Τα Borg ζουν ανάμεσά μας και είναι αυτού του κόσμου

“Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν εδώ στη Γη, νέες δομές DNA σε μονοκύτταρους οργανισμούς που φαίνεται πως συλλέγουν και αφομοιώνουν γονίδια από μικροοργανισμούς του περιβάλλοντός τους. Λόγω του χαρακτηριστικού της αφομοίωσης της γενετικής πληροφορίας άλλων ειδών, οι δομές αυτές ονομάστηκαν Borg…”

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα άρθρο από την Έλενα Κοτσιλίτη για τα αινιγματικά Borg, την νέα επανάσταση στο χώρο της βιολογίας.

05 Αυγούστου 2021

«Ενδιαφέρον δεν είναι; Δεν είναι άντρας, ούτε γυναίκα αλλά κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ. Ένα ενισχυμένο ανθρωποειδές», λέει ο Q στον Picard όταν το Enterprise έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα άγνωστο είδος εξωγήινων, τους Borg (επεισόδιο Q Who, Star Trek: The Next Generation).

Στο σύμπαν του Star Trek, τα Borg πρόκειται για ένα είδος εξωγήινης φυλής που προέρχονται από το Δέλτα Τεταρτημόριο (Delta Quadrant). Ενισχυμένα με την τεχνολογία Borg μπορούν και αφομοιώνουν τα βιολογικά χαρακτηριστικά άλλων ζωντανών οργανισμών.

Τα Borg δεν γεννιούνται αρσενικά ή θηλυκά αλλά αλλάζουν το φύλο τους ανάλογα με το είδος και το άτομο που αφομοιώνουν. Επίσης φέρουν επιπλέον εμφυτεύματα τα οποία τους προσδίδουν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα γνώσεις ιατρικής ή ικανότητες στρατηγικής σκέψης.

Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν εδώ στη Γη και συγκεκριμένα στο Κολοράντο και την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, νέες δομές DNA σε μονοκύτταρους οργανισμούς που φαίνεται πως συλλέγουν και αφομοιώνουν γονίδια από μικροοργανισμούς του περιβάλλοντός τους. Λόγω του χαρακτηριστικού της αφομοίωσης της γενετικής πληροφορίας άλλων ειδών, οι δομές αυτές ονομάστηκαν Borg.

Πρόκειται για μακριές αλυσίδες DNA και ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των εξωχρωματικών γενετικών στοιχείων, δηλαδή γενετικού υλικού που βρίσκεται εκτός πυρήνα όπως παρατηρείται π.χ. στα βακτήρια και τα μιτοχόνδρια.

Μιτοχόνδρια: οργανίδια που βρίσκονται μέσα και στα δικά μας κύτταρα και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας (γνωστά και ως ενεργειακά εργοστάσια).

Οι ερευνητές μιλούν για μία συναρπαστική ανακάλυψη στο χώρο της μικροβιολογίας, ειδικά γνωρίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα που έχουν οι μικροοργανισμοί στον κύκλο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και αποικοδόμησης του μεθανίου (αέριο που σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Ανάλυση στο γονιδίωμά τους αποκάλυψε, εκτός από 19 νέες γενετικές αλληλουχίες, ότι η αλυσίδα DNA τους είναι κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από το συνηθισμένο μέγεθος των εξωχρωματικών γενετικών στοιχείων.

Τα Borg φαίνεται πως εξελικτικά σχετίζονται περισσότερο με μια ομάδα μονοκύτταρων οργανισμών γνωστών ως Αρχαία, και πιο συγκεκριμένα με το γένος Methanoperedens το οποίο καταναλώνει και καταστρέφει μεθάνιο. Τα Borg φαίνεται πως εμπλέκονται στην ίδια οργανική διαδικασία αποικοδόμησης μεθανίου. Και αυτό τα καθιστά εν δυνάμει εξαιρετικά χρήσιμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη, δεδομένου ότι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν όντως δίκιο για αυτές τις DNA δομές; Εκτός από το ότι μπορούν να φανούν χρήσιμα στην αποικοδόμηση μεθανίου, το γεγονός ότι αφομοιώνουν γονίδια από άλλα είδη τα κάνει εν δυνάμει πανίσχυρα εργαλεία στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της επεξεργασίας γονιδιώματος – εφάμιλλα της τεχνολογίας CRISPR / Cas9 (Νόμπελ Χημείας, 2020, Dr. Emmanuelle Charpentier και Dr. Jennifer A. Doudna).

Για μια κατανοητή και γρήγορη εξήγηση της τεχνολογίας CRISPR / Cas9 ρίξτε μια ματιά σε αυτή την TED ομιλία, με ελληνικούς υπότιτλους, από την Dr. Ellen Jorgensen

Όλα τα Borg του Star Trek είναι συνδεδεμένα με ένα συλλογικό νου επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης και της πληροφορίας ανάμεσά τους. Η κυβερνομορφή των Borg είναι μερικώς οργανική, μερικώς τεχνητή και αμέσως μετά τη γέννησή τους ως ανθρωποειδή, τους εμφυτεύονται βιολογικά τσιπάκια μέσω των οποίων μπορούν και συνδέονται με το συλλογικό συνειδητό του είδους τους.

Ο συλλογικός αυτός νους γίνεται αντιληπτός ως οι σκέψεις χιλιάδων διαφορετικών ατόμων. Για αυτό και κάθε ένα Borg αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του ως πολλαπλή και δεν χρησιμοποιούν ποτέ αντωνυμίες στον ενικό.

Στο σύμπαν του Star Trek, τα Borg είναι οι κακοί της υπόθεσης: ένας υπερ-οργανισμός με δομή και ψυχολογία κυψέλης που αφομοιώνει κάθε γνώση στο συλλογικό συνειδητό. Φιλόσοφοι κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με τον κίνδυνο πως μετατρέπουμε τις κοινωνίες μας σε κάτι που προσομοιάζει με το συλλογικό είναι των Borg.

Ζούμε σε μια εποχή όπου κάθε τι καταγράφεται και ανεβαίνει στο internet με πυρετώδεις ρυθμούς. Εκτιμήσεις λένε πως το 2007 υπήρχαν περί τις 10 εκατομμύρια συσκευές που συνέδεαν ανθρώπινα δεδομένα (φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία κλπ) με το internet. Μέχρι το 2013 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 3,5 δισεκατομμύρια συσκευές ενώ μέχρι το 2030 πιστεύεται ότι θα αγγίξει τα 100 τρις.

Από την άλλη, ερευνητές μιλούν για το επόμενο βήμα στην τεχνολογία που είναι συσκευές είτε ενσωματωμένες στο σώμα μας, είτε που θα τις φοράμε, και που θα συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες, ιατρικά δεδομένα και κάθε προσωπικό βίωμα. Οι φιλόσοφοι μας καλούν να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο πολύ πιθανό κοντινό μέλλον όπου η ατομική εμπειρία περνάει στο συλλογικό συνειδητό ενός νέου ενιαίου κόσμου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή την τεχνολογία (wearable technology) ρίξτε μια ματιά εδώ.

Τα Borg του Star Trek πρωτοεμφανίστηκαν στην τηλεόραση το 1989 φέροντας την επαναστατική ιδέα της αφομοίωσης χαρακτηριστικών άλλων οργανισμών στη βιολογία τους. 32 χρόνια αργότερα διαβάζουμε στα επιστημονικά περιοδικά για την ανακάλυψη γενετικού υλικού που αφομοιώνει τα γονίδια των γειτονικών του μικροοργανισμών.

Το μυαλό δεν αργεί να κάνει άλματα προς ένα μέλλον όπου ενισχυμένοι άνθρωποι θα μπορούν να αφομοιώνουν την πληροφορία του περιβάλλοντός τους κατά το δοκούν. Η επιστημονική φαντασία του σήμερα ίσως η πραγματικότητα του μέλλοντος;

Live long and prosper.

 

Πηγές
1. Massive DNA ‘Borg’ structures perplex scientists. Amber Dance, Nature News, 16 July 2021, https://www.nature.com/articles/d41586-021-01947-3
2. Mysterious New ‘Borg’ DNA Seems to Assimilate Genes From Different Organisms, Michelle Starr, Science Alert, 19 July 2021
https://www.sciencealert.com/mysterious-new-borg-dna-found-in-the-california-mud
3. https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Borg
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Borg
5. https://intl.startrek.com/database_article/borg
6. Is Modern Technology Creating a Borg-like Society? 6 June, 2014
https://philosophicaldisquisitions.blogspot.com/
7. The Borg–eye and the We–I. The production of a collective living body through wearable computers. Nicola Liberati, AI & Society, 24 March 2018
https://link.springer.com/article/10.1007/s00146-018-0840-x
8. Enabling Technologies for the Internet of Health Things. Joel J. P. C. Rodrigues et al, IEEE Access (Volume:6), 4 January 2018
https://ieeexplore.ieee.org/document/8246498

Tags: Borg , CRISPR / Cas9 , DNA , Dr. Emmanuelle Charpentier , Dr. Jennifer A. Doudna , Enterprise , Methanoperedens , Q , The Weird Side Daily , wearable technology , αλυσίδα , Αμερική , ανακάλυψη , ανθρωποειδές , αποτύπωμα , άρθρα , άρθρα φαντασίας , άρθρο , άρθρο φαντασίας , αρχαία , βακτήρια , βιολογία , γενετική πληροφορία , γενετικό υλικό , γέννηση , γνώση , Δέλτα Τεταρτημόριο , Έλενα Κοτσιλίτη , Εμπειρία , ενέργεια , εξωγήινος , εξωχρωματικό γενετικό στοιχείο , ΗΠΑ , Ίντερνετ , ιστορία , Κολοράντο , κόσμος , κύκλος άνθρακα , μεθάνιο , μικροβιολογία , μιτοχόνδρια , Νους , οικογένεια , οργανισμοί , οργανισμός , Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια , περιβάλλον , πληροφορία , πυρήνας , Σταρ Τρεκ , συνειδητό , τεχνολογία , τσιπάκι , φυλή

Έλενα Κοτσιλίτη

Δημοσιεύτηκε 5 Αυγούστου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.