Ας την κρίνει ο Θεός (Leave Her to Heaven)

“Πού μπορεί να φτάσει άραγε η αγάπη όταν γίνει εμμονική; Πόσο μπορεί να κυριεύσει έναν άνθρωπο και μέχρι ποιο σημείο μπορεί να τον φτάσει;
Καμία άλλη ταινία δεν έδειξε το μέγεθος καταστροφής της εμμονικής αγάπης, εκείνης που είναι κτητική και θέλει τον άλλο χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις.”

17 Νοεμβρίου 2020

Πού μπορεί να φτάσει άραγε η αγάπη όταν γίνει εμμονική; Πόσο μπορεί να κυριεύσει έναν άνθρωπο και μέχρι ποιο σημείο μπορεί να τον φτάσει;

Καμία άλλη ταινία δεν έδειξε το μέγεθος καταστροφής της εμμονικής αγάπης, εκείνης που είναι κτητική και θέλει τον άλλο χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις.

Αν και έγχρωμο φιλμ νουάρ χρησιμοποιώντας το φανταχτερό τεκνικολόρ της εποχής εκείνης, το “Ας την κρίνει ο Θεός” (Leave Her to Heaven), πραγματεύεται ένα μαύρο και ιδιαίτερα σκοτεινό θέμα. Από τις πιο βαριά ψυχολογικά νουάρ ιστορίες και μία από τις αγαπημένες ταινίες του Μάρτιν Σκορτσέζε, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του σινεμά. Στο ρόλο της παράλογα ερωτευμένης Έλεν Μπέρεντ η μοιραία καλλονή Τζιν Τίρνεϊ η οποία είναι το ιδανικό πρότυπο της femme fatale.  Με συνέπεια, μεγάλη σταρ να λαμβάνει την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, χάνοντας όμως από τη Τζόαν Κρόφορντ για τη Θύελλα της Μητρικής Καρδιάς. Πρωταγωνίστησε όμως στην ταινία που εδραίωσε το μύθο της, δίνοντας τη σπουδαιότερη ερμηνεία της ζωής της.

Η ηρωίδα, παραδομένη σε μία καταστροφική εμμονή η οποία ξεκίνησε από την προσκόλληση της ηρωίδας στον πατέρα της, αλλάζει, με αυτό της το πάθος να στρέφεται στο μετέπειτα σύζυγό της Ρίτσαρντ Χάρλαντ (Κόρνελ Γουάιλντ).

Η Έλεν θέλει το Ρίτσαρντ αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό της, μισεί οποιοδήποτε άτομο μπορεί να έχει μία θέση στην καρδιά του. Αυτό της το πάθος, η δύναμη της παράφορης ζήλιας, δε θα αργήσει να την οδηγήσει στο έγκλημα. Θα προσπαθήσει να εξολοθρεύσει με κάθε τρόπο όποιον άνθρωπο κατέχει μία θέση στην καρδιά του συζύγου της, καθώς θεωρεί πως εκείνος της ανήκει. Ας την κρίνει ο Θεός…

Η ταινία έχει υπέροχη έγχρωμη φωτογραφία, σε αντίθεση με το γνωστό μαυρόασπρο χρώμα των φιλμ νουάρ, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπεν Έιμς Γουίλιαμς και τη διασκευή για την ταινία έκανε ο Τζο Σουέρλινγκ. Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ για τη φωτογραφία του Λέον Σάμροϊ και θεωρήθηκε ως η πιο εμπορική ταινία του 1945.

Το “Ας Την κρίνει ο Θεός” είναι η εξιστόρηση μίας ολέθριας αγάπης, η περιγραφή μίας επικίνδυνης εμμονής που φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την επιβολή της στο πρόσωπο που αγαπάει. Πίσω από την απόκοσμη και μοναδική ομορφιά της Τζιν Τίρνεϊ κρύβεται μία γυναίκα με σκοτεινό μυαλό, με κτητικότητα και έτοιμη να προβεί σε κάθε παράλογη ενέργεια για αυτόν που θέλει δικό της αποκλειστικά: το σύζυγό της….

Tags: Cinema , drama , Film Noir , Leave Her to Heaven , love , movie , noir , romance , The Weird Side Daily , αγάπη , Ας την κρίνει ο Θεός , Κινηματογράφος , Κόρνελ Γουάιλντ , Λέον Σάμροϊ , Μαρία Σκαμπαρδώνη , Μπεν Έιμς , Μυθιστόρημα , Νουάρ , Όσκαρ , σύζυγος , ταινία , Τζιν Τίρνεϊ , Φιλμ Νουάρ , φωτογραφία

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 17 Νοεμβρίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.