Κομάντα και Δράκοι

“Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Κρήτης, το Καλοχώρι, όπου ο νέος αστυνομικός της περιοχής, ο Βασίλης, καταφτάνει με τα τρία παιδιά του, το Γιώργο, τη Ναυσικά και τον Αλέξανδρο. Ο Γιώργος διαθέτει ένα ασυνήθιστο χάρισμα: όταν κοιμάται μπορεί να διαχωρίζει την ψυχή του από το σώμα και να βρίσκεται σε διάφορα σημεία του χωριού…”

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν εδώ και λίγο καιρό να γράψω ένα άρθρο για τη νέα αυτή σειρά, ωστόσο αποφάσισα να περιμένω να κυλήσουν λίγο τα επεισόδια προκειμένου να αποκτήσω λίγο καλύτερη εικόνα.

Η σειρά «Κομάντα και Δράκοι» είναι η πρώτη ελληνική σειρά φαντασίας με έντονο το μεταφυσικό και σκοτεινό στοιχείο. Όταν πρωτοάκουσα πως θα υπάρξει μία τέτοια σειρά, αμέσως μου κινήθηκε το ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Κρήτης, το Καλοχώρι, όπου ο νέος αστυνομικός της περιοχής, ο Βασίλης, καταφτάνει με τα τρία παιδιά του, το Γιώργο, τη Ναυσικά και τον Αλέξανδρο. Ο Γιώργος διαθέτει ένα ασυνήθιστο χάρισμα: όταν κοιμάται μπορεί να διαχωρίζει την ψυχή του από το σώμα και να βρίσκεται σε διάφορα σημεία του χωριού.

Ο Γιώργος, μαζί με τον αδερφό του, θα ενσωματωθούν στα «Κομάντα», μία παρέα δύο παιδιών που έχει δημιουργήσει μία φανταστική ομάδα με στρατιωτική δομή μέσα από μία παιδική οπτική.

Παράλληλα, παρακολουθούμε την ιστορία του Ντόντου, ενός νεαρού με ικανότητα να παίζει με τον ηλεκτρισμό. Αυτό, το εκμεταλλεύονται κάποια μέλη της οικογένειάς του, οι Δράκοι, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν για να τους διευκολύνει στις κλοπές. Οι δρόμοι του Ντόντου και των Κομάντων θα διασταυρωθούν.

Στο νησί καταφτάνει και η Ίρις, η οποία γίνεται μέλος του Άσραμ, όπου μια ομάδα ανθρώπων με δάσκαλο τον Μπάμπα Μπομπ εξερευνεί τις δυνάμεις του πνεύματος και της ενέργειας. Είναι οι μόνοι στην περιοχή που διαισθάνονται πως ίσως κάτι δεν πάει καλά.
Στο χωριό, υπάρχει μία άγνωστη δύναμη που πυροδοτεί παράξενα ξεσπάσματα και αλλόκοτες συμπεριφορές και ο Γιώργος είναι αυτός που «βλέπει» τα περισσότερα γύρω από αυτή μέσω αστρικής προβολής. Τα Κομάντα φαίνεται πως θα έρθουν αντιμέτωπα με κάτι εξωπραγματικό…

Η υπόθεση ξετυλίγεται βήμα- βήμα και τα κομμάτια του παζλ κουμπώνουν επεισόδιο με το επεισόδιο, κάτι που κάνει τη σειρά περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη γεύση που μου έχει αφήσει, μπορώ να πω πως είναι αρκετά καλή. Πέρα από την πολύ υψηλού επιπέδου, για ελληνική παραγωγή, κινηματογραφία, η σειρά δείχνει πως όλοι όσοι δουλεύουν για αυτή την έχουν πάρει πολύ σοβαρά και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σαφώς, ορισμένα πράγματα που αφορούν τους χαρακτήρες των παιδιών είναι εν μέρει ακατέργαστα, αφού δεν είναι εύκολο να αποτυπώσεις στα ελληνικά φράσεις που ανήκουν στην «παιδική αργκό», αν ευσταθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, χωρίς να φαντάζουν λιγάκι κωμικές. Στην αγγλική γλώσσα είναι πολύ πιο εύκολο να πλάσεις τέτοιους χαρακτήρες, όπως αυτούς που έχει πλάσει με το κιλό ο Στίβεν Κινγκ. Ωστόσο, αυτό κατά την άποψή μου δικαιολογείται, μιας και μιλάμε για παιδιά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι του καστ αποτελείται από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και αυτό ήταν ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο τελικά δείχνει να βγαίνει.

Την παράσταση ωστόσο νομίζω πως κλέβει ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης, ο οποίος υποδύεται τον Ντόντο. Τόσο η ερμηνεία του, όσο και ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένος αυτός ο χαρακτήρας, δείχνουν την τεράστια δουλειά που έγινε για να παρουσιαστεί αυτή η κοινωνική ομάδα. Νομίζω πως είναι η ωραιότερη προσπάθεια προβολής της διαφορετικότητας, αλλά και της ισότητας όλων μας, στην ελληνική τηλεόραση. Είναι χαρακτήρας κομβικός για την πλοκή και όχι συμπληρωματικός, αναπτύσσεται η προσωπικότητα του και εντάσσεται απολύτως αρμονικά στην ιστορία, ενώ, ο ρόλος του θα γίνει ακόμη πιο σημαντικός με τη διαφαινόμενη ένταξή του στα Κομάντα. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν για αυτή την πρωτοβουλία.

Είναι μία προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί, διότι πέρα από το πολύ καλό τελικό προϊόν, ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της φαντασίας στην ελληνική τηλεόραση, κάτι που θα δώσει τεράστια ώθηση στον ευρύτερο χώρο του φανταστικού.

Tags: The Weird Side Daily , Αλέξανδρος , αλλόκοτο , αργκό , άρθρα , άρθρο , Άσραμ , αστρική προβολή , Αστυνομία , αστυνομικός , Βασίλης , Γιώργος , δράκοι , ελληνική σειρά φαντασίας , ενέργεια , εξωπραγματικό , επεισόδιο , ηλεκτρισμός , Ίρις , ισότητα , ιστορία , ιστορίες , Καλοχώρι , καστ , κινηματογραφία , κλοπή , Κομάντα , Κομάντα και Δράκοι , Κρήτη , Λευτέρης Κοκογιαννάκης , μεταφυσικό , Μπάμπα Μπόμπ , Ναυσικά , Ντόντος , ομάδα , Παιδί , παιδιά , Παναγιώτης Ματσίγκας , παραφυσικό , παρέα , πνεύμα , προσωπικότητα , σειρά , σειρά φαντασίας , Στίβεν Κινγκ , σώμα , Τηλεόραση , Υπερφυσικό , υπόθεση , χάρισμα , Ψυχή

Παναγιώτης Ματσίγκας

Δημοσιεύτηκε 4 Νοεμβρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.