Στο προηγούμενο σημείωμα μιλήσαμε για τον τρόπο απόκτησης σωστών απογόνων που θα κάνουν κάθε straight ζευγάρι υπερήφανο, και είναι καιρός πια να επεκταθούμε στις συμβουλές γάμου. Και βεβαίως για έναν σωστό γάμο, σημασία μεγάλη παίζει η επιλογή του κατάλληλου προσώπου γιατί αν τυχόν κάτι πάει λάθος, τότε πολύ πιθανόν είναι να καταλήξει το ζευγάρι να φάει τα παιδάκια του παϊδάκια ή αν δεν έχει παιδιά ακόμα, να τσαλακώσει λίγο το έτερον του ήμισυ ιδίως αν δεν το έχει σε εκτίμηση.
Θα μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για δύο ατυχείς περιπτώσεις που τυχαίνει να ξέρουμε οι οποίες θα μας δώσουν τα σκοτεινά τους φώτα επί του θέματος.
Η πρώτη περίπτωση ατυχούς γάμου αφορά τον Χανς, έναν νάνο υπάλληλο τσίρκου που ο έρωτας τον τύφλωσε τόσο πολύ ώστε αντί να πάρει μια γυναίκα της σειράς του -ή για να είμαστε πιο ακριβείς: του ύψους του- πήγε και παντρεύτηκε την όμορφη Κλεοπάτρα, την σταρ του τσίρκου. Φυσικά, αν δεν το καταλάβατε, μιλάμε για τους ήρωες της ταινίας του 1932 “Freaks” που σκηνοθέτησε ο Tod Browning.
Στην ταινία αυτή βρισκόμαστε, που λέτε, σε ένα τσίρκο κάπου σε μια ξεχασμένη επαρχία, και παρακολουθούμε τις περιπέτειες των υπαλλήλων του που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι λιγάκι -εντάξει, όχι λιγάκι, πολύ- παραμορφωμένοι, εκτός από την όμορφη ακροβάτισσα Κλεοπάτρα και τον δυνατό παλικαρά Ηρακλή που λυγίζει σίδερα
Εκεί λοιπόν ο νάνος Χανς έχει ερωτευτεί την Κλεοπάτρα η οποία ενδίδει μόνο όταν μαθαίνει πως ο νάνος έχει παρά με ουρά. Έτσι, χωρίς να διστάσει ενδίδει στην πρόταση του και το ζευγαράκι μας παντρεύεται εν δόξα και τιμή. Γίνεται βεβαίως ένα μεγάλο γλέντι για την ένωσή τους (όπου παρακολουθούμε την ανεπανάληπτη σκηνή του τραγουδιού των τεράτων για την νύφη “We accept her, we accept her. One of us, one of us. Gooba-gobble, gooba-gobble“) αλλά η ευτυχία τους δεν θα μακροημερεύσει γιατί η Κλεοπάτρα ήταν άπιστη, μπαμπέσα και πονηρή. Το μόνο που ήθελε από τον Χανς ήταν η μεγάλη του περιουσία (γιατί στις ταινίες ακόμα και οι νάνοι των τσίρκων έχουν ένα σεβαστό καταπίστευμα σε μια τράπεζα κάπου στα νησιά Κέιμαν) που θα έτρωγε μαζί με τον εραστή της Ηρακλή, τον όμορφο και δυνατό κουταλιανό του θιάσου. Έτσι δηλητηριάζει κρυφά τον καημένο νάνο και όσο εκείνος καίγεται στον πυρετό, η πονηρή Κλεοπάτρα το παίζει θλιμμένη wannabe-χήρα. Όμως τα τέρατα του τσίρκου μαθαίνουν για το σχέδιό της και αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση για το φιλαράκι τους Χανς, που τελικά σώζεται την τελευταία στιγμή από τον θάνατο. Όσο για την Κλεοπάτρα και τον Ηρακλή… ένα θα πω: δεν είχαν καθόλου καλό τέλος καθώς δεν πέθαναν, αλλά αναγκάστηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες της εκδίκησης των τεράτων του τσίρκου.
Αν η Κλεοπάτρα και ο Χανς χώρισαν με άσχημο τρόπο, τι να πουν τότε ο Τηρέας και η Πρόκνη; Αυτοί οι δύο νέοι φίλοι μας παντρεύτηκαν από προξενιό γιατί όντας και οι δύο βασιλόπουλα, δεν θα μπορούσαν να πάρουν πτωχούς και λαϊκάντζες για συζύγους. Έτσι ο πατέρας της Πρόκνης, ο Αθηναίος βασιλιάς Πανδίονας, βρήκε για την κόρη του τον βασιλιά της Θράκης Τηρέα και χωρίς να την ρωτήσει, μια ωραία πρωία της φόρεσε στο κεφάλι μια κουκούλα και την πήγε πεσκέσι στον γαμπρό που την περίμενε ανυπόμονος στην εκκλησία. Θέλοντας και μη Τηρέας και Πρόκνη παντρεύτηκαν λοιπόν και έκαναν ένα παιδί, τον Ίτυ. Όμως η Πρόκνη είχε και μια αδελφή, την Φιλομήλα που ο Τηρέας ήθελε να κάνει ερωμένη του. Εκείνες τις εποχές βέβαια σαν ήθελε ο γαμπρός τύφλα να είχε η νύφη, αν και η καημένη Φιλομήλα δεν έπαθε τύφλα, αλλά μουγγαμάρα γιατί αμέσως μόλις την βίασε ο Τηρέας της έκοψε την γλώσσα για να έχει το κεφάλι του ήσυχο πως δεν θα τον βγάλει βούκινο στα κανάλια και κυρίως στην Πρόκνη (την απιστία πολλοί ηγάπησαν, την παντόφλα ουδείς). Για να δέσει το γλυκό, αποφάσισε να την αιχμαλωτίσει κάπου σε ένα μπουντρούμι, και στο καπάκι να πει στην αδελφή της την ώρα του πρωινού καφέ τους “Αν ξανακούσεις νέα από τη Φιλομήλα, εγώ θα γίνω κιμονό. Γιατί πέθανε“.
Τι να κάνει τότε η καημένη η Φιλομήλα που δεν μπορούσε να μιλήσει και όλοι νόμιζαν πως ήταν πεθαμένη ή/και ότι η γάτα της είχε φάει την γλώσσα; Έπιασε και έκανε ένα υφαντό όπου έραψε επάνω κοκοράκια, γιασεμιά, δαντέλες αλλά και τα καμώματα του προκομμένου του Τηρέα. Το στέλνει λοιπόν στην Πρόκνη που ασυνείδητα το χέρι της αρχικά πήγε στην παντόφλα της, αλλά δεν ήθελε ένα τόσο ανώδυνο και μικροαστικό τέλος στον γάμο της. Έτσι, χωρίς να διστάσει και πολύ -ή και όχι…- έσφαξε και μαγείρεψε τον Ίτυ, τον γιό της. Στη συνέχεια τον σέρβιρε στον Τηρέα…
Όταν εκείνος έμαθε τι ήταν αυτό που έτρωγε, όρμησε να σκοτώσει τις δύο αδελφές. Αλλά ο Δίας, σαν κοράκι σε ποδοσφαιρικό αγώνα, σφύριξε και έληξε το ματς μεταμορφώνοντας το ιψενικό τρίο της συμφοράς σε πουλιά. Ο Τηρέας έγινε τσαλαπετεινός, η Πρόκνη χελιδόνι και η άφωνη Φιλομήλα μεταμορφώθηκε σε αηδόνι. Και αυτό ήταν το τέλος της θλιβερής τους ιστορίας.
Αν μας διδάσκουν κάτι οι ατυχείς γάμοι που μόλις είδαμε, είναι πως πολλές φορές η κοινωνική υποκρισία καταλήγει σε μια τρομακτική ιστορία. Στην ταινία του Browning η άπιστη Κλεοπάτρα δεν είχε υπολογίσει τις υπόγειες δυνάμεις εκείνων που απαξιούσε κα χλεύαζε ως κατώτερους. Αλλά και ο Τηρέας, ο σπουδαίος και περιζήτητος γαμπρός, ο macho άντρας, ο βασιλιάς των Θρακών δεν μέτρησε σωστά τη δύναμη των δύο γυναικών να του ανατρέψουν -να του καταστρέψουν, καλύτερα- τον βασιλικό του οίκο και να τον οδηγήσουν στην απ-ανθρωποποίησή του.
Τα freaks, οι γυναίκες και τα “τέρατα” στις δύο περιπτώσεις που είδαμε, έχοντας την εμπειρία της αποδόμησης των σωμάτων τους, δε δίστασαν να αποδομήσουν και τον οίκο όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις αποδίδοντας δικαιοσύνη με τους πιο τρομακτικούς τρόπους που θα μπορούσαμε να φανταστούμε: με τη δολοφονία, τον κανιβαλισμό και τον ακρωτηριασμό. Το κενό λοιπόν, θα έρθει να σε βρει όσο και αν το αγνοείς.
* Όλοι οι σχετικοί ρόλοι της ταινίας αποδίδονται από ηθοποιούς με γενετικές ανωμαλίες. Παρατηρήστε πως οι ρόλοι των “αρτιμελών” έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα.
Μαρία Μπάστα
Tags: cannibal , dwarf , murder , wedding , γάμος , δολοφονία , κανίβαλος , νάνος
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.