Μου φαίνεται και εμένα περίεργο το γεγονός πως αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο που να συνδυάζει το βιβλίο της Χριστιανικής πίστης, την Αγία Γραφή, με τον τρόμο και τη σκοτεινή πλευρά. Και είναι γεγονός πως το πρώτο ειδικά μέρος της Αγίας Γραφής, η Παλαιά Διαθήκη, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και φόβο από πολλούς αναγνώστες διαχρονικά λόγω των διηγήσεων που σκανδαλίζουν πολλούς αναγνώστες.
Ούσα φοιτήτρια Θεολογίας, μελετώ την Παλαιά Διαθήκη από πολλά και διαφορετικά πρίσματα και ειδικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτει και αναδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης. Θεωρώ πως ξεδιπλώνει κάθε ανθρώπινο συναίσθημα και δεν ωραιοποιεί ούτε την προσωπικότητα των ηρώων της. Φανερώνει τις αδυναμίες τους, τη σκοτεινή τους πλευρά, τα σημαντικά τους λάθη. Ακόμα και το γεγονός πως ένα ιερό κείμενο όπως η Παλαιά Διαθήκη, σε μεγάλο βαθμό περιγράφει γεγονότα που φανερώνουν την έντονη ανηθικότητα χαρακτήρων και προσώπων πάντοτε προβληματίζει. Είναι ο λόγος που πολλοί τη χαρακτηρίζουν “ρυπαρογράφημα” και θεωρούν περιττή ακόμα και την ανάγνωσή της.
Για τη Χριστιανική πίστη, η Παλαιά Διαθήκη είναι το βιβλίο εκείνο που προετοιμάζει την ανθρωπότητα για τον ερχομό του Θεανθρώπου. Είναι μεν η ιστορία ενός λαού, γεγονός όμως που δεν έχει σχέση με κάποιο εθνικιστικό φρόνημα, αλλά με την κατοχή της πίστης στο Θεό που σταδιακά σχεδιάζει να αποκαλυφθεί ενσαρκωμένος στην ανθρωπότητα.
Γνωρίζουμε το γεγονός πως στην Παλαιά Διαθήκη οι άνθρωποι είναι πιο σκληροί και υπάρχει μεγαλύτερη η συμπεριφορά της εκδίκησης. Γνωρίζοντας πως ο νόμος του Χαμουραμπί έλεγε πως η εκδίκηση πρέπει να είναι δέκα φορές πιο ανταποδοτική, η Παλαιά Διαθήκη και πάλι διατύπωνε πως πρέπει να είναι ίση με το κακό που προκλήθηκε στον άνθρωπο που ζημιώθηκε. Δεν είχε έρθει τότε η Χριστιανική διδασκαλία που δίδαξε πως η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι η συγχώρεση και η αγάπη στους εχθρούς!
Το γεγονός πως η Παλαιά Διαθήκη υποτιμάται τόσο πολύ, εξηγείται από το γεγονός πως περιγράφει και δίνει έμφαση σε σκοτεινά κίνητρα και συμπεριφορές που αναδεικνύουν τη βάρβαρη και κτηνώδη ανθρώπινη φύση. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως περιγράφει βίαιες συμπεριφορές, σεξουαλικά εγκλήματα, δολοφονίες, πολέμους και άλλα χαρακτηριστικά της άγριας φύσης που υπάρχει στον άνθρωπο. Αυτά με την πρώτη ανάγνωση και με το γεγονός πως δημιουργούν την εντύπωση πως οι άνθρωποι κινούνται από κίνητρα εκδίκησης, κακίας και απληστίας τις περισσότερες φορές, έχουν σχηματίσει άσχημες πεποιθήσεις και προκαταλήψεις που σκιάζουν τη θεολογική της αξία και σημαντικότητα ως Χριστιανικό ιερό κείμενο.
Η αναφορά τόσο βίαιων γεγονότων, δημιουργεί μία άσχημη φαινομενική αντίληψη στον αναγνώστη, τον κάνει να πιστεύει πως η σκοτεινότητα των πράξεων της Παλαιάς Διαθήκης είναι γεγονός που την καθιστά ένα εγγενώς ανήθικο βιβλίο.
Οι άνθρωποι πέφτουν συχνά στο λάθος να κρίνουν την Παλαιά Διαθήκη από καθαρά ηθική πλευρά. Δεν αντιλαμβάνονται πως επιθυμεί να αναδείξει τα βίαια γεγονότα επειδή θέλει να τελειοποιήσει ηθικά τον άνθρωπο. Επειδή προσπαθεί να του δείξει πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ανθρώπινη φύση όταν απομακρυνθεί από το Θεό. Δεν την κρίνουν θεολογικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτιμήσουν το γεγονός πως και η ακραία βιαιότητα που περιγράφει έχει τον σκοπό της.
Η Παλαιά Διαθήκη θέλει να μιλήσει ανοιχτά για σκανδαλώδη θέματα και ξεσκεπάζει τη σκληρή ανηθικότητα και βαρβαρότητα, επειδή αυτή πάντοτε υπήρχε και πάντα θα υπάρχει ως μέρος της ανθρώπινης φύσης.
Η Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρεται σε ένα βιασμό ή μία δολοφονία για να ηρωοποιήσει τον θύτη, να παρακινήσει σε παρόμοιες ενέργειες ή να σκανδαλίσει. Τα αναφέρει επειδή θέλει να αναδείξει την ηθική κατάπτωση του ανθρώπου, να επισημάνει το γεγονός πως η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό αναδεικνύει τη βίαιη φύση του ξυπνώντας άγρια ένστικτα που δεν έχουν καλλιεργηθεί από τη Θεία σοφία και την Αγάπη του Θεού. Το γεγονός πως δεν εξιδανικεύει ούτε το χαρακτήρα ακόμα και των μεγάλων πρωταγωνιστών της, φανερώνει την ακεραιότητά της. Δεν εξιδανικεύει κανέναν, όλοι έχουμε τις σκοτεινές μας πλευρές και πέφτουμε σε λάθη.
Ο Θεός δεν ευθύνεται για την κακία του ανθρώπου, ούτε είναι τιμωρός, όπως πολλοί πιστεύουν.
Ο άνθρωπος οδεύει στο κακό με την ελευθερία βούλησης που είναι θείο δώρο, ενώ ο Θεός επεμβαίνει παιδαγωγικά όταν γνωρίζει πως δεν υπάρχει πιθανότητα μετάνοιας.
Η Παλαιά Διαθήκη έχει μεγάλη θεολογική αξία ως βιβλίο και σίγουρα περιέχει μεγάλη σοφία για το γεγονός πως δεν κρύβει αλλά τουναντίον, αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου και του πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει όταν δεν έχει ηθικές αρχές.
Tags: The Weird Side Daily , αγάπη , Αγία Γραφή , αδυναμία , ανάγνωση , αναγνώστης , ανηθικότητα , Άνθρωπος , απληστία , βαρβαρότητα , βίαιες συμπεριφορές , βιασμός , βιβλία , βιβλίο , βούληση , γεγονός , γεγοότα , δολοφονία , δολοφονίες , δυσπιστία , εκδίκηση , ενέργεια , ένστικτο , Θεάνθρωπος , Θεία σοφία , θεολογία , θεός , Θρησκεία , θύμα , θύτης , ιερό κείμενο , ιεροτελεστία , κακία , κακό , κατάπτωση , κείμενο , κτηνώδης , λάθη , λαός , Μαρία Σκαμπαρδώνη , μετάνοια , νόμος , Παλαιά Διαθήκη , πίστη , πόλεμος , πρίσμα , πρόσωπο , σεξουαλικά εγκλήματα , σκανδαλώδη θέματα , συμπεριφορά , συναίσθημα , τιμωρός , τρόμος , τρόπος , ύπαρξη , Φόβος , φόνος , φρόνημα , φύση , Χαμουραμπί , Χριστιανισμός
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.