Η Μετά Θάνατον Ζωή

“Ο θάνατος είναι το αναπόφευκτο τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε τι που αναπνέει, έχει έναν οριστικό προορισμό. Ίσως ακούγεται πεσιμιστική η θεωρία αυτή, αλλά είναι ρεαλιστική. Το ταξίδι αυτό είναι σίγουρα για τον καθένα μας ένα ταξίδι μοναχικό και παγερό, πέρα από τα δικά μας λογικά όρια.
Τι συμβαίνει άραγε όταν η ψυχή μας βγαίνει από το σώμα μας; Υπάρχει ψυχή;”

 

Ο θάνατος είναι το αναπόφευκτο τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε τι που αναπνέει, έχει έναν οριστικό προορισμό. Ίσως ακούγεται πεσιμιστική η θεωρία αυτή, αλλά είναι ρεαλιστική. Το ταξίδι αυτό είναι σίγουρα για τον καθένα μας ένα ταξίδι μοναχικό και παγερό, πέρα από τα δικά μας λογικά όρια.

Τι συμβαίνει άραγε όταν η ψυχή μας βγαίνει από το σώμα μας; Υπάρχει ψυχή; Και αν ναι, είναι άυλη; Είναι φθαρτή όπως το σώμα; Μπορεί να ταξιδέψει; Τι συμβαίνει τελικά μετά το θάνατο; Ένα είναι σίγουρο, κανένας μας δεν έχει την απάντηση! Αλήθεια πόσο δεδομένο ή ίσως και φρικιαστικό θα ήταν να γνωρίζαμε τι συμβαίνει μετά το τέλος της ζωής μας; Κι όμως! Οι διάφοροι πολιτισμοί ανά τον κόσμο προσπάθησαν να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα χτίζοντας τις δικές τους θεωρίες.

Η θεωρία του Βιοκεντρισμού
Η λεγόμενη «θεωρία του βιοκεντρισμού» είναι αποδεκτή από ορισμένους κβαντικούς φυσικούς. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το σύμπαν εξαρτάται από τη ζωή, καθώς η ζωή το έχει δημιουργήσει. Με άλλα λόγια, η ψυχή είναι άυλη, αλλά και άφθαρτη. Το σώμα πεθαίνει φυσικά, αλλά η συνείδηση είναι εσαεί ζωντανή. Η ψυχή μέσα από τη συνείδησή της αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει στον συνειδητό κόσμο, παρόλο που η ίδια βρίσκεται στον ασυνείδητο κόσμο.

Η θεωρία του Σκαθαροζούμη
Η θεωρία αυτή γεννήθηκε από τον δημιουργό της ταινίας Tim Burton και πρόκειται για μια θεωρία βασισμένη καθαρά στη δική του προσωπική φαντασία. Ποια είναι λοιπόν η θεωρία αυτή; Όσοι είναι ακόλουθοι αυτής, πιστεύουν πως το σώμα πεθαίνει, αλλά η ψυχή υπάρχει σε μορφή φαντάσματος, ζώντας σε μια άλλη διάσταση, παράλληλη με εκείνη των ζωντανών ανθρώπων.

Η θεωρία των Βουδιστών
Ταξιδεύοντας σε έναν διαφορετικό από τον δικό μας τρόπο σκέψης, στην Ασία και στον εξαιρετικά ανεπτυγμένο πολιτισμό της, θα συναντήσουμε τη «θεωρία των βουδιστών». Οι βουδιστές πιστεύουν πως οι προορισμοί της ανθρώπινης ψυχής μετά το πέρας της ζωής είναι οι έξης: η μετενσάρκωση της σε θεούς, σε ημίθεους, σε ζώα ή ακόμα και σε μια μόνιμη κατάσταση πείνας ή με άλλα λόγια σε μια κόλαση. Η πορεία επομένως που θα ακολουθήσει μια ψυχή έχει να κάνει με το πόσο καλός είναι ο άνθρωπος στη ζωή του. Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία είναι βασικές αρετές για να καταλήξει κάποιος σε κάποια από τις πρώτες πορείες.

Η Χριστιανική θεωρία
Η Χριστιανική θρησκεία χαράζει δυο δρόμους για την ψυχή, την Κόλαση και τον Παράδεισο. Η πορεία της ψυχής κρίνεται με βάση τον τρόπο ζωής και έτσι οι ευκαιρίες της είναι μοναδικές. Έχει πάντα μια επιλογή ζωής, παρά την αιώνια ύπαρξη της.

Η θεωρία των Ινδουιστών
Η θεωρία των Ινδουιστών ακολουθεί διάφορες διαβαθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει να κάνει με την μετεμψύχωση. Η ψυχή θα πρέπει να περάσει από τη μετενσάρκωση της σε φυτό ή ζώο πενήντα δύο φορές έως ότου να καταλήξει να φιλοξενηθεί σε ένα ανθρώπινο σώμα.

Η θεωρία της σέχτας του Ράσελ
Ο όρος σέχτα προέρχεται από το λατινικό ”secta” και σημαίνει η μικρή οργανωμένη ομάδα ατόμων που έχουν ίδια δικαιώματα και πεποιθήσεις και παίρνουν τις αποφάσεις από κοινού. Ο Ράσελ ήταν εκείνος που θεμελίωσε στα μαθηματικά το «παράδοξο του Ράσελ», δηλαδή ότι η θεωρία των συνόλων του Καντόρ ήταν αφελής και οδηγούσε σε αντίφαση. Οι υποστηρικτές της θεωρίας της σέχτας του Ράσελ πιστεύουν για τη μεταθανάτιο ζωή πως η ψυχή είναι αθάνατη και έχουν μάλιστα το δικαίωμα της αιώνιας ζωής, αρκεί φυσικά να πληρούν δυο προϋποθέσεις: να είναι καλοί άνθρωποι σε αυτή τη ζωή και να μείνουν συνδεδεμένοι με τη σέχτα.

Η θεωρία της Chantal Lacroix
H Chantal Lacroix είναι μια γνωστή Καναδή τηλεπαρουσιάστρια, η οποία ασχολείται με πολλές λαϊκές τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως υποστηρίζει η ίδια και οι ακόλουθοι της, ενώ είμαστε εν ζωή μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τους νεκρούς μέσω του γνωστού σε όλους μας μέντιουμ.

Η θεωρία των Εγωκεντρικών
Πρόκειται για τους υποστηρικτές της θεωρίας της «αυτοκρατορίας», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της άποψης πως η ύπαρξη μας είναι μοναδική και δεν υπάρχουν άλλοι οργανισμοί στο σύμπαν μας. Μάλιστα, θεωρούν πως το σύμπαν δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, αλλά είναι ένα δημιούργημα του εγκεφάλου μας, το οποίο και θα πάψει να υπάρχει μόλις πάψουμε και εμείς να ζούμε.

Η θεωρία του «Ξανά από την αρχή»
Η θεωρία αυτή είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Πρόκειται για την άποψη πως η ζωή ακολουθεί έναν κύκλο. Η ζωή ξεκινά και πάλι μετά το θάνατο μας. Για αυτό το λόγο μάλιστα, όπως πιστεύουν οι υποστηρικτές της, υπάρχουν τα deja vu.

Η Πλατωνική θεωρία
Ο Πλάτωνας θεωρούσε πως η ψυχή είναι παρόμοια και συνδέεται με τις Ιδέες, άρα και με το θείο. Αυτή η αλληλεπίδραση της με τις ιδέες την έκανε αθάνατη και αόρατη. Έτσι ερχόταν να συμπληρώσει το σώμα το οποίο ήταν φθαρτό και ορατό. Η ψυχή μάλιστα είναι εκείνη που οδηγεί και έχει τον έλεγχο του σώματος. Ο Πλάτωνας θεωρούσε πως ο κόσμος μας είναι ένας κόσμος αντιθέσεων και έτσι και η ψυχή ήταν αντίθετη με το σώμα, αλλά αλληλοεξαρτιόταν το ένα από το άλλο. Άρα και ο θάνατος εξαρτιόταν από τη ζωή, επομένως μετά το θάνατο ερχόταν και πάλι η ζωή και το αντίθετο.

Αυτές είναι οι βασικές θεωρίες για την ύπαρξη της ψυχής μετά το θάνατο. Αυτό όμως που ακόμα μας τραβάει κοντά σε αυτό το σκοτεινό μυστήριο του θανάτου είναι πως όσα χρόνια και όσοι αιώνες και αν περάσουν, ποτέ δεν θα γνωρίζουμε με σιγουριά τι συμβαίνει μετά το πέρας της ζωής μας. Είναι ένα μυστήριο ακόμα πιο περίπλοκο και δυσνόητο και από το γρίφο της Σφίγγας. Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι και η μαγεία του! Εσείς;

Tags: article , death , life , life after death , mystery , reincarnation , soul , The Weird Side Daily , twsd , weird , weird article , αθάνατη ψυχή , άρθρο , άρθρο φανταστικού , Βιοκεντρισμός , βουδισμός , ζωή , ζωή μετά θάνατον , θάνατος , θεωρίες , Θρησκεία , μετενσάρκωση , μυστήριο , παράδοξο Ράσελ , Πλάτωνας , σέχτα , σώμα , Χριστιανισμός , Ψυχή

Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Δημοσιεύτηκε 20 Μαΐου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.