Μια Παράδοξη Υπόθεση Μαζικής Υστερίας

Σε μια μονή στα μέσα του Μεσαίωνα ξέσπασε μια από τις πιο αλλόκοτες περιπτώσεις μαζικής υστερίας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Διαβάστε στο άρθρο για την επιδημία “νιαουρίσματος” σε μία Γαλλική μονή…

09 Σεπτεμβρίου 2020

Το βιοποριστικό ζήτημα απασχολούσε ανέκαθεν τον άνθρωπο, από τις απαρχές της ιστορία του. Η αιώνια πρόκλησή του, ακόμη και αν δεν περπατούσε στα τέσσερα και ήξερε να χρησιμοποιεί την ομιλία για επικοινωνία, ήταν πως θα κατάφερε να επιβιώσει, πως θα εξασφαλίσει την τροφή και καταφύγιο για τον ίδιο και τους οικείους του. Στην πραγματικότητα, οι ζωές όλων κινούνται σε αυτούς τους άξονες. Το ίδιο ίσχυε και για τις μοναχές που κατοικούσαν στα μοναστήρια στο Μεσαίωνα.

Έπρεπε να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, να φροντίσουν τα ζώα τους, να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές, να διατηρήσουν τις μονές τους. Σε όλα αυτά ερχόταν να προστεθεί και η αυστηρή θρησκεία με τους περιορισμούς που επέβαλλε. Αυτοί περιλάμβαναν εξαντλητικές νηστείες, πολύωρες προσευχές, αυστηρή επιτήρηση από τις ηγούμενες. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια κατάσταση στρες σε τέτοιες συνθήκες και η στροφή προς το Θεό για βοήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική. Σε μια Γαλλική μονή στα μέσα του Μεσαίωνα έχει καταγραφεί μια ιδιαιτέρως αλλόκοτη περίπτωση όπου οι μοναχές ζούσαν κάτω από τέτοιες συνθήκες που το άγχος κλιμακώθηκε τόσο ώστε εμφάνισαν μια πολλή ιδιαίτερη μορφή μαζικής υστερίας που ακόμη και σήμερα εγείρει πολλά ερωτήματα.

Μια μέρα, χωρίς να είναι γνωστό το πώς ή το γιατί, μια μοναχή άρχισε να νιαουρίζει, ακριβώς όπως τα γνωστά και αγαπημένα σε αρκετούς τετράποδα κατοικίδια. Θα περίμενε κανείς πως στο καθεστώς στο οποίο ζούσε η συγκεκριμένη μοναχή, οι ηγούμενες της μονής θα την ανάγκαζαν απότομα να σταματήσει και θα της επέβαλαν έπειτα για αρκετό καιρό σκληρές τιμωρίες για αυτή της την πράξη, όπως ενδεχομένως απομόνωση στο κελί της ή νηστεία. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, αυτό δεν συνέβη. Στην πραγματικότητα, σιγά σιγά η αμηχανία των καλόγριων απέναντι στην ανάγκη της αδελφής τους να νιαουρίσει υποχώρησε και άρχισαν τελικά να το το κάνουν όλες μαζί, σαν μια χορωδία.

Αυτό δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Οι καλόγριες συγκεκριμένες και αρκετές ώρες τη μέρα συναθροίζονταν και νιαούριζαν ομαδικά, σαν να απήγγειλαν κάποιου είδους παράδοξο ψαλμό σε κάποιον γατόμορφο Θεό. Δεν έμοιαζαν να βρίσκουν τίποτα το περίεργο ή ανησυχητικό σε μια τέτοια πράξη. Έμοιαζαν σχεδόν να το απολαμβάνουν. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για όσους ζούσαν εκτός της μονής.

Σύντομα οι χωρικοί αντιλήφθηκαν πως κάτι περίεργο συνέβαινε στη μονή καθώς ακουγόταν σαν να είχαν κάνει κατάληψη οι γάτες στο μέρος και να είχαν εκτοπίσει όλες τις μοναχές. Όταν όμως συνειδητοποίησαν πως η πηγή του νιαουρίσματος ήταν εκείνες και όχι τα εξημερωμένα αιλουροειδή, είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν πως οι καλόγριες είχαν παρανοήσει. Μάλιστα, πολλοί έκαναν την τρομακτική σκέψη πως δαίμονες τις είχαν καταλάβει καθώς οι γάτες ήταν συνδεδεμένες με τον Εωσφόρο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις αντιλήψεις του κόσμου για τις μαύρες γάτες για να καταλάβει τον λόγο που οι χωρικοί είχαν τρομοκρατηθεί με ένα τέτοιο απρόσμενο και αλλόκοτο ξέσπασμα.

Στην αρχή προσπάθησαν να συνεφέρουν τις μοναχές με τα λόγια, παρακαλώντας τες να σταματήσουν να νιαουρίζουν. Εκείνες ωστόσο δεν πτοήθηκαν. Καμία ικεσία δεν ήταν αρκετή για να τις κάνει να κόψουν την νέα αγαπημένη τους συνήθεια.

Όταν οι χωρικοί εξάντλησαν κάθε δυνατή ιδέα για να κάνουν τις μοναχές να αρχίσουν να φέρονται κανονικά και να προσεύχονται στο Θεό με έναρθρες προτάσεις αντί να νιαουρίζουν, απευθύνθηκαν στο στρατό ελπίζοντας πως εκείνοι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Πράγματι, έπειτα από την απειλή της σωματικής τιμωρίας, που μπορούμε μονάχα να φανταστούμε πόσο σκληρή θα ήταν για να τις κάνει να σωπάσουν οριστικά, αυτή η παράδοξη μαζική υστερία έλαβε τελικά τέλος και η μονή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, αφήνοντας εμάς αιώνες έπειτα να προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως μπορεί να γεννήθηκε μια τέτοια αλλόκοτη κατάσταση.

 

Main Image Reference

Tags: The Weird Side Daily , Αγγελική Παπανικήτα , αγορά , άγχος , αλλόκοτο , Άνθρωπος , άξονες , απομόνωση , άρθρο , δαίμονες , έκπληξη , επικοινωνία , επιτήρηση , Εωσφόρος , Ζώα , Ζώο , ηγούμενη , θεός , Θρησκεία , ιδέα , ικεσία , ιστορία , καλόγριες , κατοικίδια , κελί , λύτρωση , μαζική υστερία , μεσαίωνας , μοναχές , μοναχή , μονή , νηστεία , νιαούρισμα , παράνοια , παρόρμηση , περίεργο , περιορισμοί , περιορισμός , πράξη , προϊόντα , προσευχή , στρατός , στρες , συνήθεια , τιμωρία , υστερία , χορωδία , χωράφια , χωρικοί , ψαλμός

Αγγελική Παπανικήτα

Δημοσιεύτηκε 9 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.