D.O.A., ένα ασυνήθιστο φιλμ νουάρ

“Πώς θα αισθανόσουν αν κάποιος σου έλεγε πως έχει μία δηλητηριώδη ουσία στο αίμα σου και σε λίγες ημέρες θα πεθάνεις; Θα αφιέρωνες τις τελευταίες σου αυτές ημέρες σε έναν απολογισμό ζωής ή θα προσπαθούσες να ανακαλύψεις αυτούς που στο προκάλεσαν αυτό;”
Η Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για το D.O.A, μια από τις ταινίες-σταθμούς του κινηματογράφου.

Πώς θα αισθανόσουν αν κάποιος σου έλεγε πως έχει μία δηλητηριώδη ουσία στο αίμα σου και σε λίγες ημέρες θα πεθάνεις; Θα αφιέρωνες τις τελευταίες σου αυτές ημέρες σε έναν απολογισμό ζωής ή θα προσπαθούσες να ανακαλύψεις αυτούς που στο προκάλεσαν αυτό;

Το D.O.A (Dead On Arrival) και σε Ελληνική μετάφραση Κυνηγώντας το δολοφόνο μου, είναι το φιλμ νουάρ που σόκαρε εκείνη την εποχή, τοποθετώντας στο κέντρο τον ήρωα που αγωνίζεται να ανακαλύψει εκείνους που προκάλεσαν το θάνατό του. Ένα θάνατο όμως, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμα. Έναν ήρωα που αφήνει την ασφάλεια της συζυγικής ζωής, προτιμώντας να μπει στο παιχνίδι της δράσης και της περιπέτειας, αναδεικνύοντας και μία ηθικολογική στάση στις εκφάνσεις του φιλμ. Το μαυρόασπρο χρώμα της ταινίας σε συνδυασμό με το γεγονός πως γνωρίζεις ότι ο πρωταγωνιστής θα πεθάνει στο τέλος, συνθέτουν ένα νουάρ με μίξη αγωνίας και δράματος που αλληλεπιδρά διαρκώς.

Αν κάποιος αποζητά μία ταινία με σασπένς, δράση, συγκίνηση, ανατροπές, πρέπει να δει οπωσδήποτε το DOA. Θα διαπιστώσει πως δεν υστερεί σε τίποτα –ίσως να είναι και ανώτερο- από πολλές ταινίες δράσης του σήμερα. Η συγκεκριμένη θεωρείται από τις κορυφαίες του είδους και το 2004 επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ως «πολιτισμικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική». Η ταινία, παραγωγής 1950 και σε σκηνοθεσία του Ρούντολφ Ματέ, έχει πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Edmond O’Brien και την Pamela Britton.

Ένας άνδρας εμφανίζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο για να αναφέρει μία δολοφονία. Τη δική του. Σε μία σκηνή που πολλάκις έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες εναρκτήριες σκηνές στην ιστορία του σινεμά. Αρχίζει να εξιστορεί την ιστορία του, πώς διαγνώστηκε με το δηλητήριο στο αίμα του, πώς κατάφερε να έρθει πιο κοντά –έστω και λίγο- με τη φίλη του, πώς ανακάλυψε αυτούς που διέπραξαν τη δολοφονία του. Όταν σταματάει την εξιστόρηση πεθαίνει, έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του. Όλη η ταινία αφορά την μανιώδη του προσπάθεια να εντοπίσει το δολοφόνο του-είναι η προσπάθεια του ανθρώπου που γνωρίζοντας πως θα πεθάνει, προσπαθεί να κάνει κάτι χρήσιμο ακόμα για αυτή τη λίγη ζωή που του απομένει.

Έντονη δράση, απρόβλεπτες ανατροπές, συναισθηματικές διακυμάνσεις γνωρίζοντας πως ο θάνατος έχει ήδη συμβεί και απλώς ο ήρωας είναι για λίγη ώρα ζωντανός. Όλα αυτά συνθέτουν ένα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ όλων των εποχών που σίγουρα δε θα σπαταλήσεις το χρόνο σου αν το δεις.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ.

 

 

Tags: Dead On Arrival , drama , Edmond O'Brien , Film , Pamela Britton , αγωνία , αίμα , ανατροπή , άνδρας , αποστολή , Αστυνομία , δηλητήριο , δολοφονία , δολοφόνος , δράση , Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου , εποχή , ζωή , ηθοποιός , ημέρα , ήρωας , θάνατος , ιστορία , Κινηματογράφος , ουσία , παιχνίδι , περιπέτεια , πρωταγωνιστής , Ρούντολφ Ματέ , Σαν Φρανσίσκο , σασπένς , σινεμά , σκηνή , συγκίνηση , ταινία , Ταινίες , Φιλμ Νουάρ , φίλοι , χρόνος , χρώμα

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 6 Μαΐου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.