπου οι πιθανοί δολοφόνοι έχουν όλη την ώρα και τεράστιο χώρο, να εξαφανίσουν τις ενδείξεις, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να αποδειχτεί και τις πιο πολλές φορές είναι και το λιγότερο πιθανό αληθινό σενάριο.

Είναι εντελώς αναμενόμενο, σε πράγματα που μένουν -μερικώς τουλάχιστον- ανεξήγητα, όταν συμβαίνουν κιόλας συχνά, σε ένα περιβάλλον που προκαλεί δέος και φόβο, όπως τα τεράστια ηπειρωτικά δάση των ΗΠΑ, όπου μεγάλο μέρος τους είναι πραγματικά ανεξερεύνητο και απρόσιτο, να παρουσιάζονται εξηγήσεις που βασίζονται σε αυθαίρετες – και πολλές φορές τραβηγμένες- υποθέσεις και υποψίες, που οι άνθρωποι φαντάζονται ότι μπορεί να ισχύουν. Που όμως ακόμα κι έτσι είναι εξηγήσεις, έστω πολύ πιθανώς εντελώς ή μερικώς λανθασμένες.

Αυτές οι εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν απαγωγές από άγνωστα μεγάλου μεγέθους πρωτεύοντα, δηλαδή μεγάλα είδη πιθήκων που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί ακόμα από την ανθρωπότητα, είναι υψηλής ευφυίας, πολύ ικανοί στο να διαφεύγουν της αναγνώρισης και ενδημούν στα πιο απομακρυσμένα και ανεξερεύνητα μέρη της γης, όπως είναι τα μεγάλα άγρια δάση. Είναι οι γνωστοί BigfootsSasquatch), που εκτός από μέρος της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας και αντικείμενα πολλών θεάσεων, ερευνών ντοκιμαντέρ και βιβλίων, στις ΗΠΑ, είναι κάποιες φορές και μέρος των προκολομβιανών μύθων και ιστοριών γηγενών φυλών ινδιάνων.

Αλλά η ιστορία του Bigfoot, είναι κι αυτή, υπέρ το δέον εμπορευματοποιημένη, όπως τα πάντα στις ΗΠΑ, και έχουν στηθεί πολλές αποδεδειγμένες απάτες, γύρω από αυτή, ενώ και η ίδια η μυθολογία του, που στο μεγαλύτερο μέρος της σήμερα είναι μοντέρνα, του 20ου αιώνα, και δημιουργία των λευκών αποίκων, θέλει το πλάσμα ντροπαλό και άπιαστο κι όχι επικίνδυνο για τους ανθρώπους- και σταματάω εδώ μια και το όλο θέμα είναι για ένα άλλο ξεχωριστό κείμενο.
(Να σημειωθεί ότι αν και η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων απορρίπτουν την ύπαρξη του Bigfoot, ως συνδυασμό λανθασμένης αναγνώριση υπαρχόντων ζώων, μυθολογίας-φολκλόρ και κάποιες φορές καλοσχεδιασμένης απάτης, υπάρχει μια μικρή μειοψηφία-κυρίως ανθρωπολόγων- που την αποδέχονται ως πολύ σοβαρή πιθανότητα κάποιων άγνωστων ανθρωποειδών πρωτευόντων, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί από την επιστήμη).

Άλλη θεωρία αναφέρεται σε δράση εξωγήινων που απαγάγουν-για τους δικούς τους λόγους που συνήθως είναι πειραματικοί- ανθρώπους που κάνουν πεζοπορία στα βουνά, και οι νεκροί είναι πιθανώς πειράματα που πήγαν λάθος ή πειράματα που θα κατέληγαν, ούτως ή άλλως στο θάνατο του ανθρώπινου “πειραματόζωου”, ή στην ύπαρξη πυλών σε άλλες διαστάσεις, χωρίς να αποκλείεται η συνύπαρξη των 2 παραπάνω πιθανών αιτιών – κι εδώ υπάρχει μια τεράστια επίσης αστική μυθολογία της ποπ κουλτούρας, όχι μόνο Αμερικάνικη, περί alien abduction.

Πιο παράξενες και μυστηριώδεις, τρομακτικές θεωρίες αναφέρονται σε ομάδες σατανιστών-παγανιστών (οι 2 αυτές πρακτικές, ιστορικά, δεν είναι ίδιες, αλλά στις θεωρίες αυτές, ταυτίζονται) , που τα αρχέγονα σκοτεινά απέραντα δάση είναι ο ιδανικός τόπος να δρουν, που απαγάγουν τα θύματα τους, πιθανώς για την ακούσια συμμετοχή τους σε τρομακτικά τελετουργικά ή ακόμα και άγνωστες αρχέγονες μεταφυσικές δυνάμεις, όντα και πνεύματα, που υπήρχαν και υπάρχουν βαθιά εντός της ανεξερεύνητης άγριας φύσης, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια- άγνωστο πόσες χιλιάδες χρόνια, ίσως από πάντα- και που εκπροσωπούν το κακό• το κακό για τον ανθρώπινο πολιτισμό, πάντα.

Όποιες κι αν είναι οι εξηγήσεις και οι θεωρίες, κι όσο παράξενες κι απίθανες ή εντελώς αδύνατον να ισχύουν, για πολλούς, κι αν είναι αυτές. όσον αφορά την ανθρώπινη συνείδηση, φαντασία και επιθυμία, αυτές είναι προτιμότερες από την πλήρη άγνοια και το απολύτως άγνωστο, στα οποία η ψυχή των ανθρώπων, έχει πάντα μεγάλη απέχθεια και βαθιά άρνηση κι αντίδραση.

Αξίζει, αν θέλει κάποιος να δει κάποια από τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα βίντεο για το θέμα στο youtube, τα οποία συνοδεύονται, πολλές φορές, από εικόνες με την απόκοσμη κι εξωπραγματική ομορφιά των τεράστιων δασών-βάζοντας απλώς στην αναζήτηση της πλατφόρμας τις λέξεις κλειδιά: disappearences, missing, wilderness, USA, strange κτλ. Η μόνη προϋπόθεση είναι αρκετά καλή γνώση αγγλικών- βοηθάνε κι οι αυτόματοι υπότιτλοι σε κάθε βίντεο.

Πηγές υπάρχουν και γραπτές με αρκετά κείμενα στο ίντερνετ, ανάμεσα τους είναι και ο ιστότοπος του David Paulides, αλλά επιμένω κάπως στην πλατφόρμα του youtube, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον και η ανάγνωση κάποιων σχολίων κάτω από κάθε βίντεο, όπου απλοί καθημερινοί χρήστες του μέσου, δίνουν, κάποιες φορές, μια δική τους ενδιαφέρουσα ερμηνεία σε αυτά τα παράξενα φαινόμενα, ή άλλες φορές, αναφέρουν μια δική τους τρομακτική και μυστηριώδη εμπειρία στο απέραντο και σκοτεινό δάσος-αληθινή ή φανταστική άγνωστο, αλλά αρκετές φορές πολύ πρωτότυπη, κάτι το οποίο είναι, νομίζω, και η πεμπτουσία της ποπ κουλτούρας και των μυστηρίων της.

* Το 411 είναι ο αριθμός τηλεφώνου για υποστήριξη σε αναζητήσεις πληροφοριών, για εντελώς κοινότοπα πράγματα όπως επιχειρήσεις και τόπους διαμονής, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

 

Main Image Refence 

Tags: 411 , alien abduction , bigfoot , David Paulides , disappearences , midwest , missing , Sasquatch , serial killer , strange , USA , wilderness , Youtube , Αλάσκα , ανεξερεύνητο , άνθρωποι , Άνθρωπος , ανθρωπότητα , απαγωγή , απάτη , απόκρυψη , αριθμός , αρκούδες , αρχέγονες δυνάμεις , Ατλαντικός , βιβλία , βιβλίο , δάση , δάσος , δέντρο , διάσταση , δολοφονία , είδη , Ελλάδα , εξαφανίσεις , εξαφάνιση , εξηγήσεις , εξωγήινοι , εξωγήινος , επιστήμη , έρευνα , ευφυΐα , Ζώα , ζωή , Ηνωμένες Πολιτείες , ΗΠΑ , ήπειρος , θάνατος , θεωρία , θεωρίες , θύμα , θύματα , ιατροί , ιατρός , Ινδιάνοι , Ίντερνετ , ιστορία , ίχνη , ίχνος , καιρικές συνθήκες , Καναδάς , Καναδός , κατά συρρόη δολοφόνος , κορμί , κορμιά , κουλτούρα , κράτος , κυβέρνηση , λίστα , μάρτυρες , μεταφυσικό , μοντερνισμός , μύθο , μύθοι , μυθολογία , μυστήριο , νεκρός , ντοκιμαντέρ , ομάδες έρευνας , ορειβασία , παγανιστές , πανικός , παπούτσια , παραφυσικό , παρελθόν , πείραμα , πειραματόζωα , πειραματόζωο , πεοπορία , πηροφορίες , πίθηκος , πνεύμα , πνεύματα , πόδια , πόλη , Πολιτεία , Πολιτείες , ποπ κουλτούρα , πόρισμα , πρωτεύων , πτώμα , πύλη , ρούχα , σατανιστές , σενάριο , σκεπτικισμός , Σκοτεινό , συγγνείς , συνωμοσία , σώμα , τελετουργικά , τηλέφωνο , υπηρεσία , υπηρεσίες διαχείρισης δασών , υψόμετρο , φαντασία , φίλοι , Φλόριντα , φολκλόρ , φόνος , χρήμα , χώρα , ψυχοπαθής , ωκεανός

Βαγγέλης Βενιζέλος

Δημοσιεύτηκε 13 Μαρτίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.