Αντώνης Τουμανίδης: Ο συγγραφέας της “Αληθινής Ιστορίας του Πινόκιο” που θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από το Netflix

Μιλήσαμε με τον εξαιρετικό συγγραφέα βιβλίων όπως το «Εφιάλτες και Παραμύθια».

Ο Αντώνης Τουμανίδης είναι ένας συγγραφέας που έχει καταφέρει να κατακτήσει το κοινό μέσα από ιδιαίτερα ποιοτικά βιβλία τρόμου. Η «Secta», το «Εφιάλτες και Παραμύθια» και η «Αληθινή ιστορία του Πινόκιο» έχουν ξεχωρίσει τόσο για την ευρηματικότητά τους όσο και για τη λογοτεχνική τους ποιότητα. Το τελευταίο βιβλίο, μάλιστα, μεταφέρθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα σε σενάριο το οποίο έχει κατακτήσει πολλά διεθνή βραβεία σεναρίου. «Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο» θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο, σε μια συμπαραγωγή του Netflix, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ! Ένα όνειρο κάθε συγγραφέα, να βλέπει τα βιβλία του να μεταφέρονται στην οθόνη, ο Αντώνης Τουμανίδης το κατακτά, και όχι άδικα. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον ίδιο τον συγγραφέα σε μία συνέντευξη σχετικά με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τα βιβλία του αλλά και την επικείμενη κινηματογραφική παραγωγή που αναμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό!

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

Διαβάζοντας! Και εξακολουθώ να διαβάζω μέχρι σήμερα πολύ. Δεν είναι δυνατόν να ασχοληθείς με τη συγγραφή και να την αγαπήσεις αν δε διαβάζεις.

Προτιμάτε περισσότερο την πεζογραφία ή τη συγγραφή σεναρίων;

Προτιμώ να γράφω. Είτε πρόκειται σενάριο, είτε μυθιστόρημα ή διήγημα επιδιώκω να ψυχαγωγώ και να γεμίζω συναισθήματα τον θεατή ή αναγνώστη αντιστοίχως. Ένας πατέρας αγαπάει το ίδιο όλα του τα παιδιά και τη διαφορετικότητα τους. Το σενάριο και το μυθιστόρημα ή διήγημα είναι πολύ διαφορετικά πράγματα αλλά τα αγαπάω εξίσου.

Ο Αντώνης Τουμανίδης.

Που εντοπίζετε συνήθως την έμπνευση;

Στα πάντα. Στο χρυσαφί φύλλο που θα πέσει από το δέντρο στο φθινόπωρο, στον άνθρωπο που στέκεται σκεπτικός δίπλα μου στο μετρό, σε ένα γεγονός της επικαιρότητας. Όλα είναι υλικά προς χρήση που θα αλλάξουν στη συνέχεια μορφή με το μαγικό άγγιγμα της φαντασίας.

Πέρα από κινηματογράφο, έχετε σπουδάσει θρησκειολογία, ενώ έχετε καταγράψει, στα πλαίσια επιστημονικής έρευνας, το γενεαλογικό δέντρο των δαιμόνων. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τέτοιου είδους αναζητήσεις και κατά πόσο θεωρείτε ότι έχουν επηρεάσει το συγγραφικό σας έργο;

Μάλλον δεν είναι τίποτα τυχαίο. Οι σπουδές μου πάνω στην Ιστορία της Τέχνης, την Θρησκειολογία και τον κινηματογράφο έγιναν με βασικό κίνητρο την προσωπική, εσωτερική μου αναζήτηση. Αλλά ήταν αυτή η προσωπική αναζήτηση που με οδήγησε και στη συγγραφή. Σαν ένα αόρατο παζλ, που τα κομμάτια του ενώθηκαν μεταξύ τους με κάποιο μαγικό τρόπο.

Πώς προέκυψε η ιδέα σας να γράψετε για εφιαλτικές εκδοχές παραμυθιών και που θεωρείτε ότι έγκειται η γοητεία του αναγνωστικού κοινού από τέτοιου είδους ιστορίες;

Με το «Εφιάλτες & Παραμύθια» (Εκδόσεις Anubis, Β΄ έκδοση 2018) ήθελα να (υπεν)θυμίσω στους ενήλικες αναγνώστες πως κάποτε ήταν παιδιά. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω ήταν τα κλασικά, γνωστά σε όλους, παραμύθια. Οτιδήποτε σχετίζεται με την παιδική ηλικία κουβαλάει μαζί του μια μοναδική γοητεία. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν και συνεχίζουν να αγκαλιάζουν το βιβλίο οι αναγνώστες.

Τα βιβλία του Αντώνη Τουμανίδη που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anubis.

«Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο», μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού, θα μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο, ενώ το σενάριο της ταινίας έχει ήδη λάβει πληθώρα βραβείων. Πώς φτάσατε στη συμφωνία για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη;

Η επαφή έγινε με τη βοήθεια της εκπροσώπου μου στην Αμερική. Από εκεί και πέρα, υπήρξε ένας μαραθώνιος συζητήσεων. Σε πολλά ζητήματα οι συζητήσεις συνεχίζονται για ποικίλα νέα σχέδια για το κοντινό μέλλον, ενώ πλέον είμαι σε επαφή με αρκετούς παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας διεθνώς.

Πότε μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα νέα για την ταινία;

Προσωρινά έχουν παγώσει τα πάντα. Δουλεύουμε σε κάποια πράγματα, αλλά η επαναφορά στην κανονικότητα αργεί. Όμως, όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή, όλα τα άλλα έχουν μικρή αξία. Πάντως, το επόμενο διάστημα μέσα από ένα βίντεο θα πάρετε ένα πρώτο δείγμα από τη μουσική της ταινίας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το στοιχείο που σας ελκύει περισσότερο στο είδος του φανταστικού;

Το στοιχείο της ανατροπής –που σχετίζεται άμεσα με τη συγγραφική ελευθερία που προσφέρει το είδος του φανταστικού–! Και ας είμαστε ειλικρινείς, το φανταστικό και ο τρόμος έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν έντονες & διαφορετικές συγκινήσεις και να οδηγήσουν τον αναγνώστη στα όρια αλλά πάντοτε εκ του ασφαλούς, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

Ο συγγραφέας της «Αληθινής ιστορίας του Πινόκιο».

Είστε ένας από τους συγγραφείς που έχετε συμβάλει με την ποιότητα των έργων σας, στην άνοδο της λογοτεχνίας του φανταστικού-τρόμου στη χώρα μας. Γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα ξεκινάει με το γεγονός πως δεν έχουμε παράδοση στο είδος. Αλλά δεν σταματάει εκεί. Γιατί αλλιώς θα ήταν εύκολα τα πράγματα. Στη διεθνή σκηνή ένα βιβλίο τρόμου ή μυστηρίου τοποθετείται, τουλάχιστον αρχικά, στο ίδιο ράφι με ένα βιβλίο κωμικό ή δραματικό. Δεν κατηγοριοποιείται. Κάτι που συμβαίνει όμως εδώ. Και για αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα βιβλιοπωλεία ή οι εκδοτικοί. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ευθυνόμαστε και οι ίδιοι οι συγγραφείς που μοιάζουμε να στοχοποιούμε ένα συγκεκριμένο κοινό. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει προκατάληψη τόσο από τη μεριά των αναγνωστών όσο από τη μεριά των συγγραφέων. Είμαστε οι ίδιοι οι συγγραφείς που θα πρέπει να κάνουμε το άνοιγμα… Είναι επιτακτική ανάγκη ο συγγραφικός τρόμος στην Ελλάδα να γίνει πιο εξωστρεφής και να αρχίσει να κινείται περισσότερο στα λειτουργικά πρότυπα του εξωτερικού.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

Προσεχώς θα κυκλοφορήσει το «Εφιάλτες & Παραμύθια 2» από τις εκδόσεις Anubis. Θα περιλαμβάνει 26 νέες διασκευές κλασικών παραμυθιών σε ιστορίες τρόμου για ενήλικες, με έντονο το άρωμα της Ανατολής. Ο «Αλαντίν», «Η Πεντάμορφη & το Τέρας», «Η Μικρή Γοργόνα» και άλλα παραμύθια γίνονται εφιάλτες που λαμβάνουν χώρα άλλοτε στο παρόν και άλλοτε στο μακρινό παρελθόν. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει και τις πρώτες σελίδες από τη συνέχεια της «Αληθινής Ιστορίας του Πινόκιο».

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Τα βιβλία του Αντώνη Τουμανίδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Tags: books , horror , Netflix , Secta , weird , αλλόκοτο , άνθρωποι , Αντώνης Τουμανίδης , Αντώνης Τουμανίδης Netflix , Αντώνης Τουμανίδης Βιβλία , Αντώνης Τουμανίδης Πινόκιο , Αντώνης Τουμανίδης Συνέντευξη , Αντώνης Τουμανίδης Ταινία , βιβλία , Εκδόσεις Anubis , Ελληνικό netflix , Εφιάλτες και Παραμύθια , Η αληθινή ιστορία του Πινόκιο , Η αληθινή ιστορία του πινόκιο ταινία , Λογοτεχνία , λογοτεχνία Τρόμου , Πινόκιο , Πινόκιο ταινία , Πινόκιο Τρόμος , Σενάρια Τρόμου , σενάριο , σεναριογράφος , Συνέντευξη , φαντασία , Φανταστικό

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 16 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.