Όταν ένας αστικός μύθος γίνεται πραγματικότητα – Cropsey

Ο αστικός μύθος του Crospsey ήταν μια ακόμη ιστορία που έκανε το αίμα των παιδιών του Staten Island να παγώνει. Τα πράγματα πήραν όμως μια απρόσμενη τροπή όταν ο μύθος έγινε πραγματικότητα. Παιδιά άρχισαν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς δίχως να αφήσουν το παραμικρό ίχνος πίσω τους. Και ο τρόμος απλώθηκε στο μικρό νησί…

15 Δεκεμβρίου 2020

Οι γονείς ανέκαθεν αναζητούσαν τρόπους να τιθασεύσουν τα παιδιά τους. Όταν οι κοινότοπες απειλές δεν έμοιαζαν να έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε συχνά χρησιμοποιούσαν το υπερφυσικό στοιχείο. Το πιο συχνό μοτίβο μέχρι και σήμερα είναι το «αν δεν γυρίσεις νωρίς στο σπίτι ή αν είσαι άτακτος θα έρθει να σε πάρει» και ακολουθεί το όνομα της εκάστοτε τοπικής δαιμονικής οντότητας, που ως συνήθως επιβάλλει την τάξη τιμωρώντας τα κακά παιδιά, ή πιο συγκεκριμένα, αυτά που παράκουγαν τις εντολές των γονιών τους.

Για τους κάτοικους του Staten Island αυτή η δαιμονική οντότητα άκουγε στο όνομα Cropsey. Όπως σε κάθε αστικό μύθο, υπάρχει μια σκοτεινή ιστορία ως υπόβαθρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πριν πολλά χρόνια, ένας τρελός δολοφόνος με τσεκούρι κατάφερε να ξεφύγει από το ψυχιατρικό άσυλο Seaview και από τότε κυκλοφορούσε στα υπόγεια τούνελ του σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες Willowbrook σκοτώνοντας αυτούς που πήγαιναν σε μέρη όπου οι γονείς τους τα είχαν συμβουλέψει να αποφύγουν. Μερικές φορές εμφανιζόταν με ένα γάντζο αντί για χέρι.

Η ιστορία του Cropsey ψιθυριζόταν με τρόμο γύρω από τη φωτιά, τις σκοτεινές νύχτες όπου οι πρόσκοποι κατασκήνωναν στο δάσος. Αποφεύγοντας να ατενίζουν το πηχτό σκοτάδι που τους κύκλωνε κρύβοντας μανιακούς δολοφόνους, τα παιδιά μαζεύονταν όλο και πιο κοντά, πιστεύοντας πως η υποτυπώδης φλόγα της φωτιάς θα τους παρείχε κάποια προστασία. Φυσικά, κανείς ποτέ δεν είχε δει τον Cropsey. Πάντα κάποιος φίλος ενός φίλου ήξερε κάποιον που τον είχε δει ή που είχε πεθάνει μυστηριωδώς αλλά ποτέ κάποιος δεν τον είχε αντιμετωπίσει ο ίδιος, ή το ισχυριζόταν τότε μάλλον ψευδόταν οικτρά, αποζητώντας μόνο την προσοχή της παρέας. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και ο μύθος περνούσε από στόμα σε στόμα με νέες τροποποιήσεις τα παιδιά συνέχιζαν να τρέμουν τον Cropsey αλλά όλες οι υποτιθέμενες δολοφονίες ή επιθέσεις είχαν την διάσταση φήμης.

Τα χαμένα παιδιά

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τη στιγμή όπου στο Staten Island άρχισαν πράγματι να εξαφανίζονται παιδιά και αυτή τη φορά τα γεγονότα δεν τα διηγούταν κάποιος φίλος φίλου αλλά τα παρακολουθούσαν έντρομα όλα τα παιδιά του νησιού. Το 1972 η 5 χρονών Alice Pereira εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν ο αδελφός της την άφησε για λίγες στιγμές να παίζει χωρίς επιτήρηση στην κεντρική είσοδο του σπιτιού της οικογένειας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981, η 7 χρονών Holly Ann Hughes, δεν επέστρεψε όταν η μητέρα της της ζήτησε να αγοράσει μια πλάκα σαπούνι από ένα τοπικό μαγαζί, το ίδιο και η 11 χρονών Tiahease Jackson όπου δεν έφερε ποτέ σπίτι το φαγητό που είχε βγει να αγοράσει. Ούτε ο 22 χρονών Hank Gafforio που τα υπόλοιπα παιδιά χαρακτήριζαν ως «αργό» λόγω του χαμηλού I.Q., επέστρεψε το βράδυ. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα για την Jennifer Schweiger όπου είχε διαγνωστεί με σύνδρομο Down. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε σε ένα ρηχό τάφο στο Willowbrook. Όλα έδειχναν πως τα παιδιά του Staten Island είχαν πράγματι ένα λόγο να ανησυχούν πως ο Cropsey με κάποιον φρικιαστικό τρόπο πράγματι υπήρχε και θα ερχόταν τώρα γι αυτά.

Ο μανιακός δολοφόνος με το τσεκούρι του αστικού μύθου σύντομα απέκτησε πραγματικό όνομα. Δεν ήταν μόνο ο Cropsey αλλά ο Andre Rand. Ο Rand δούλευε για την οικογένεια της Alice Pereira την ημέρα της απαγωγής της ως χρωματιστής. Τον είχαν δει να περπατάει κρατώντας την Holly Ann Hughes από το χέρι πριν αυτή εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος. Οι περιγραφές για τελευταία άτομα που είχαν θεαθεί με την Tiahease Jackson και τον Hank Gafforio ταίριαζαν απόλυτα με αυτή του Rand. Χωρίς να αποκλίνει από το μοτίβο, αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως ο άντρας που περπάταγε μαζί με την Jennifer Schweiger απομακρύνοντας την από την κατοικία της ήταν ο Andre Rand.

Ο Andre Rand είχε πλούσιο ποινικό μητρώο. Αν και δεν ήταν ο ίδιος τρόφιμος ψυχιατρικού ιδρύματος, όπως υποδεικνύει ο αστικός μύθος, στην πραγματικότητα δούλευε στο σχολείο Willowbrook εκτελώντας τα χρέη επιστάτη. Το συγκεκριμένο μέρος δεν διέφερε ιδιαίτερα από ψυχιατρικό ίδρυμα καθώς εκεί βρίσκονταν παιδιά με διανοητικά προβλήματα. Αν και από νωρίς είχε αποδειχθεί ότι η συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα ήταν άθλιες, περιλαμβάνοντας σωματικές τιμωρίες, σεξουαλική κακοποίηση, υπερβολικό συνωστισμό που οδηγούσε με τη σειρά του σε ακόμη περισσότερα προβλήματα, τελικά έκλεισε το 1987. Η καριέρα του έληξε άδοξα πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1968, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του, όταν καταδικάστηκε για την απαγωγή και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης ενός εννιάχρονου κοριτσιού στο Μπρονξ. Το 1983, ήρθε αντιμέτωπος ξανά με την κατηγορία της απαγωγής. Χωρίς να ζητήσει γονική άδεια, έβαλε έντεκα παιδιά σε ένα σχολικό βαν και οδήγησε ως το αεροδρόμιο. Επιβιβασμένα στο βαν, πέρασαν τη μέρα τους τρώγοντας φαγητό και παρακολουθώντας τα αεροπλάνα να απογειώνονται και προσγειώνονται, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια άλλη πράξη. Γι αυτή την μικρή βόλτα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 μηνών. Μετά την αποφυλάκισή του ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεχάσει το αγαπημένο του Staten Island. Επέστρεψε στο νησί ζώντας ως άστεγος στα δάση και στις υπόγειες σήραγγες του Willowbrook.

Αν και για κάθε ένα από τους φόνους του Staten Island ο Rand ήταν ο βασικός ύποπτος δεν μπόρεσαν να απαγγελθούν κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων. Στην τελευταία περίπτωση ωστόσο, ο Rand βρέθηκε να πέφτει σε αντιφάσεις κατά την ανάκρισή του για την εξαφάνιση της Jennifer Schweiger. Ακόμα και όταν βρέθηκε ωστόσο το πτώμα της, δεν μπόρεσαν να βρεθούν ακλόνητα ενοχοποιητικά στοιχεία οπότε καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για απαγωγή. Το 2004, με νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της Holly Ann Hughes οδηγήθηκε ξανά ενώπιον του δικαστηρίου και τελικά προστέθηκαν άλλα 25 χρόνια. Ο «Hannibal Lecter» του Staten Island, όπως τον αποκαλούν, θα είναι 93, όταν θα μπορέσει να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Μέχρι σήμερα, ο φόνος και οι τέσσερις εξαφανίσεις παραμένουν ανεξιχνίαστα. Αν και όλα τα δεδομένα στρέφονται εναντίον του Rand, χωρίς πτώματα και αδιάσειστα στοιχεία δεν μπορεί να αποδοθεί καμία κατηγορία. Δεν μπορεί φυσικά να αγνοήσει κανείς το γεγονός πως έπειτα από τη σύλληψή του, οι εξαφανίσεις σταμάτησαν ξανά και ο Corpsey πήρε ξανά τη μυθική του υπόσταση, έχοντας όμως αυτή τη φορά έναν ουσιαστικό λόγο να τρομοκρατεί τα παιδιά του Staten Island…

 

Main Image Reference

Tags: Alice Pereira , Andre Rand , Cropsey , Hank Gafforio , Hannibal Lecter , Holly Ann Hughes , Jennifer Schweiger , Seaview , Staten Island , The Weird Side Daily , Tiahease Jackson , Willowbrook , αδελφός , αεροδρόμιο , αεροπλάνα , αεροπλάνο , ανάκριση , απαγωγή , απειλές , απειλή , άρθρο , άστεγος , αστικός μύθος , Άσυλο , άτακτος , βαν , βράδυ , γάντζος , γονείς , δαίμονας , δαιμονική οντότητα , δάσος , δολοφονία , δολοφόνος , ειδικές ανάγκες , εξαφάνιση , θάνατος , Θρύλος , ιστορία , κακό , καταδίκη , κατηγορία , κατηγορίες , μαγαζί , μητέρα , μητρώο , μοτίβο , Μπρονξ , μύθος , νύχτα , οικογένεια , Παιδί , παιδιά , παρέα , ποινικό μητρώο , πρόσκοποι , προστασία , πτώμα , σαπούνι , σεξουαλική κακοποίηση , σήραγγα , σκοτάδι , σπίτι , στοιχεία , στοιχειό , σύνδρομο Down , συνωστισμός , τάξη , τιμωρία , τούνες , τρόμος , τσεκούρι , Υπερφυσικό , ύποπτος , φίλος , φόνος , φυλακή , φυλάκιση , φωτιά , χέρι , ψυχιατρικό άσυλο

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 15 Δεκεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.