10 – λιγότερο γνωστές- σατανικές κούκλες του σινεμά

Ένα άρθρο για τις 10 σατανικές κούκλες του κινηματογράφου, που ενώ δεν είναι και τόσο γνωστές, ήρθαν για να στοιχειώσουν τα όνειρα όσων τις γνωρίζουν.

29 Οκτωβρίου 2019

Όταν ήμουν μικρή και αφηγούμασταν με τις παρέες μου «τρομακτικές» ιστορίες, μία από τις πιο γνωστές, ήταν αυτή με τη Μαρία και τη δολοφονική της κούκλα, που, ενώ την αγαπούσε πολύ, όταν κάποια στιγμή την παραμέλησε και την παράτησε στο υπόγειο του σπιτιού, εκείνη σχεδίασε την εκδίκησή της («Μαρία ανεβαίνω το πρώτο σκαλί…» if that rings a bell). Παρόλα αυτά,  ιστορίες σαν κι αυτές ποτέ δε με τρόμαζαν στ’ αλήθεια και ίσως γι’ αυτό διασκέδαζα και με εξίταρε να τις ακούω και να τις αφηγούμαι. Βέβαια όταν ξεκίνησα να έρχομαι σε επαφή με ταινίες τέτοιου περιεχομένου, κατάλαβα λίγο περισσότερο γιατί τρομοκρατούσαν το κοινό.

Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όταν ακούμε για τέτοιες κούκλες, είναι ο Chucky από το Child’s Play, η Annabelle που είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, ο Jigsaw από τη σειρά ταινιών Saw, ο Billy της Νεκρικής Σιγής, ακόμη και η Tiffany, η Νύφη του Chucky. Όμως τι γίνεται με τις λιγότερο γνωστές σατανικές κούκλες του σινεμά (και τηλεόρασης), που έκαναν την εμφάνισή τους πριν και μετά από αυτές τις πασίγνωστες προσωπικότητες και προκάλεσαν στο κοινό την ίδια ίσως και μεγαλύτερη ανατριχίλα από τις άλλες;

Disclaimer: Η κατάταξή τους γίνεται με ημερομηνία προβολής της κάθε ταινίας και όχι προσωπικής προτίμησης.

10) Hugo – Dead of Night (1945)

Ο αρχιτέκτονας Craig, ύστερα από έναν τρομερό εφιάλτη, αποφασίζει να πάει για λίγες μέρες σε ένα φιλικό σπίτι στην εξοχή όπου είναι καλεσμένος να χαλαρώσει. Εκεί βλέποντας τους υπόλοιπους καλεσμένους αποκαλύπτει πως παρόλο που δεν έχουν ξανασυναντηθεί, τους έχει δει όλους σε κάποια από τα όνειρά του και προβλέπει μερικά από τα γεγονότα που θα συμβούν στη συνέχεια. Καθώς πιστεύουν πως κάτι τέτοιο εξηγείται μόνο υπερφυσικά, ο καθένας διηγείται περίεργες ιστορίες, που είτε έχουν βιώσει οι ίδιοι, είτε τους έχουν διηγηθεί άλλοι. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ιστορία του εγγαστρίμυθου Maxwell και της μαριονέτας του Hugo, για την οποία ισχυριζόταν πως είναι ζωντανή και είχε την κυριαρχία. Η διαμονή του Craig στο σπίτι στην εξοχή εξελίσσεται πολύ πιο διαφορετικά απ’ ότι φανταζόταν.

 

9) Willie – The Twilight Zone, Σεζόν 3, Επεισόδιο 33 “The Dummy” (1962)

Ο εγγαστρίμυθος Jerry Etherson έχει λόγους να πιστεύει πως η κούκλα με την οποία κάνει τα νούμερά του στη σκηνή, το άλλο του «εγώ» Willie, είναι ζωντανή και σιγά – σιγά στρέφεται εναντίον του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της  ταινίας ο Jerry προσπαθεί με κάθε τρόπο να την πολεμήσει. Τελικά ποια είναι όμως η αλήθεια;

 

8) Talky Tina – The Twilight Zone, Σεζόν 5, Επεισόδιο 6 “Living Doll” (1963)

Οι γονείς της μικρής Christie της κάνουν δώρο μια κούκλα που μιλά με το όνομα Talky Tina, που έχει ως ατάκα “My name is Talky Tina and I love you very much”. Ο πατριός της όμως αρχίζει να πιστεύει πως η κούκλα είναι ζωντανή και δεν έχει καλές διαθέσεις, αφού παρατηρεί να πετάει εχθρικές ατάκες απέναντί του, να τον απειλεί, αλλά και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

 

7) He who kills – Trilogy of Horror (1975)

Η νεαρή Amelia ύστερα από ψώνια επιστρέφει στο σπίτι της κουβαλώντας μέσα σε όλα και  μια κούκλα αβορίγινα της φυλής των Zuni (ποιος θα ήθελε μια τέτοια κούκλα για διακοσμητικό;). Μαζί της συμπεριλαμβάνεται και ένας πάπυρος, που αναφέρει ότι μέσα στην κούκλα κατοικεί το πνεύμα «Αυτού που σκοτώνει» (“He who kills”), αρχαίου κυνηγού. Δεν αργεί πολύ να καταλάβει πως αυτό που αναγράφεται είναι αλήθεια.

 

6) Teddy – The Pit (1981)

Ο Jamie είναι ένας έφηβος που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Τα συνομήλικα παιδιά του ασκούν bullying και ο μόνος φίλος που έχει, είναι ένα λούτρινο αρκουδάκι, ο Teddy. Μαζί συνωμοτούν για τα πάντα: από τα πως θα κατακτήσει την καρδιά της νταντάς του Sandy με την οποία έχει εθιστεί, μέχρι τις ανθρώπινες θυσίες που κάνουν στους “Tra-la-logs”, κάτι μυστήρια πλάσματα που κατοικούν σε ένα λάκκο βαθιά στο δάσος της πόλης.

 

5) Dolls (1987)

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της μικρής Judie με τον πατέρα και τη μητριά της, πέφτουν πάνω σε βαριά καταιγίδα και για να προφυλαχτούν για τη νύχτα σταματούν σε ένα παλιό αρχοντικό, όπου κατοικεί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, οι Gabriel & Hilary, ενώ μαζί τους έρχονται και κάποιοι ακόμη ταξιδιώτες. Παρατηρούν πως το σπίτι είναι γεμάτο κούκλες, μαριονέτες και άλλα χειροποίητα πράγματα για τα παιδιά. Ο Gabriel αποκαλύπτει πως είναι παιχνιδοποιός και σκοπός του είναι τα δημιουργήματά του να έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, όπου οι θάνατοι ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλον. Όμως το τρικ είναι πως οι κούκλες επιλέγουν ποιους θα σκοτώσουν και γιατί.

 

4) Fats – Magic (1987)

Ο Corky είναι ένας αποτυχημένος ταχυδακτυλουργός. Ύστερα από ένα χρόνο αποχής, επιστρέφει ως ταχυδακτυλουργός και εγγαστρίμυθος, συστήνοντας τη μαριονέτα του εν ονόματι Fats, με την οποία κάνει μεγάλη επιτυχία. Όταν του προτείνεται να δουλέψει στην τηλεόραση με την προϋπόθεση να κάνει κάποιο ιατρικό τεστ, εκείνος αρνείται με τη δικαιολογία πως «φοβάται αυτή τη μεγάλη επιτυχία», ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα σοβαρά ψυχολογικά του προβλήματα, όπως και το γεγονός ότι πολλές φορές δεν μπορεί ελέγξει τον Fats εκτός σκηνής, ο οποίος τον οδηγεί όλο και πιο πολύ προς την τρέλα.  Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα, όταν ο Corky ξανασμίγει μια  παλιά του ερωμένη, την Peggy.

 

3) Toulon’s Puppets – Puppet Master (πρώτη ταινία το 1989)

Ο κουκλοποιός Andre Toulon δίνει ζωή στα δημιουργήματά του με μια αιγυπτιακή κατάρα και το καθένα από αυτά έχει τη δική του μοναδική, αλλά και συχνά επικίνδυνη δύναμη. Οι κούκλες παρουσιάζονται ως ήρωες και αντί – ήρωες, υπερασπιστές και δολοφόνοι.

 

2) The Twilight Zone revival, Σεζόν 1, Επεισόδιο 38 “The Collection” (2002)

Η νεαρή babysitter Miranda πιστεύει πως μια συλλογή από φαινομενικά άκακες κούκλες (αν και σε αυτό το σημείο του άρθρου μπορούμε να γελάσουμε ελεύθερα) ευθύνονται για διάφορα περίεργα περιστατικά στο σπίτι, όπως και για το τι συνέβη στις προηγούμενες babysitters.

 

1) Brahms – The Boy (2016)

Η αμερικανίδα Greta προσλαμβάνεται ως νταντά στο Heelshires της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό που της κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως το αγόρι που θα φροντίζει είναι μια κούκλα, ο Brahms. Στη συνέχεια μαθαίνει πως ο «πραγματικός» Brahms είχε σκοτωθεί σε μια πυρκαγιά πριν από 20 χρόνια στα όγδοά του γενέθλια. Η Greta αγνοεί την κούκλα και τους κανόνες που της βάζουν, ακολουθεί τη δική της ρουτίνα και διάφορα περίεργα κάνουν την εμφάνισή τους, κάνοντας της να πιστεύει πως τελικά δεν πρόκειται για μια απλή κούκλα.

Ο σκελετός παραμένει ο ίδιος: κούκλα κυριευμένη από κάποιο κακό πνεύμα, που προκαλεί αναταραχή. Αυτό που αλλάζει είναι το γύρω – γύρω, το οποίο αναλόγως με τα γούστα του κάθε θεατή, καθιστά την ταινία συγκλονιστική, μέτρια ή κακή.

 

 

Tags: Annabele , article , Brahms – The Boy , Brahms – The Boy (2016) , childs play , chucky , dark , Dead of Night , dead silence , death , Dolls (1987) , evil dolls , Fats – Magic (1987) , He who kills - Trilogy of Horror (1975) , horror , Hugo , Hugo – Dead of Night (1945) , jigsaw , monster , Movies , murder , mystery , saw , scary , Teddy – The Pit (1981) , The Twilight Zone revival “The Collection” (2002) , Tiffany , Toulon’s Puppets – Puppet Master , weird , Willie – The Twilight Zone , αλλόκοτο , Επεισόδιο 33 “The Dummy” (1962) , Κινηματογράφος , μυστήριο , σατανικές κούκλες , Τalky Tina – The Twilight Zone Living Doll” (1963) , Ταινίες

Βέρα Παπαδοπούλου

Δημοσιεύτηκε 29 Οκτωβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.