Λυκάνθρωποι. Πλάσματα αλλόκοτα όπου τα συναντάμε σε ταινίες και βιβλία φαντασίας. Υπάρχουν όμως στον πραγματικό κόσμο; Και αν ναι, πως βιώνουν αυτήν την διαφορετικότητα;
Barbara Urslerin: Μία ζωντανή λυκάνθρωπος
Γεννημένη το 1629 στο Kempten της Γερμανίας, από μικρή ηλικία άρχισε να ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, όπου οι γονείς της την παρουσίαζαν στο κοινό για να κερδίσουν χρήματα.
«Τα φρύδια της ήταν χτενισμένα προς τα πάνω. Το ίδιο και οι τρίχες στο μέτωπο της. Είχε μια μακρόστενη γενειάδα και μουστάκι, ενώ μικρές μπούκλες φύτρωναν από τη μέση των ρουθουνιών, όπως ακριβώς και σε ένα ισλανδικό σκυλί. Το υπόλοιπο σώμα της δεν ήταν τόσο έντονα καλυμμένο με τρίχες, οι οποίες πάντως ήταν σαφώς πιο μακριές από το συνηθισμένο στην περιοχή του λαιμού, των χεριών, της πλάτης και του στήθους».
-Λόγια του δημοσιογράφου John Evelyn, όταν το 1657 παρακολούθησε μια παράσταση της στο Λονδίνο.
Η Barbara ήταν το μόνο μέλος στην οικογένεια της με αυτήν την ιδιαιτερότητα. Όταν παντρεύτηκε, γέννησε μια κόρη, η οποία ήταν απόλυτα φυσιολογική. Το ταλέντο της Barbara ήταν να παίζει καλά αρπίχορδο.
Το 1639, ο διάσημος γιατρός της ανατομίας Thomas Bartholin εξέτασε την Barbara στην Κοπεγχάγη και επιβεβαίωσε ότι όλο το σώμα της ήταν καλυμμένο με ξανθές τρίχες, είχε μια πλούσια γενειάδα και από τα ρουθούνια της φύτρωναν μπούκλες. Δυστυχώς, σύμφωνα με το Portraits Memoirs and Characters of Remarkable Persons του James Caulfield, η Barbara συνέχισε να πέφτει θύμα κερδοσκόπων μέχρι το θάνατο της. Όταν το 1655 που επισκέφθηκε πρώτη φορά το Λονδίνο, ήταν παντρεμένη με τον Γερμανό Johannes Michael Van Beck, ο οποίος την ανάγκασε να δίνει παραστάσεις επί χρήμασι.
Τελευταία φορά που εθεάθη, ήταν από το Δανό Holger Jacobsen το 1668 στο Λονδίνο. Ο Holger σε σχετικό έγγραφο αναφέρει πως η Barbara ήταν αποτέλεσμα της σεξουαλικής ένωσης μιας γυναίκας και ενός πίθηκου.
Ο Μαλλιαρός οίκος των Κανάριων Νήσων
Το 1556 γεννήθηκε στις Κανάριες Νήσους ένα αγόρι διαφορετικό από τα άλλα εν ονόματι Petrus Gonzales. Όλο του το σώμα ήταν καλυμμένο από τρίχες.
Αν και έζησε σε μια περίοδο που βασίλευαν οι δεισιδαιμονίες, εξαρχής υπήρξε εξαιρετικά τυχερό. Αντί να δολοφονηθεί από τους συγχωριανούς του σαν κάποιο τέρας ή δαιμόνιο, ο Βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος ο Β’ το πήρε υπό την προστασία του στα βασιλικά του διαμερίσματα. Έτσι παρά την εμφάνιση του όπου έμοιαζε με σκύλο ράτσας terrier, έδειξε αμέσως αυξημένη οξυδέρκεια, με αποτέλεσμα να γίνει δέκτης ανώτερης εκπαίδευσης μαθαίνοντας παράλληλα και λατινικά. Έτσι λοιπόν, ο Petrus έμεινε στην ιστορία ως ο «άγριος άντρας από τα Κανάρια νησιά». Πέρασε όλη του την εφηβεία στα βασιλικά ανάκτορα και το 1573, παντρεύτηκε μια Γαλλίδα που τον αγάπησε όπως ήταν. Ο γάμος τους κράτησε πολλές δεκαετίες και έκαναν 4 παιδιά υγιέστατα αλλά το ίδιο τριχωτά.
Κάπως έτσι λοιπόν το 1581 η οικογένεια Gonzalez απαριθμούσε ήδη 4 μέλη, αποτελώντας το πιο αλλόκοτο θέαμα ολόκληρης της Ευρώπης.
Η οικογένεια ήταν τυχερή διότι εκατοντάδες ευγενείς και αξιωματούχοι επιθυμούσαν να την συναντήσουν με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μια διεθνή περιοδεία τον ίδιο χρόνο, οπού τα μέλη της επισκέφθηκαν εκατοντάδες χώρες, συναναστράφηκαν με αρκετούς εκπροσώπους της καλής κοινωνίας και δέχτηκαν ακόμη και να τα ζωγραφίσουν σε οικογενειακά πορτρέτα.
H οικογένεια λύκων της Βιρμανίας
Το 1826 μια αποστολή εκ μέρους του κυβερνήτη της Ινδίας, υπό την ηγεσία του John Crawfurd επισκέφθηκε την αυλή του βασιλιά Αβά, σε μια επαρχία της Βιρμανίας. Ο Crawfurd αργότερα παρέδωσε μια γραπτή αναφορά όπου έλεγε ότι συνάντησε έναν 30χρονο άντρα γεμάτο τρίχες σε όλο του το σώμα, εν ονόματι Shwe-Maong, όπου ζούσε στην αυλή του βασιλιά από τα 5 του, όταν του προσέφεραν διασκεδαστή.
Τελικά από τον Shwe-Maong έμελλε να ξεκινήσει μια σειρά 4 γενεών ανθρώπων-λύκων, η οποία έφτασε έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκε μια φυσιολογική γυναίκα και απέκτησε 4 παιδιά, από τα οποία μόνο ένα κορίτσι είχε την ανωμαλία αυτή. Το όνομα της, Maphoon.
Η Maphoon παντρεύτηκε έναν φυσιολογικό Βιρμανό άντρα και απέκτησε 2 γιους, ένας εκ των οποίων (ονόματι Moung-Phoset) ήταν το ίδιο τριχωτός.
Όταν ο Moung-Phoset ενηλικιώθηκε, απέκτησε και αυτός με τη σειρά του αρκετά παιδιά, ένα από τα οποία (η Mah-Me) έφερε την “ανωμαλία” του πατέρα του. H Mah-Me απεβίωσε σε ηλικία 18 ετών.
Το 1885 εξαιτίας μιας επανάστασης στη Βιρμανία, το παλάτι του βασιλιά πυρπολήθηκε και οι ένοικοι του είτε σκοτώθηκαν είτε απομακρύνθηκαν βίαια. Η τριχωτή οικογένεια διέφυγε, ξεκινώντας παράλληλα με περιοδεία στην Ευρώπη. Τελικά το 1886, η οικογένεια εμφανίστηκε στο Egyptian Hall στην περιοχή Piccadilly του Λονδίνου, οπού τους είδε ο J.J. Weir: «Η Maphoon ήταν μια τυφλή, γριά γυναίκα, αξιαγάπητη και γεμάτη χαρά, με λιγοστά δόντια να της έχουν μείνει».
“Οι τρίχες που κάλυπταν όλο της το σώμα είχαν αραιώσει, πιθανόν λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, μιας και ο γιος της, ο Moung-Phoset, είχε πολύ περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο και στα αυτιά του».
Το σώμα του Moung-Phoset καλυπτόταν εξ ολοκλήρου από απαλές τρίχες μήκους μερικών εκατοστών, ενώ ήταν αρκετά καλλιεργημένος άνθρωπος και ευγενικός. Η τριχωτή οικογένεια πήγε από το Λονδίνο στο Παρίσι, όπου εμφανίστηκε στο Folies Bergere. Το 1888-89 επισκέφθηκαν τις Η.Π.Α. όπου και εργάστηκαν υπό το όνομα «Η ιερή τριχωτή οικογένεια της Βιρμανίας».
Jo–Jo: Το αγόρι σκύλος
Το 1873 στη Ρωσία άρχισε να περιοδεύει ο τριχωτός άνθρωπος Adri Jeftichew, ηλικίας 55 ετών και ο 3χρονος γιος του ο Fedor. Ο Adrian παρουσιαζόταν ως ο «άγριος άντρας του δάσους Kostroma», αλλά και ως απόγονος της ένωσης μιας αρκούδας με μια Ρωσίδα επαρχιώτισσα! Μόλις τελείωσαν την πρώτη τους περιοδεία στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (όπου έκαναν και μεγάλη επιτυχία), γύρισαν στο χωριό τους και τότε χάθηκαν τα ίχνη τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Fedor -μόνος του πλέον- ξεκίνησε τη δική του καριέρα στον μαγικό κόσμο του θεάματος. Ο Fedor αρχικά υποστήριξε ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Theodore Petroff, ενώ σύντομα απέκτησε το προσωνύμιο αυτό, κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες αλλόκοτες προσωπικότητες όλων των εποχών.
Στην ηλικία των 14 ετών το 1884 εμφανίστηκε ενώπιον της Ανθρωπολογικής Κοινότητας του Βερολίνου, οπού και μελετήθηκε από αρκετά μέλη της. Όλοι κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Ο Fedor ήταν απόλυτα υγιής και φυσιολογικός, εκτός της ασυνήθιστα έντονης τριχοφυΐας του! Την ίδια χρονιά, αμέσως μετά το τέλος μιας παράστασης του στο Liverpool, τον πλησίασε ένας εκπρόσωπος του Barnum και τον έπεισε ότι θα μπορούσε να κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα στις ΗΠΑ. Έτσι ως τα μέσα της δεκαετίας του 1880, ο Jo-Jo έγινε διάσημος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε δεκάδες φωτογραφίες του: άλλες που τον παρουσιάζουν ως κυνηγό κρατώντας ένα τουφέκι, άλλες να φοράει ρωσική φορεσιά κ.ά.
Σύμφωνα με μάρτυρες της εποχής, αποτελούσε έναν ευφυέστατο άνθρωπο, με ευρύ πεδίο γνώσεων που μιλούσε άπταιστα 4 γλώσσες. Ο Jo-Jo απεβίωσε από πνευμονία το 1904 στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του παγκόσμιας περιοδείας.
Υπερτρίχωση ή αλλιώς…σύνδρομο λυκάνθρωπου
Το σύνδρομο αυτό είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία είναι όπως μαρτυρούν και οι όροι, υπέρμετρη, υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της διακρίνεται σε ολική και τοπική υπερτρίχωση. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται σε ανθρώπους από τη γέννηση τους ή στην μετέπειτα ζωή τους. Κάποια φάρμακα μπορούν να την πυροδοτήσουν. Η υπερτρίχωση αυτή είναι έντονη παντού, αλλά γίνεται πολύ εμφανής στο πρόσωπο, τα αυτιά και τους ώμους, και κρατάει σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Υπάρχουν επίσης παθήσεις και φάρμακα όπου μπορούν να προκαλέσουν δασυτριχισμό ή υπερτρίχωση. Οι παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τους όγκους των ωοθηκών, την νόσο του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και τη συγγενή υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων. Στα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπερτρίχωση περιλαμβάνονται τα ανδρογόνα και τα αναβολικά στεροειδή. Οταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, δεν υπάρχει θεραπεία.
Tags: Adri Jeftichew , article , Barbara Urslerin , Fedor Jeftichew , hair , hairy , Jo-Jo , Maphoon , Petrus Gonzales , real werewolves , The Weird Side Daily , twsd , weird , weird articles , Weird Άρθρα , weird άρθρο , Werewolf , werewolves , άνθρωποι , άρθρο , βασιλιάς , Βιρμανία , δασυτριχισμός , Ερρίκος ο Β' , Ευρώπη , Η ιερή τριχωτή οικογένεια της Βιρμανίας , Κανάρια νησιά , λυκανθρώποι , λυκάνθρωπος , μαλλιαρός , οικογένεια , οικογένεια λύκων , πάθηση , περίεργα , περίεργο , Πραγματικοί Λυκάνθρωποι , Σύνδρομο , σύνδρομο λυκάνθρωπου , τρίχες , τριχωτός , τριχωτός άνθρωπος , υπερτρίχωση
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.