Duran Duran: Αφιέρωμα σε ένα Αλλόκοτο Ποπ Συγκρότημα

Το όνομά τους έχει συνδεθεί με την έκρηξη του MTV, τα συνακόλουθα φανταχτερά βιντεοκλίπ και την εκκεντρικότητα της δεκαετίας του 1980. Οι αφίσες τους κοσμούσαν το δωμάτιο κάθε έφηβης που σεβόταν την ποπ μουσική της ταυτότητα. Όλα τα παραπάνω απέτρεψαν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να δει τι κρύβεται πίσω από την εικόνα. Η μουσική, […]

Το όνομά τους έχει συνδεθεί με την έκρηξη του MTV, τα συνακόλουθα φανταχτερά βιντεοκλίπ και την εκκεντρικότητα της δεκαετίας του 1980. Οι αφίσες τους κοσμούσαν το δωμάτιο κάθε έφηβης που σεβόταν την ποπ μουσική της ταυτότητα. Όλα τα παραπάνω απέτρεψαν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να δει τι κρύβεται πίσω από την εικόνα. Η μουσική, οι επιρροές τους και η θεματική τους πολλές φορές περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Κοιτώντας, όμως, κανείς τους Duran Duran πίσω από την κουρτίνα του φαντεζί ποπ συγκροτήματος , θα διαπιστώσει την ύπαρξη πολλών αλλόκοτων και φανταστικών στοιχείων στο χαρακτήρα τους .

Οι Duran Duran στα πρώτα τους βήματα

Οι Duran Duran δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τους παιδικούς φίλους Τζον Τέιλορ και Νικ Ρόουντς. Η ίδια τους η ονομασία προήλθε από έναν χαρακτήρα ονόματι Durand Durand της ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Barbarella ( λέτε η ίδια η ταινία να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το όνομα της θρυλικής ντισκοτέκ; ). Αντλώντας στοιχεία από την πανκ ροκ, την ντίσκο και την ηλεκτρονική μουσική, οι Ντουράν Ντουράν κατάφεραν να αποκτήσουν άμεσα τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο. Επηρεασμένοι από μουσικές μορφές όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, οι Ρόξι Μιούσικ και οι Τζαπάν, δημιουργούν ένα εκκεντρικό λουκ με έντονο μακιγιάζ και πολύχρωμα ρούχα εντάσσοντας εαυτούς στην Νεορομαντική σκηνή της Αγγλίας. Έπειτα από μερικές εναλλαγές προσώπων, η τελική, και πιο γνωστή τους, σύνθεση αποτελούταν από τους: Σάιμον Λε Μπον, Νικ Ρόουντς, Τζον Τέιλορ, Άντι Τέιλορ και Ρότζερ Τέιλορ ( μια απίστευτη τριπλή συνωνυμία ).

Οι Duran Duran το 1982: (από αριστερά) Σάιμον Λε Μπον, Τζον Τέιλορ, Άντι Τέιλορ, Νικ Ρόουντς, Ρότζερ Τέιλορ

Το 1981 κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι με τίτλο «Planet Earth», οι στίχοι του οποίου παραπέμπουν σε μια προειδοποίηση είτε εξωγήινης εισβολής είτε πυρηνικού πολέμου. Το σινγκλ γνωρίζει επιτυχία στην Αγγλία και, έπειτα από την επιτυχία του άκρως αισθησιακού βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Girls on Film», ανοίγεται ο δρόμος για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 1982 εκτοξεύονται στην κορυφή του μουσικού πενταγράμμου με συνθέσεις όπως τα «Hungry Like the Wolf» και «Rio» από το ομώνυμο άλμπουμ. Η εικόνα τους ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και αποτελεί επιρροή για πολλούς εφήβους της εποχής ( η εμφάνιση συγκεκριμένα του Τζον Τέιλορ φέρεται να αποτέλεσε το πρότυπο για τον Dante από την σειρά παιχνιδιών τρόμου Devil May Cry).

Το εξώφυλλο του τρίτου τους άλμπουμ

Μπορεί να πείθουν με τις πωλήσεις των δίσκων τους αλλά οι μουσικοί κριτικοί είναι σκληροί απέναντι τους. Οι Duran Duran κατακρεουργούνται από μουσικά περιοδικά της εποχής και αντιμετωπίζονται ως ένα συγκρότημα που βασίζεται μονάχα στην εικόνα και στην απήχηση του στο γυναικείο κοινό. Παρόλο, όμως, την ρηχότητα με την οποία τους ταύτιζαν, οι πνευματικές αναζητήσεις των επονομαζόμενων και ως Fab Five δεν εκλείπουν από την στιχουργία τους. Το «New Religion» από το άλμπουμ Rio αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ του ego και το alter ego. Το «Lonely in your Nightmare» είναι ένα τραγούδι με κύριο θέμα τους εφιάλτες και τον φόβο του πολέμου.

Ο άνθρωπος- σαύρα από το βίντεο του Union of the Snake

Το 1983 κυκλοφορούν το άλμπουμ με τίτλο Seven And The Ragged Tiger ( εμπεριείχε την επιτυχία «The Reflex» )  που εκτοξεύεται στο νούμερο ένα των βρετανικών charts και ακολουθεί μια εκτεταμένη και άκρως επιτυχημένη περιοδεία στις ΗΠΑ. Ώντας στο ζενίθ της καριέρας τους, αυτός ο δίσκος έχει ακόμα πιο μυστηριακές στιχουργικές επιλογές από τους προηγούμενους . Τα σινγκλ «New Moon on Monday» και «Union of the Snake» έχουν έντονο το φανταστικό στοιχείο τόσο στους στίχους όσο και στα βιντεοκλίπ τους ( στο βίντεο του δεύτερου βλέπουμε το συγκρότημα να ακολουθείται από ένα άνθρωπο-σαύρα που τους οδηγεί σε έναν υπόγειο ναό ). Χαρακτηριστικοί του μυστηριακού στυλ τους είναι και οι στίχοι του τραγουδιού «Shadows on Your Side» από το ίδιο άλμπουμ:
Οι σκιές είναι στο πλευρό σου
Μόλις τα φώτα πέσουν
Στο πιο σκοτεινό μέρος μπορείς να βρεις
Ότι ανήκεις στα χέρια της νύχτας

Οι Duran Duran στην εποχή του The Wild Boys

Το 1984 ο σκηνοθέτης Russell Mulcahy θέλει να μεταφέρει στον κινηματογράφο το σουρεαλιστικό μυθιστόρημα τους William S. Borroughs με τίτλο The Wild Boys: A Book of the Dead. Το βιβλίο είναι ένα φουτουριστικό κείμενο που ακολουθεί μια ομάδα αγοριών που πολεμούν οργανωμένους στρατούς καταπιεστικών κρατών στο όνομα της ελευθερίας. Ο Mulcahy προσεγγίζει του Duran Duran για να μελοποιήσουν το φιλμ. Η ταινία μπορεί να μη γίνεται ποτέ, αλλά ο Mulcahy θα σκηνοθετήσει ένα από τα πιο εμβληματικά μουσικά κλιπ όλων των εποχών. Το The Wild Boys γίνεται τραγούδι-ύμνος της δεκαετίας και το πανάκριβο- για την εποχή- βιντεοκλίπ του σαρώνει στα βρετανικά Brit Awards. Τα ρούχα των μελών του συγκροτήματος στο βίντεο είναι επηρεασμένα από τις ταινίες Mad Max.

Μία σπάνια διαφημιστική φωτογραφία των Arcadia

Το 1985 το συγκρότημα σπάει προσωρινά στα δύο ( οι Duran Duran βρέθηκαν μόνο για την ηχογράφηση του  «A View to a Kill» και για το Live Aid ). Ενώ οι Άντι και Τζον Τέιλορ δημιουργούν το ροκ supergroup Power Station ( με τις επιτυχίες «Some like it hot» και «Get it on» ), οι Λε Μπον, Ρόουντς και Ρότζερ Τέιλορ οδηγούνται στην πιο μυστηριακή τους μουσική παραγωγή. Υιοθετούν το όνομα Arcadia που παραπέμπει σε μία ουτοπική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων για την αρμονία με την φύση. Με μια πιο goth εμφάνιση, οι μισοί Duran Duran ηχογραφούν το άλμπουμ So Red the Rose συνεργαζόμενοι με καλλιτέχνες όπως ο Sting και η Grace Jones. Το άλμπουμ βαδίζει μεταξύ της art rock και της synthpop έχοντας έναν αινιγματικό, αιθέριο ήχο. Τραγούδια όπως τα «Keep me in the Dark», «El Diablo» και «Lady Ice» αναδεικνύουν τις σκοτεινές τους καλλιτεχνικές επιρροές σε μεγάλο βαθμό.

Οι Λε Μπον, Τζον Τέιλορ και Ρόουντς στην Notorious εποχή

Το 1986, οι Duran Duran είναι αποδεκατισμένοι έπειτα από τις αποχωρήσεις των Άντι και Ρότζερ Τέιλορ για διαφορετικούς λόγους. Επιστρατεύουν τον θρυλικό παραγωγό Νάιλ Ρότζερς ( έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, η Madonna και οι Daft Punk) και στρέφονται σε έναν πιο funk μουσικό ήχο. Το αποτέλεσμα είναι το άλμπουμ Notorious με το ομώνυμο, εξαιρετικά επιτυχημένο τραγούδι. Το άλμπουμ είναι επηρρεασμένο από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ– ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και την πασίγνωστη ταινία τρόμου «Ψυχώ»- όπως έχουν παραδεχθεί και τα ίδια τα μέλη. Τραγούδια όπως «Notorious», «Vertigo» αποτελούν άμεσες αναφορές σε ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη.

Οι επιτυχίες των Duran Duran συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες, άλλοτε μεγαλύτερες ( όπως με τα τραγούδια των 90’s, «Ordinary World» και «Come Undone» αλλά και τα πρόσφατα άλμπουμ τους ) και άλλοτε μικρότερες ( το άλμπουμ με επανεκτελέσεις, Thank You ) . Το σίγουρο είναι ότι ο ήχος τους συνεχίζει να εκπέμπεται σήμερα και καταφέρνουν να αποκτούν νέους οπαδούς ενώ πλησιάζουν τα εξήντα τους χρόνια. Αυτόν τον καιρό βρίσκονται στο στούντιο ηχογραφώντας υλικό για το νέο τους άλμπουμ. Κλείνοντας, θεωρώ ότι η μεγαλύτερή τους επιτυχία, εναπόκειται στο γεγονός ότι καταφέρνουν να είναι συνεχώς πρωτοποριακοί δίχως να γίνονται θύματα των εκάστοτε μουσικών προτύπων, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τον ψυχισμό τους όπως αυτός αποτυπώνεται και από τις ανώτερες αναφορές στα αλλόκοτα στοιχεία της μουσικής τους.

Οι Duran Duran στο στούντιο σήμερα

Tags: 80s , Arcadia , Arena , Arena: An Absurd Notion , Barbarella , Devil May Cry , Duran Duran , Duran Duran Arcadia , Duran Duran Arena , Duran Duran αφιέρωμα , Duran Duran συγκρότημα , Music , Power Station , Psycho , Sting , The Wild Boys , weird , αλλόκοτο , Άλφρεντ Χίτσκοκ , Βίντεο , Βιντεοκλίπ , Εξώφυλλα , Μουσική , Ντουράν Ντουράν , Ποπ , Ροκ , Στίχοι , Τραγούδι

Πέτρος Κουτρουμπίλας

Δημοσιεύτηκε 18 Απριλίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.