Οργή – Η αναβίωση ενός βιβλίου

Η Οργή (Rage στο πρωτότυπο) είναι ένα από τα έξι βιβλία που έγραψε ο πολυτάλαντος μετρ του τρόμου Stephen King ως Richard Bachman. Για τους φανατικούς πιστούς αναγνώστες του King είναι ίσως το πιο πολυπόθητο βιβλίο, αυτό που κάθε λάτρης του (και Νούμερο ένα θαυμαστής) θα ήθελε να θαυμάζει στην βιβλιοθήκη του. Δυστυχώς όμως εδώ […]

13 Ιανουαρίου 2019

Η Οργή (Rage στο πρωτότυπο) είναι ένα από τα έξι βιβλία που έγραψε ο πολυτάλαντος μετρ του τρόμου Stephen King ως Richard Bachman. Για τους φανατικούς πιστούς αναγνώστες του King είναι ίσως το πιο πολυπόθητο βιβλίο, αυτό που κάθε λάτρης του (και Νούμερο ένα θαυμαστής) θα ήθελε να θαυμάζει στην βιβλιοθήκη του. Δυστυχώς όμως εδώ και αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο βιβλίο έπαψε να κυκλοφορεί στην αγορά, όχι γιατί εξαντλήθηκε από τον εκδοτικό οίκο αλλά επειδή ο ίδιος ο συγγραφέας απαγόρευσε ρητά την κυκλοφορία του. Ο λόγος που το έκανε αυτό; Επειδή πολύ απλά όχι μία, αλλά πολλές φορές τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο βιβλίο ζωντάνεψαν κάποιες φορές ακόμα και αυτούσια στον πραγματικό κόσμο.

Οι περισσότεροι «κοινοί θνητοί» έχουν συνδέσει το όνομα του συγγραφέα με βιβλία όπως η Λάμψη ή Το Αυτό. Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθούν πως μια ιστορία που διαδραματίζεται στις σελίδες ενός βιβλίου, πιθανώς στο Καστλ Ροκ, μπορεί αυτούσια να πάρει σάρκα και οστά. Κάθε απορία όμως λύνεται όταν διαβάζουν το οπισθόφυλλο ή αν είναι εξαιρετικά τυχεροί, το βιβλίο.

Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Τσάρλι Ντέκερ, ένας μαθητής λυκείου με αρκετούς δαίμονες να τριγυρίζουν στο κεφάλι του, όπως μπορεί να φανεί ήδη από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου. Ένα συνηθισμένο πρωί ο διευθυντής του σχολείου του τον καλεί στο γραφείο του προσπαθώντας –ζητώντας από τον Τσάρλι να τον βοηθήσει- να κατανοήσει τον λόγο της προβληματικής του συμπεριφοράς έπειτα από μια αιματηρή επίθεση σε απέναντι σε έναν καθηγητή του. Ο Τσάρλι, αποφασισμένος να μην αφήσει τον διευθυντή να τον βοηθήσει (θεωρώντας πως αυτό θα διευκόλυνε τον διευθυντή και δεν επιθυμεί να του δώσει αυτή την ικανοποίηση) διαπληκτίζεται έντονα μαζί του και κερδίζει με ευκολία την αποβολή.
Γυρνώντας να μαζέψει τα λιγοστά του πράγματα από το σχολικό του ντουλάπι δεν παραλείπει να πάρει το όπλο του πατέρα του και να επιστρέψει για μία τελευταία φορά στην τάξη, για τον αποχαιρετιστήριο λόγο του. Η καθηγήτρια άλγεβρας που πάλευε να διδάξει τα βασικά μαθηματικά αξιώματα στους αδιάφορους μαθητές της στράφηκε προς το μέρος του όταν άκουσε την πόρτα να ανοίγει. Κοιτώντας τον εριστικά πήρε την απάντηση που ζητούσε. Με μία τρύπα στο μέτωπο σωριάστηκε νεκρή στο πάτωμα.
Τώρα ο Τσάρλι κρατούσε ομήρους τους συμμαθητές του που τον κοιτούσαν έντρομοι, σχεδόν παραλυμένοι από το φόβο. Όταν ένας δεύτερος καθηγητής ιστορίας ανοίγει την πόρτα προσπαθώντας να διαπιστώσει τι είχε συμβεί ακολούθησε τα χνάρια της καθηγήτριας άλγεβρας. Τώρα δεν υπάρχει επιστροφή.
Περιπολικά αρχίζουν μαζεύονται στο σχολείο μόλις γίνονται αντιληπτές οι πράξεις του Τσάρλι. Καθώς λοιπόν οι εκπρόσωποι του νόμου προσπαθούν με επιμονή να τον πείσουν να παραδοθεί, κάτι περίεργο αρχίζει να συμβαίνει στην μικρή τάξη.
Το αρχικό κλίμα φόβου που προκλήθηκε από τις δύο δολοφονίες αντικαθίσταται από μία γενικευμένη παραζάλη. Καθώς ο Τσάρλι αρχίζει να εξομολογείται, στον εαυτό του και στους ακροατές του, τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και τον οδήγησαν στην τωρινή του κατάσταση, οι μαθητές με τη σειρά τους αφήνουν τις βαθύτερες σκέψεις τους, σκοτεινές και ζοφερές, που δεν θα τολμούσαν ποτέ να ξεστομίζουν, να μετενσαρκωθούν σε λέξεις. Οι νεαροί μαθητές, στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ τους αλλά τελικά ο μοναδικός τους εχθρός είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Και καθώς μοιράζονται τις σκέψεις τους νιώθουν ένα αίσθημα συμφιλίωσης με τον εαυτό τους. Η έννοια της ομηρίας παύει να υφίσταται γιατί όλοι είναι εκεί με την θέλησή τους. Κανείς –σχεδόν (αλλά ας μην κάνουμε σπόιλερ…)- δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την τάξη. Κάτω από εκείνες τις παράδοξες συνθήκες αρχίζουν να υφίστανται μια περίεργη αλλαγή αν και δεν είναι ικανοί να το διαισθανθούν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Ο Τσάρλι, όπως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, τους χάρισε μία ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία που ανέτρεψε την κοσμοθεωρία τους, ένα αξέχαστο μάθημα άλγεβρας που θα θυμόνται για την υπόλοιπη ζωή τους. Και ο καθένας, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, έκανε τον προσωπικό του απολογισμό.

Προφανώς, όταν ο King υπέγραφε το συμβόλαιο με το οποίο το μυθιστόρημά του θα έβγαινε στην κυκλοφορία, δεν είχε τολμήσει να φανταστεί πως το βιβλίο θα έφθανε στα χέρια ορισμένων ανθρώπων που θα έβλεπαν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Τσάρλι Έβερετ Ντέκερ. Αυτοί οι άνθρωποι, οι έφηβοι για να είμαστε πιο ακριβείς, με κάποιον παράδοξο τρόπο (που ο Τσάρλι μας δίδαξε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί κατακριτέος) βρήκαν έναν ήρωα στο πρόσωπο του απείθαρχου Τσάρλι, ένα είδωλο. Και έτσι, αποφάσισαν να μιμηθούν τις πράξεις του.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1996, ένας μαθητής γυμνασίου, ο Barry Dale Loukaitis εισβάλλει στο Frontier Middle School οπλισμένος με ένα .30–30 caliber όπου και εκτέλεσε ψυχρά την καθηγήτρια άλγεβρας (!) και δύο συμμαθητές του. Αποφασισμένος να ακολουθήσει κατά γράμμα την πλοκή του Ευαγγελίου του, κρατά ομήρους τους συμμαθητές του. Όταν λίγη ώρα αργότερα καταφθάνει ο γυμναστής Jon Lane ακούγοντας τους πυροβολισμούς, προσφέρεται να γίνει ο ίδιος όμηρος του Barry υπό την προϋπόθεση πως θα αφήσει τους άλλους μαθητές να φύγουν. Ο Barry δέχεται και τελικά ο καθηγητής του καταφέρνει να τον αιφνιδιάσει αφοπλίζοντάς τον.
Στις 9 Ιανουαρίου του 1993 ο Scott Pennington οπλισμένος με το περίστροφο του πατέρα του εισβάλλει στην τάξη του όπου και σκοτώνει την καθηγήτρια των αγγλικών του, καθώς και έναν καθηγητή που μπήκε στην τάξη ακούγοντας τους πυροβολισμούς. Λίγο καιρό νωρίτερα, ο άριστος μαθητής Scott Pennington είχε γράψει μία εργασία βασισμένη στην Οργή που είχε βαθμολογηθεί με ένα μεγάλο C. Τότε ήταν που το μίσος για την εν λόγω καθηγήτρια φώλιασε μέσα του και βασισμένος κατά γράμμα στο βιβλίο άρχισε να σχεδιάζει την δική του επίθεση.

Ο κατάλογος με τις μαζικές δολοφονίες στα σχολεία όπου οι νεαροί δολοφόνοι εμπνεύστηκαν από τον Τσάρλι Ντέκερ είναι μεγάλος. Η Οργή με κάποιο παράδοξο τρόπο μοιάζει να αποτελεί το «Ευαγγέλιο» κάθε έφηβου που αποφασίζει να αποζητήσει την δόξα των ΜΜΕ με στυγερό τρόπο. Έτσι, μπορεί να κατανοήσει ο καθένας γιατί ο συγγραφέας ανακάλεσε την κυκλοφορία του βιβλίου.

Σήμερα, αν και δεν κυκλοφορεί πλέον, η Οργή βρίσκεται στα ράφια ορισμένων εκλεκτών που την θεωρούν ως το διαμάντι της συλλογής τους. Βέβαια, ορισμένα αντίτυπα διατίθενται ακόμα στο διαδίκτυο αλλά οι τιμές τους είναι τόσο τσουχτερές που για να αποκτήσει ένα αντίτυπο ένας μέσος φιλόδοξος έφηβος πρέπει να εργαστεί για αρκετό καιρό και σίγουρα έως τότε θα έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο, αν όχι το κολέγιο.

 

Tags: book , books , rage , Richard Backman , Stephen King , βιβλία , βιβλίο , δολοφονίες , Μυθιστόρημα , Όργή , σχολείο

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 13 Ιανουαρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.