Look Away: Μαθήματα Ψυχολογίας

Μία ανάλυση και ψυχολογική ερμηνεία της ταινίας «Look Away».

01 Ιουνίου 2020

Εκεί που χαζεύω στο facebook, εμφανίζεται στην αρχική μου μια δημοσίευση από μια ομάδα που ασχολείται με ταινίες και σειρές. Αφορούσε την πρόταση ενός ψυχολογικού θρίλερ που μου τράβηξε το ενδιαφέρον με το που διάβασα την υπόθεση της εν λόγω ταινίας με τίτλο «Look Away». Η υπόθεση είναι:

Ένα 18χρονο κορίτσι, βλέποντας ότι οι γονείς και οι φίλοι της δεν την υποστηρίζουν στα διάφορα προβλήματα της, ανοίγεται στην αντανάκλαση της στον καθρέφτη. Τότε αλλάζει θέση με το σατανικό δίδυμο της που βλέπει εκεί, ελευθερώνοντας πολλά άσχημα αισθήματα που κρατούσε μέσα της τόσο καιρό.

Η India Eisley πρωταγωνιστεί στο Look Away.

Αν και η διάθεση μου (ή και η ψυχολογία μου) δεν μου επέτρεπε εκείνες τις μέρες να δω ταινία, η συγκεκριμένη με έκανε να θέλω να την δω άμεσα και έτσι έγινε την μεθεπόμενη μέρα από την θέαση της δημοσίευσης. Οι εντυπώσεις; Καλύτερες από ό,τι περίμενα. Για εμένα είναι μια ταινία με άψογη παράδοση μαθήματος ψυχολογίας και αυτό θα κάνω σε αυτό το άρθρο. Μία (ψυχ)ανάλυση. Προς τιμήν όλων αυτών των ανθρώπων της διπλανής πόρτας που ζουν στο περιθώριο. Ας ξεκινήσω…

Αν μου ζητηθεί να χαρακτηρίσω το περιεχόμενο της ταινίας με λίγες λέξεις θα χρησιμοποιήσω μόνο 7 οι οποίες είναι:
●Μοναξιά
●Περιθώριο
●Σκοτεινή πλευρά
●Απόγνωση
●Κατάθλιψη
●Εκδίκηση
Αν όμως πρέπει να την αναλύσω/κριτικάρω (όπως κάνω τώρα) τότε καλά θα κάνω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια ταινία στα έγκατα της σκοτεινής ψυχολογίας με επίκεντρο την κατάθλιψη. Η Μαρία (India Eisley) η οποία ζει μια ζωή επίγειας κόλασης με μια εφιαλτική καθημερινότητα μέσω της περικύκλωσης της από τοξικούς ανθρώπους, βιώνει μια κατάθλιψη υψηλού επιπέδου. Η αντανάκλασή της στον καθρέφτη στην οποία και ανοίγεται, συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού της. Αυτό που την διατάζει να κάνει το πεπρωμένο της. Η σκοτεινή πλευρά που βρίσκεται μέσα στον κάθε άνθρωπο και διαλέγει (ή θα ήθελε να διαλέξει) σε ποιες περιπτώσεις θα την βγάλει έξω του για την αντιμετώπιση μίας κατάστασης. Η ανθρώπινη ψυχή, όταν είναι επανειλημμένα μόνη, το μόνο άτομο που (προσπαθεί να) βρίσκει συντροφιά, είναι ο εαυτός της με τα πολλά πρόσωπα που κρύβει μέσα του. Στην ταινία αυτή τα απόκρυφα και σκοτεινά πρόσωπα της Μαρία(ς) βρίσκονται στην αντανάκλασή της στον καθρέφτη. Περνάει μια μάχη με την συνείδηση της με τελική απόφαση να δώσει την έγκριση στον σκοτεινό της εαυτό να αναλάβει δράση και το πραγματοποιεί παίρνοντας εκδίκηση από τους προσωποποιημένους ζωντανούς δαίμονες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της. Στην αρχή παρατηρούμε ότι την πονάει αυτή η σκληρότητα των πράξεων της, αλλά μετά γίνεται ένα με τη σκοτεινή της πλευρά. Όταν επιτέλους απαντάει με κακία ενάντια στο κακό χαμογελάει για (ίσως) πρώτη φορά στην ζωή της βρίσκοντας μια όμορφη, ισορροπημένη ψυχολογία. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την εκδήλωση/χρήση σκοτεινής πλευράς καθώς και τη χρήση βίας, όση ανάγκη έχει και όλες τις καθημερινές του συνήθειες και για εμένα αυτή η ταινία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας κάνει να κατανοήσουμε αυτό.

Ωραία όλα αυτά αλλά γιατί να το δω;
Γιατί ίσως να έχεις άτομο στη ζωή σου με παρόμοια συμπεριφορά, ή επειδή σου αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ. Γιατί και εσύ έχεις φτάσει πολλές φορές να μιλάς στον καθρέφτη σου λες και είναι άλλο άτομο. Γιατί έτυχε όταν ήσουν στο σχολείο να σου συμπεριφέρονται οι συμμαθητές σου όπως στην Maria και εσύ δεν έκανες τίποτα. Εκείνη όμως έκανε και εσύ το απολαμβάνεις, σαν να παίρνεις την εκδίκησή σου! Γιατί θα πάρεις τα καλύτερα μαθήματα ψυχολογίας όσον αφορά αυτή την ψυχολογική νόσο που έχει την μορφή ενός αόρατου τέρατος. Γιατί ίσως την επόμενη φορά να μην γυρίσεις πλάτη σε έναν συνάνθρωπο που έχει ανάγκη μια χείρα βοήθειας και ψυχολογικής στήριξης.

Σκληρό περιεχόμενο
Έχει σκληρές σκηνές και περιεχόμενο και νομίζω πως δεν την συνιστώ σε άτομα που είναι θύματα εκφοβισμού οποιουδήποτε είδους. Δείτε το με δική σας ευθύνη και καλύτερα να μην το δείτε μόνοι σας.

⚠️⚠️SPOILER ALERT⚠️⚠️
●Προς το τέλος της ταινίας παρατηρούμε 2 σκηνές που στο μέσο θεατή ίσως να φαίνονται μυστήριες. Προσωπικά θαρρώ πως είναι δύο σκηνές που δίνουν στον θεατή κίνητρο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα (συχνό φαινόμενο στον κινηματογράφο αυτό και υπάρχουν πολλά παραδείγματα) και εγώ προσωπικά έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα τα οποία ίσως να καλύπτουν και το δικό σας σκεπτικό. Στην προτελευταία σκηνή παρατηρούμε την Μαρία να γυρίζει πίσω στον καθρέφτη της αναζητώντας τον παλιό της εαυτό (αντανάκλαση), αλλά απουσιάζει. Για εμένα συμβολίζει το γεγονός ότι χάνεις τον εαυτό σου ή, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, χάνεις την ισορροπία του εαυτού σου. Η φιλοσοφία μου, η οποία περιγράφει και την προσωπικότητα μου, είναι να ξέρεις να κρατάς μια ισορροπία μεταξύ καλού και κακού. Όπως λέει ένα αγαπημένο μου, σπουδαίο άτομο (βλ. τελευταία εικόνα κάτω) “Δεν μπορεί να υπάρξει φως χωρίς το σκοτάδι”. Στη συγκεκριμένη σκηνή λοιπόν, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η Μαρία έχασε το φως μέσα της και επικράτησε μόνο το σκοτάδι με αποτέλεσμα να πέσει στην παγίδα χασίματος του εαυτού της.

●Η δεύτερη (και τελευταία της ταινίας) σκηνή που θα αναφερθώ είναι με την Μαρία στην αγκαλιά της μητέρας της, αλλά να μην είναι μόνη της και να έχει μαζί της την αντανάκλαση της αλλά εκτός καθρέφτη αυτή τη φορά. Για εμένα αυτή η σκηνή συμβολίζει τη μητρική αγάπη. Συμβολίζει τις δύο πλευρές του ανθρώπου (την φωτεινή με την σκοτεινή μαζί) στην αγκαλιά μιας μητέρας. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που έβγαλα σε εκείνη την σκηνή είναι πως κάποιοι άνθρωποι (καλώς η κακώς, ελάχιστοι) σε αγαπάνε όπως και να επιλέξεις να είσαι. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι λέγονται οικογένεια.

Extras
Πέραν από τα πολλά νοήματα και μαθήματα ψυχολογίας που βρήκα σε αυτήν την ταινία, βρήκα και κάποιους extra λόγους που την κάνουν αγαπητή:
●Λατρεύω τις σκοτεινές ταινίες/σειρές που πρωταγωνιστούν έφηβοι και πόσο μάλλον στην περίπτωση του «Look Away».
●Έχει καλό casting ηθοποιών μεταξύ των οποίων και ο αγαπημένος μου Jason Isaacs (Harry Potter, Peter Pan, DC Animation ταινίες κλπ).
●Είναι όμορφη η πρωταγωνίστρια (σιγά που δεν σας ενδιαφέρει)☺
●Κοιτώντας ακόμα και την λεπτομέρεια του φωτισμού, της διακόσμησης κλπ, παρατηρώ ότι είναι πολύ σωστά επιλεγμένα για να ταιριάζουν με το περιεχόμενο της ταινίας.

Η ταινία διαρκεί 103 λεπτά. Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Assaf Bernstein. Κυκλοφόρησε στις 12/10/2018.

Εσείς ακόμα να δείτε την εν λόγω ταινία; Δείτε την και περιμένουμε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας.

Main Image Reference

Tags: horror , Look away 2018 , Look Away movie , Look away θρίλερ , Look away ταινία , Look away ταινία 2018 , weird , αλλόκοτο , Ανθρώπινη Συμπεριφορά , άνθρωποι , εκφοβισμός , θρίλερ , κατάθλιψη , σκοτάδι , ταινίες τρόμου , τρόμος , ψυχολογία , Ψυχολογικό Θρίλερ , ψυχολογικό τραύμα , ψυχολογικός τρόμος

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 1 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.