Ανέκαθεν θεωρούσα την Τζόαν Κρόφορντ μία από τις καλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών.
Η Κρόφορντ υπήρξε μία σταρ που τα είχε όλα. Ταλέντο, ομορφιά, σεξαπίλ, αφοσίωση με Σπαρτιατική αγωγή στην υποκριτική της καριέρα, ερωτικά και οικογενειακά σκάνδαλα. Μία έντονη ερωτική ζωή, τέσσερις γάμοι, μία αιώνια κόντρα με τον άλλο «μύθο» Μπέτι Ντέιβις, δυνατές φιλίες, μία υιοθετημένη κόρη που γράφει βιβλίο και την κατηγορεί για κακοποίηση. Μία ζωή που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να την αναγάγει στο επίπεδο της σταρ.
Ακόμα και αν θεωρούταν ηθοποιός μικρότερου βεληνεκούς από την αιώνια αντίπαλό της, Bette Davis, η αλήθεια διαψεύδει κατηγορηματικά την πεποίθηση αυτή. Η Κρόφορντ ήταν μία γυναίκα που αποτέλεσε υπόδειγμα ηθοποιού και παρά το σκληρό και απρόσωπο χαρακτήρα, που είναι η αιτία που πολλοί την αντιπαθούν, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι υπήρξε υπόδειγμα επαγγελματία. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τη σκληρή της προσπάθεια και το γεγονός πως εργάστηκε σκληρά για να καταφέρει να θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς όλων των εποχών.
Η Κρόφορντ, στη μακρόχρονη καριέρα της, πρωταγωνίστησε σε πολλές σημαντικές κινηματογραφικές επιτυχίες. Η πορεία της σημαδεύτηκε από αξεπέραστες ταινίες (Mildred Pierce, Sudden Fear, Possessed, Whatever Happened to Baby Jane), αλλά και από λιγότερες επιτυχημένες συμμετοχές σε πιο πρόχειρες παραγωγές.
Μετά την επιτυχία της στην κλασική πια ταινία ‘’Whatever Happened to Baby Jane?’’, το 1962, στην οποία συμπρωταγωνίστησε με την αιώνια αντίπαλό της, Bette Davis, η καριέρα της ίδιας πέρασε από διάφορα σκαμπανεβάσματα. Η Κρόφορντ, έχοντας πια φτάσει τα 60 και πλησιάζοντας σταδιακά στο τέλος της καριέρας της, συμμετείχε σε διάφορες B movies, οι οποίες δε θυμίζουν την αίγλη των κλασικών της στιγμών.
Όμως, ακόμα και μερικές από αυτές, θεωρούνται πια κλασικές και αναδεικνύουν το υποκριτικό της χάρισμα.
Και το Strait Jacket (σε Ελληνική απόδοση ”Πέντε πτώματα χωρίς κεφάλι”), είναι μία από αυτές…
Μία Τζόαν Κρόφορντ η οποία κρατάει τσεκούρι και αποκεφαλίζει σε μία ταινία που σε προειδοποιεί τόσο για τον τρόπο του φόνου, όσο και για τον αριθμό των φονευθέντων. Μία γυναίκα που βρίσκει ένα τρόπο διάπραξης εγκλημάτων που συνηθίζεται από άνδρες.
Το Strait-Jacket είναι μια Αμερικανική ταινία τρόμου του 1964, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του William Castle και που γράφτηκε από τον Robert Bloch.
Από όλες τις συμμετοχές της Κρόφορντ μετά το τι «Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν», η συγκεκριμένη παρουσία της σε αυτό το θρίλερ, θεωρώ πως είναι η πιο αξιομνημόνευτη και για αυτό και πιστεύω πως αξίζει να αναλυθεί σε πολλά και διαφορετικά πρίσματα.
Η σκιαγράφηση ενός ψυχικά ασθενούς ατόμου το οποίο μετά από χρόνια θεραπειών προσπαθεί να ενταχθεί ξανά ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Η εξωσυζυγική σχέση που γίνεται αφορμή για ένα διπλό φονικό, κεφάλια που φεύγουν από τη θέση τους και μία διάχυτη πάλη και αντιζηλία για τη νεαρή και φρέσκια κόρη από μία ώριμη ηλικιακά μητέρα.
Η Λούσι Χάρμπιν, αποκεφαλίζει με τσεκούρι τον άνδρα και την ερωμένη του την ώρα που κοιμούνται μαζί στο κρεβάτι, με μοναδική αυτόπτη μάρτυρα την κόρης της, Κάρολ. Εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική, όπου για είκοσι χρόνια σχεδόν παρακολουθεί και υποβάλλεται σε κάθε θεραπεία η οποία θα την καταστήσει ικανή να επανέλθει ως υγιές μέλος της κοινωνίας.
Οι θεραπείες φαίνονται πως αποδίδουν και μετά από είκοσι χρόνια εγκλεισμού, η Λούσι απελευθερώνεται και έχει πια τη δυνατότητα να επανενταχτεί στο κοινωνικό σύνολο και να προσπαθήσει να φέρει ξανά κοντά της την κόρη της, η οποία ζει με τους θείους της και έχει ως σημαντικότερη ενασχόλησή της τη γλυπτική.
Η Λούσι επιστρέφει ξανά υγιής στο κοινωνικό σύνολο και η κόρη της την υποδέχεται με θέρμη και αγάπη. Τη φροντίζει, της αγοράζει διάφορα ρούχα και κοσμήματα, τα οποία ίσως τη βοηθήσουν να αισθανθεί ξανά νέα και ωραία γυναίκα. Μέσα στο διαταραγμένο μυαλό της Λούσι υποβόσκει ένα αίσθημα ζήλιας για την κόρη της, αναβιώνοντας τις μάγισσες και μεσήλικες γυναίκες πολλών παραμυθιών οι οποίες φθονούν νέα κορίτσια για τη νεότητα και τη δροσιά τους.
Μέσα στο φαινομενικά ήρεμο πια μυαλό της Λούσι, ξεκινάει σταδιακά μία υπόμνηση των εγκληματικών της πράξεων, οι οποίες κάνουν τον παραλογισμό της να επιστρέψει ξανά. Οι συχνές επιληπτικές της κρίσεις αναγκάζουν το γιατρό που την παρακολουθεί να την ενημερώσει πως ενδεχομένως θα επιστρέψει στην ψυχιατρική κλινική. Δε θα προλάβει να πραγματοποιήσει αυτή του την προειδοποίηση, καθώς το κεφάλι του θα αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα με το όπλο του εγκλήματος που δεν είναι άλλο το τσεκούρι.
Η αγαπημένη συνήθεια της Λούσι, ο αποκεφαλισμός, δε θα αργήσει να επιστρέψει. Η ίδια στο μεσοδιάστημα, φροντίζει να εκδηλώσει την υποβόσκουσα ζήλια για τη νέα κόρη της, φλερτάροντας και προσπαθώντας να σαγηνεύσει τον αρραβωνιαστικό της, έναν γόνο μίας οικονομικά και κοινωνικά ευκατάστατης οικογένειας. Η μνήμη του διπλού φονικού αναβιώνει ξανά και η παράνοια ξεπετιέται μέσα από έναν ψυχισμό ο οποίος παλεύει να διατηρήσει μέσα του την τελευταία ρανίδα λογικής που σταδιακά, εκλείπει.
Η ταινία δείχνει την προσπάθεια ενός ψυχικά ασθενούς –έστω πρώην- ο οποίος θέλει να επιστρέψει σε συνθήκες φυσιολογικής ζωής. Οι δολοφονίες με το τσεκούρι που τονίζουν τη μανία και τη ροπή της Λούσι στη βιαιότητα, αναβαθμίζουν ποιοτικά ένα θρίλερ που προσπαθεί να ξεχωρίσει από τη B movie αύρα του.
Ο σκηνοθέτης επιλέγει εξίσου έναν διαφορετικό τρόπο ανάδειξης των αποκεφαλισμών, αφήνοντας να φανεί μόνο η σκιά στους τοίχους και δίχως να προβληθεί η παραμικρή εικόνα αίματος, θέλοντας να αφήσει τις αιματηρές σκηνές στη φαντασία του θεατή.
Το γεγονός είναι πως η Τζόαν Κρόφορντ καταφέρνει να λάμψει με το ταλέντο της σε μία σχετικά φτωχή παραγωγή ενός καλτ θρίλερ, που όμως, αξίζει προσοχής και παρακολούθησης.
Tags: actor , article , B-Movie , Bette Davis , Cinema , Film , Joan Crawford , movie , murder , Psycho , Strait Jacket , The Weird Side Daily , thriller , twsd , Αμερικάνικη ταινία , Αμερική , άρθρο , αφιέρωμα , Έγκλημα , ηθοποιός , θρίλερ , καλτ θρίλερ , Κινηματογράφος , Μαρία Σκαμπαρδώνη , Νουάρ , σινεμά , ταινία , τσεκούρι , Φιλμ Νουάρ , φόνος , ψυχασθένεια , ψυχασθενείς
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.