Στα έγκατα του Βουντού της Αϊτής – Μια επιβεβαιωμένη περίπτωση νεκρανάστασης

Στις 30 Απριλίου του 1962 ένας άντρας με το όνομα Clairvius Narcisse, εισήχθη στο νοσοκομείο Albert Schweitzer της Αϊτής σχεδόν ετοιμοθάνατος. Είχε υψηλό πυρετό και μετά δυσκολίας μπόρεσε να ψελλίσει πως ένιωθε να περπατάνε έντομα σε όλο του το σώμα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε σύντομα και δύο μέρες αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατός του από […]

Στις 30 Απριλίου του 1962 ένας άντρας με το όνομα Clairvius Narcisse, εισήχθη στο νοσοκομείο Albert Schweitzer της Αϊτής σχεδόν ετοιμοθάνατος. Είχε υψηλό πυρετό και μετά δυσκολίας μπόρεσε να ψελλίσει πως ένιωθε να περπατάνε έντομα σε όλο του το σώμα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε σύντομα και δύο μέρες αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατός του από τους ιατρούς. Συντετριμμένη η οικογένειά του Narcisse πραγματοποίησε άμεσα την κηδεία του, στο τοπικό νεκροταφείο του L’Estere, με τη παρουσία λιγοστών φίλων. Το άψυχο σώμα τοποθετήθηκε μέσα σε φέρετρο το οποίο σφραγίστηκε με καρφιά και θάφτηκε βαθιά στο έδαφος, όπως προβλέπει η παράδοση στην Αϊτή. Πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται εδώ και αιώνες, για να αποφευχθεί η επαναφορά του νεκρού στη ζωή.

Λίγο καιρό μετά την κηδεία του Narcisse, μία αφέγγαρη νύχτα, ένας Bokor (μάγος Βουντού) έσκαψε τον τάφο του, άνοιξε το φέρετρο και μετέφερε το άψυχο κορμί στο απόκοσμο μέρος που ασκούσε τη μαγεία του. Αφού τον έδεσε σφιχτά, του άνοιξε το στόμα και έχυσε μέσα ένα μυστήριο εκχύλισμα. Το σώμα του άρχισε και πάλι να αποκτά μερικώς τις δυνάμεις του και επανήλθαν οι αισθήσεις του μέχρι ενός βαθμού. Βρισκόμενος στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, οδηγήθηκε σε μία φυτεία με ζαχαροκάλαμα, που εργάζονταν και άλλοι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση με αυτόν. Ο Narcisse δούλεψε για δύο χρόνια εκεί υπό άθλιες συνθήκες, μέχρι που πέθανε ο Bokor που τον επανέφερε στη ζωή. Μετά τον θάνατο του «αφέντη» του, κατάφερε να δραπετεύσει και για πολλά χρόνια περιπλανιόταν άσκοπα τις νυχτερινές ώρες στα περίχωρα της Αϊτής.

Έπειτα από 18 χρόνια περιπλάνησης, ο Clairvius Narcisse παρουσιάστηκε ξαφνικά μπροστά στην έκπληκτη αδερφή του Angelina και της περιέγραψε τη φρικαλέα ιστορία του. Πίστευε πως ο αδερφός του, είχε πληρώσει έναν Bokor για να τον σκλαβώσει με μάγια, έτσι ώστε να οικειοποιηθεί την κληρονομιά του. Το αποτέλεσμα ήταν τα μάγια να τον μετατρέψουν σε ζόμπι. Ωστόσο, η έντρομη Angelina ήταν παρούσα στις τελευταίες στιγμές του στο νοσοκομείο και δυσκολεύτηκε να πειστεί πως ήταν αυτός. Η εμφάνιση του ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που θυμόταν και ο τρόπος που μιλούσε δε μπορούσε να συγκριθεί με αυτόν του αδερφού της. Όμως τα όσα περιέγραψε από την παιδική τους ηλικία, την έκαναν τελικά να πειστεί.

Όταν η ιστορία απέκτησε δημοσιότητα, ο Καναδός ανθρωπολόγος Wade Davis, ξεκίνησε να κάνει έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εισχώρησε για τα καλά μέσα στον κόσμο του Βουντού της Αϊτής και κατάφερε να πείσει έναν Bokor να του δείξει τα υλικά παρασκευής της μαγικής σκόνης που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Έπειτα από πολλές προσπάθειες, ανακάλυψε ότι η βασική ουσία της σκόνης που ευθύνεται για την δημιουργία των ζόμπι είναι ένας συνδυασμός tetrodotoxin και bufotoxin το οποίο συλλέγεται από το δηλητήριο ενός εξωτικού ψαριού που ονομάζεται blowfish. Ο Wade Davis υποστηρίζει πως αν οι δόσεις tetrodotoxin και bufotoxin χορηγηθούν στο σωστό βαθμό και συνδυαστούν με την ουσία datura stramonium θα μπορούσαν κρατήσουν τον Narcisse σε αυτή την «ημίνεκρη» κατάσταση ακόμα κα για δύο δεκαετίες. Η Ιστορία αυτή ενέπνευσε τον Wade Davis να γράψει το πετυχημένο βιβλίο που έγινε και ταινία, με τον τίτλο ‘The Serpent And The Rainbow’.

Εξετάζοντας το συμβάν ιστορικά, το 1804 πραγματοποιήθηκε επανάσταση στην Αϊτή, η οποία έδιωξε τους Γάλλους άποικους από τη χώρα. Μετά την επανάσταση οι Bokor ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Αϊτής. Παρόλο που η δουλεία είχε σταματήσει επίσημα, στην ουσία συνέχισε να υφίσταται με την στήριξη των Bokor. Οι ιερείς αυτοί έκαναν χρήση των «μαγικών» τους φίλτρων και των προκαταλήψεων των αμόρφωτων χωρικών της Αϊτής, για να τους εκμεταλλεύονται ως έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό στις φυτείες. Όπως όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, έτσι και ο Clairvius Narcisse ήταν πλήρως ενήμερος για τους θρύλους των νεκροζώντανων της Αϊτής και δε φαίνεται απίθανο τα λεγόμενά του να είχαν επηρεαστεί από του θρύλους αυτούς.

Η επιστημονική κοινότητα δεν ασπάστηκε ποτέ επίσημα τη θεωρία του Wade Davis σχετικά με τον συνδυασμό των ουσιών που κράτησαν σε καταστολή τον Narcisse. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να αποδειχτούν τα λεγόμενα του ανθρώπου που υπέστη όλα αυτά τα δεινά. Το μόνο σαφές είναι η ημερομηνία θανάτου που ανακοινώθηκε από τους ιατρούς του νοσοκομείου και τα δημόσια έγγραφα. Μπορεί τα όσα έγιναν να είναι αποτέλεσμα μαγείας, αυθυποβολής, ιατρικού λάθους, τυχαιότητας και άλλων περιστάσεων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν θα συνεχίσει να θεωρείται για πολλούς ανθρώπους, μία από τις πιο ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη της κακόβουλης μαγείας του Βουντού και των νεκροζώντανων.

Tags: blowfish , bokor , bufotoxin , cemetery , Clairvius Narcisse , Haiti , horror , mystery , rebirth , resurrection , tetrodotoxin , The Serpent And The Rainbow , undead , voodoo , Wade Davis , weird , Αϊτή , βουντού , γαλλικές αποικίες , δουλεία , ζόμπι , θάνατος , μυστήριο , νεκρανάσταση , νεκροταφείο , σκλάβοι , τρόμος , φυτίες , ψυχολογία

Βαγγέλης Γιατρούτσικος - Πράττος

Δημοσιεύτηκε 5 Φεβρουαρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.