Ο φόνος που γέννησε το AMBER ALERT

“Μετά το θάνατο της Amber, οι γονείς της άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να πιέσουν την νομοθεσία του Τέξας να βάλει πιο αυστηρούς νόμους στο θέμα προστασίας παιδιών. Στη συνέχεια έδωσαν το έγγραφο με τις υπογραφές στον Τζορτζ Μπους, τον τότε κυβερνήτη του Τέξας, για να του δείξουν ότι ήταν απαίτηση όλων των πολιτών. Και τα κατάφεραν!”

24 Φεβρουαρίου 2021

Amber Alert. Ένα όνομα που όλοι μας όταν το ακούμε ή το διαβάζουμε αυτομάτως το συνοδεύουμε με τον ήχο ενός συναγερμού. Όμως πόσα χρόνια υπάρχει, γιατί λέγεται έτσι και το κυριότερο… πώς γεννήθηκε;

Ήταν 13 Ιανουαρίου του 1996 όταν η εννιάχρονη Άμπερ Χάγκερμαν έκανε ποδήλατο στη γειτονιά του σπιτιού της μαζί με τον πεντάχρονο αδερφό της στην περιοχή Άρλινγκτον στο Τέξας. Τα δύο παιδιά έφθασαν μέχρι το πάρκινγκ ενός εγκαταλελειμμένου μπακάλικου που συνήθιζαν να πηγαίνουν για να παίξουν.

Ξαφνικά σταματάει δίπλα τους ένα μαύρο βαν και ανοίγει η μία του πόρτα. Σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων βγαίνουν από το βαν δυο χέρια και αρπάζουν την μικρή Άμπερ μέσα σαν το πεινασμένο χέρι όταν βλέπει φαγητό. Η Άμπερ ούρλιαζε και κουνούσε τα πόδια της προσπαθώντας να ξεφύγει όμως δεν τα κατάφερε. Το βαν εξαφανίστηκε και ο αδερφός της είχε μείνει σοκαρισμένος.

Ο μικρός Ρίκι επέστρεψε στο σπίτι μόνος και είπε στους γονείς του ότι συνέβη. Οι γονείς ως γνωστόν έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ο μοναδικός μάρτυρας του συμβάν ήταν ένας ηλικιωμένος, ο Τζίμι Κέβιλ ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του. Ο Τζίμι κάλεσε αμέσως την αστυνομία η οποία έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα. Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να αναζητούν την Άμπερ. Οι έρευνες όμως δεν οδηγούσαν πουθενά. Τα μόνα στοιχεία που είχαν ήταν ότι το βαν ήταν μαύρο και ότι ο δράστης ήταν ηλικίας άνω των 25 ετών. Για τον εντοπισμό της Άμπερ είχαν επιστρατευθεί γείτονες και απλοί πολίτες που άκουσαν ότι το κορίτσι χάθηκε.

Τέσσερις ημέρες μετά, ένας άνδρας πήγε βόλτα το σκύλο του στην περιοχή και ξαφνικά βρήκε το νεκρό σώμα της Άμπερ. Βρισκόταν σε χαντάκι κοντά σε ένα ρυάκι, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο απαγωγής. Το σώμα της ήταν γυμνό και φορούσε μόνο μια κάλτσα. Βρεχόταν από το τρεχούμενο νερό και είχε μια μαχαιριά στο λαιμό.

Το νερό δυστυχώς έσβησε όλα τα αποτυπώματα του δράστη. Η ιατροδικαστική εξέταση έκρινε ότι η Amber δεν δολοφονήθηκε αμέσως. Κρατήθηκε ζωντανή δύο μέρες όπου βασανίστηκε σεξουαλικά από τον απαγωγέα της. Στη συνέχεια της έκοψε το λαιμό και την πέταξε στο ρυάκι. Η Amber είχε σχεδόν αποκεφαλιστεί.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν αλλά η αστυνομία δεν είχε αρκετά στοιχεία για να την οδηγήσουν στο δράστη. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να συμπεράνουν ότι ο απαγωγέας ήταν γνώστης της περιοχής, διότι το σημείο που έριξε το άψυχο σώμα της Amber ήταν πολύ απομονωμένο. Αυτό σήμαινε πως είτε έμενε είτε εργαζόταν στο Άρλινγκτον. Όμως λόγω του ότι ο απαγωγέας κράτησε τη μικρή Άμπερ δυο μέρες ζωντανή χωρίς να τη δει κανείς, βγαίνει συμπέρασμα ότι ο δράστης είχε βρει μια καλή κρυψώνα. Παράλληλα οι αρχές έκριναν ότι ήταν έγκλημα ευκαιριακό και όχι στοχευμένο. Ο απαγωγέας έτυχε να περνάει από το σημείο, είδε την μικρή Άμπερ μόνη της και την άρπαξε παρορμητικά.

Έπειτα από τρία χρόνια έρευνας, η ομάδα των αστυνομικών από το Άρλιγκτον και το FBI όπου είχαν αναλάβει την υπόθεση, διαλύθηκαν. Ωστόσο ακόμη και σήμερα τόσο η οικογένεια της, όσο και η αστυνομία, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η γέννηση του Amber Alert

Μετά το θάνατο της Amber, οι γονείς της άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να πιέσουν την νομοθεσία του Τέξας να βάλει πιο αυστηρούς νόμους στο θέμα προστασίας παιδιών. Στη συνέχεια έδωσαν το έγγραφο με τις υπογραφές στον Τζορτζ Μπους, τον τότε κυβερνήτη του Τέξας, για να του δείξουν ότι ήταν απαίτηση όλων των πολιτών. Και τα κατάφεραν! Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπέγραψε την τροπολογία για τη νέα και αυστηρότερη νομοθεσία κατά παιδικών εγκλημάτων.

Κάποια στιγμή η Νταϊάνα Σίμον, μια ανήσυχη μητέρα κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και είπε πως από τη στιγμή που η αμερικανική τηλεόραση βγάζει έκτακτα δελτία καιρού για να προειδοποιήσει τους πολίτες, γιατί να μην κάνει το ίδιο και για την εξαφάνιση ενός παιδιού. «Λένε ότι η απαγωγή της Άμπερ έγινε περίπου στις 4:00 η ώρα το μεσημέρι. Την άρπαξαν σε ένα βαν και κανείς δεν είδε τίποτα. Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν είδαν τίποτα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήξεραν τι έβλεπαν», είπε αργότερα η Σιμόν. Η ιδέα της έγινε πράξη και έτσι δημιουργήθηκε το AMBER ALERT σαν παρακαταθήκη της εννιάχρονης Άμπερ που έχασε τη ζωή της. Παράλληλα, το AMBER προκύπτει και από τα αρχικά της φράσης «America’s Missing: Broadcast Emergency Response», που σημαίνει «Απώλεια στην Αμερική: Εκπέμπουμε σήμα έκτακτης ανάγκης». Το σήμα του AMBER ALERT εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Ντάλας. Σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλες των Ηνωμένες Πολιτείες, αν και για τα δυο πρώτα χρόνια τα ειδικά ενημερωτικά δελτία εκπέμπονταν κυρίως από το ραδιόφωνο. Τα επόμενα χρόνια το σήμα κινδύνου για τα ανήλικα παιδιά εντάχθηκε στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, σε τοπικούς οργανισμούς, σε μέσα μεταφοράς, σε πινακίδες στους δρόμους και στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνεται το ευρύ κοινό. Πλέον εφαρμόζεται και σε 21 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβακία. Στην Ελλάδα το AMBER ALERT ξεκίνησε με πρωτοβουλία του «Το Χαμόγελου του Παιδιού», το 2007. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του AMBER ALERT περίπου χίλια παιδιά έχουν σωθεί χάρη στο σήμα της εννιάχρονης Amber.

«Θέλω όλοι να θυμούνται την Άμπερ και πως έγινε θυσία ώστε να σωθούν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η μητέρα της το 2016 σε συνέντευξή τύπου 20 χρόνια μετά τη δολοφονία της. Κάθε φορά που ακούει ότι βρέθηκε κάποιο παιδί που αγνοούνταν, πιστεύει ότι το πνεύμα της κόρης της το προστάτεψε και λέει: «Μπράβο το κορίτσι μου. Πάλι τα κατάφερες».

Tags: AMBER , AMBER ALERT , Amber Hagerman , FBI , Άμπερ , Άμπερ Χάγκερμαν , απαγωγέας , απαγωγή , άρθρο , Αστυνομία , γονείς , δολοφονία , δολοφόνος , Ελλάδα , έρευνα , έρευνες , θάνατος , Μιχάλης Ζωγράφος , Μπιλ Κλίντον , Παιδί , παιδιά , σήμα , Τέξας , Τζορτζ Μπους , Το Χαμόγελου του Παιδιού , φόνος , χάθηκαν

Μιχάλης Ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε 24 Φεβρουαρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.