Ο Μύθος της Kuchisake Onna

Η ομορφιά είναι – και ήταν- ιδιαίτερα σημαντική για την πλειονότητα των κοριτσιών. Συχνά παρατηρείται ένα φαινόμενο εμμονής με την καλλιέργεια και τη διατήρηση της ομορφιάς. Τι γίνεται όμως όταν ένα πανέμορφο κορίτσι, δεμένο άρρηκτα με την εμφάνιση του, αμαρτάνει και τιμωρείται με το να χάσει ό,τι πολυτιμότερο έχει, όπως για παράδειγμα το αστραφτερό χαμόγελό […]

Η ομορφιά είναι – και ήταν- ιδιαίτερα σημαντική για την πλειονότητα των κοριτσιών. Συχνά παρατηρείται ένα φαινόμενο εμμονής με την καλλιέργεια και τη διατήρηση της ομορφιάς. Τι γίνεται όμως όταν ένα πανέμορφο κορίτσι, δεμένο άρρηκτα με την εμφάνιση του, αμαρτάνει και τιμωρείται με το να χάσει ό,τι πολυτιμότερο έχει, όπως για παράδειγμα το αστραφτερό χαμόγελό της;

Ο Μύθος

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στην Ιαπωνία μια πολύ όμορφη κοπέλα. Κάθε πρωί, περιπλανιόταν στους δρόμους του χωριού της και ρωτούσε τους περαστικούς αν την έβρισκαν όμορφη. Εκείνοι της απαντούσαν πάντα θετικά και αυτή το είχε πάρει πάνω της, μα δεν έπαυε να αναζητάει την επιβεβαίωση, μέρα με τη μέρα.
Ήταν παντρεμένη με έναν εκλεκτό σαμουράι, όμως δεν της έφτανε αυτό. Ήθελε να νιώσει ποθητή. Βρήκε έναν ευγενή στρατιώτη, που είχε θαμπωθεί από την ομορφιά της και έγινε ερωμένη του, πιστεύοντας πως ο άντρας της δε θα το ανακάλυπτε ποτέ. Όμως, κακό του κεφαλιού της. Κάποιος τη μαρτύρησε και ο σαμουράι έγινε έξω φρενών. Είχε σκοπό να αναμετρηθεί μαζί της, όμως έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει αν όλα όσα έμαθε ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Έτσι βρήκε αυτόν τον ευγενή στρατιώτη, τον έπιασε από τον λαιμό και τον ρώτησε ευθέως για τις φήμες που είχαν ταράξει τη ζωή του. Όντας περήφανος και τίμιος, ο στρατιώτης παραδέχτηκε ότι έκανε έρωτα με τη σύντροφο του σαμουράι και όταν εκείνος τον ρώτησε γιατί, εκείνος του απάντησε γεμάτος ειλικρίνεια ότι, εφόσον τον προσέγγισε η πιο όμορφη γυναίκα του χωριού, δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποκύψει. Δεν ήταν χαζός, για να μη το κάνει. Και η ειλικρίνεια του ήταν αυτή που τον έσωσε από σίγουρο θάνατο, γιατί ο σαμουράι τον λυπήθηκε και αποφάσισε να κρατήσει το σπαθί του μέσα στο θηκάρι του. Για την ώρα.
Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο και με την πέτρα του σκανδάλου. Ο σαμουράι, εξοργισμένος πια με την απάτη της γυναίκας του, την αναζήτησε, τη βρήκε και τη τιμώρησε, σκίζοντας της το μάγουλο από άκρη σε άκρη, παίρνοντας της τη ζωή και αφήνοντας της ένα τεράστιο, αιώνια ματωμένο χαμόγελο για ενθύμιο.
Η ζωή όμως είναι άδικη και η εκδίκηση φέρνει αντεκδίκηση. Σαν ένα ακόμα από τα κακόβουλα onryo-πνεύματα της Ιαπωνικής κουλτούρας- όπως είναι οι θρυλικές Kayako και Samara από τις κινηματογραφικές ταινίες The Grudge και The Ring αντίστοιχα, γύρεψε εκδίκηση από τον δολοφόνο της.
Υπάρχει ένας συμπληρωματικός μύθος που περιγράφει ότι ο σαμουράι προσπάθησε να ξαναπαντρευτεί, μα όταν σήκωσε το πέπλο της νύφης αντίκρισε το κατάχλωμο, παραμορφωμένο πρόσωπο της πρώην γυναίκας του, η οποία τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, μπροστά στα μάτια όλων των παρευρισκόμενων στον γάμο, πριν εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού. Μα είτε ισχύει είτε όχι αυτή η προσθήκη, η κατάληξη του σαμουράι ήταν η ίδια. Πέθανε από τα χέρια της γυναίκας που είχε σκοτώσει ο ίδιος.
Όμως… αυτή η νεκρή γυναίκα είχε καταληφθεί από οργή, που ζεματούσε μέσα της. Το αίμα του πρώην άντρα της δεν τη ξεδίψασε και η επιβεβαίωση που δέχτηκε από τόσους ανθρώπους για την ομορφιά της, δεν ήταν αρκετή. Ήθελε ακόμη περισσότερο και από τα δύο. Και ξεκίνησε να τα παίρνει, δολοφονώντας όποιον άτυχο άνθρωπο έπεφτε στο δρόμο της, σκορπώντας ματωμένα, αιώνια χαμόγελα, σαν το δικό της…

Οι Ρίζες του Μύθου

Ο μύθος φαίνεται πως ξεκίνησε από την περίοδο του Edo (κάπου μεταξύ 1603-1868) στην ευρύτερη περιοχή του Ναγκασάκι και προκάλεσε πανικό στους χωρικούς. Η γενική ιδέα ήταν πως μια νεαρή κοπέλα κυκλοφορούσε το βράδυ στους έρημους δρόμους της περιοχής, ψάχνοντας για ένα θύμα. Συνήθως αυτό το θύμα ήταν αρσενικό, γιατί μόνο εκείνο θα μπορούσε να εκτιμήσει απόλυτα την ομορφιά της. Το προσέγγιζε, με καλυμμένο το κάτω μέρος του προσώπου της, είτε με φουλάρι, είτε με ύφασμα και το ρωτούσε με γλυκιά, θηλυκή φωνή αν την έβρισκε όμορφη. Αν το επίδοξο θύμα απαντούσε όχι, θα το σκότωνε, ξεσκίζοντας το με ένα ψαλίδι που έκρυβε στο φόρεμα της. Αν από την άλλη απαντούσε ναι, εκείνη θα έβγαζε το ύφασμα, αποκαλύπτοντας το παραμορφωμένο, σκισμένο χαμόγελο της και θα επαναλάμβανε την ερώτηση, σφίγγοντας το σημείο στο οποίο βρισκόταν το ψαλίδι. Αυτή τη φορά δεν θα υπήρχε διαφυγή. Αν το άτομο έλεγε ότι δεν την έβρισκε όμορφη ή αν ούρλιαζε, θα το σκότωνε, ενώ αν έλεγε πως την έβρισκε ακόμη αρεστή, θα του έσκιζε το μάγουλο για να γινόταν όμορφος, όπως εκείνη και θα τον άφηνε να πεθάνει από την αιμορραγία.
Υπάρχουν κάποιοι βέβαια που υποστηρίζουν πως αν της έδινες μια περίπλοκη απάντηση όπως «έτσι και έτσι» ή αν αντέστρεφες την ερώτηση, ρωτώντας για τον εαυτό σου, μπορεί να τη μπέρδευες και να κέρδιζες πολύτιμο χρόνο για να ξεφύγεις, όμως κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και τότε θα μπορούσε να σε βρει έξω από το σπίτι σου και να σε κατακρεουργήσει. Κοινώς, δεν υπήρχε διαφυγή από τον πόνο και τον θάνατο, που προσέφερε η βασανισμένη, χαμογελαστή γυναίκα.

Η Αναγέννηση του Μύθου

Ο μύθος ήρθε ξανά στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’70, όπου άρχισαν να ακούγονται μαρτυρίες για υποτιθέμενες θεάσεις του πνεύματος στην Ιαπωνία. Οι γονείς μικρών παιδιών απαίτησαν από τους δασκάλους να τα συνοδεύουν στον γυρισμό και κανείς δεν κυκλοφορούσε πολύ αργά τη νύχτα, χωρίς σημαντικό λόγο. Ο θρύλος ξεκίνησε να αποκτάει φήμη και σύντομα μεταφέρθηκε και στην Κορέα, όπου απέκτησε νέες διαστάσεις. Κάποια στιγμή λέγεται πως ένας αστυνομικός ανακάλυψε μια αναφορά για μια ψυχοπαθή που το είχε σκάσει από κάποιο ίδρυμα και κυνηγούσε παιδάκια, μέχρι που τη χτύπησε αμάξι, σκίζοντας της το μάγουλο, κι αυτό ήταν κάτι που έδωσε και μια πιο ρεαλιστική πλευρά στον παμπάλαιο μύθο της νεκρής καλλονής. Τώρα το πνεύμα έγινε το φάντασμα μιας ψυχοπαθούς γυναίκας από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, που θα μπορούσε κιόλας να υπάρχει. Κάποιοι χωρικοί μάλιστα, υποστηρίζουν πως την είδαν να τριγυρνάει στους δρόμους, ψάχνοντας για ανυποψίαστα παιδάκια να σκοτώσει και θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι ήταν πιο αληθινή και από τους ίδιους.

Ο μύθος της κοπέλας με το σκισμένο μάγουλο επεκτάθηκε και εκτός της Ασίας και έγινε πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες, σειρές και βιβλία, μέχρι σήμερα. Η απέθαντη δολοφόνος με το αιώνιο χαμόγελο έγινε διάσημη σε όλη την ανθρωπότητα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται το αν η ιστορία της –οποιαδήποτε από τις δύο- ήταν πραγματική ή ψεύτικη.

Ποιος ξέρει λοιπόν, μπορεί την επόμενη φορά που θα σε πλησιάσει μια όμορφη γυναίκα με φουλάρι για να σου μιλήσει, να μη ζήσεις και πολύ για να το χαρείς.

Νίκος Κατέχης

Tags: japan , Kuchisake , myth , samurai , Ασία , ιαπωνία , μύθος , σαμουράι

Φίλοι της σελίδας : Άρθρα & διηγήματα

Δημοσιεύτηκε 13 Ιανουαρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.