Το Κορεάτικο Μνημείο στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι η ιστορία του περίεργου Κορεάτικου μνημείου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, λίγο πιο μακριά από τον εμβληματικό Λευκό Πύργο;

25 Αυγούστου 2020

Το 1950, εφτά αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ταξίδεψαν έως την μακρινή Κορέα, ώστε να βοηθήσουν την κυβέρνηση στον τότε Κορεάτικο πόλεμο. Τα αεροσκάφη όχι μόνο κατάφεραν να φτάσουν έως την άλλη άκρη του κόσμου, αλλά τιμήθηκαν και με 167 μετάλλια (κυρίως από την αεροπορία των Η.Π.Α.).

Σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα “ξένο” για την Ελληνική αισθητική μνημείο της Κορεάτικης κυβέρνησης προς τιμή των Ελλήνων που βοήθησαν στον τότε πόλεμο.

Λέοντες, δράκοι, ανατέλλοντες ήλιοι, τα τέσσερα σύμβολα της δημιουργίας (πυρ, ύδωρ, αέρας, γη) κ.α. στέκουν ανάγλυφα πάνω στην κεντρική κολόνα του μνημείου, ενώ στις τέσσερις μαρμάρινες στήλες που την περιτριγυρίζουν αναγράφονται στοιχεία για αυτή την άγνωστη ιστορική στιγμή. Μια διπλανή επιγραφή αναφέρεται μάλλον στο κορεατικό γλυπτό: ‘’Δωρεά του επίτιμου γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κορέα κυρίου Σουνγκιούν Κιμ σε αναγνώριση του αγώνος των πεσόντων Ελλήνων ηρώων για την ελευθερία της Κορέας. Ιούνιος 1993’’. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου που στήθηκε το 1994 είναι της Μαρίας Σπυριδέλη, ενώ τη δαπάνη του ανέλαβαν ο Σύνδεσμος Βετεράνων Πολεμιστών Κορέας Μακεδονίας Θράκης και ο ιερέας Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης, που είχε πάρει μέρος στον κορεατικό πόλεμο.

Αν λοιπόν περπατήσετε μέχρι τον Λευκό Πύργο και από εκεί πάτε παραλιακά προς την ανατολική πλευρά της πόλης και περάσετε το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, θα δείτε το μνημείο στο αριστερό σας χέρι περιτριγυρισμένο ανάμεσα στην παραλιακή οδό και τη θάλασσα.

 

Main Image Reference

Tags: korea , The Weird Side Daily , weird άρθρο , αέρας , αεροσκάφος , αλλόκοτο , άρθρα , άρθρα μυστηρίου , άρθρο , Γη , δαπάνη , δράκοι , Δράκος , Ελληνικής πολεμική αεροπορία , ΗΠΑ , ιστορία , κολόνα , Κορεάτικος πόλεμος , κυβέρνηση , Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης , λέοντας , Μαρία Σπυριδέλη , Μιχάλης Ζωγράφος , μνημείο , πόλεμος , πρόξενος , πυρ , Σουνγκιούν Κιμ , ύδωρ , φαντασία

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 25 Αυγούστου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.