Ο πιο μυστηριώδης αεροπειρατής όλων των εποχών

Η περιγραφή της πιο αλλόκοτης αεροπειρατείας που έγινε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

Τα μεσάνυχτα της 24ης Νοέμβριου του 1971, ένας άνδρας περί το 1.80 εισήλθε στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ. Κρατούσε στα χέρια του μια περίεργη μαύρη βαλίτσα και αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη διαδρομή ΠόρτλαντΣιάτλ. Μετά από κάποιες ώρες επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, έκατσε στη θέση Νο 18 και παρήγγειλε ένα ουίσκι με σόδα. Όταν η αεροσυνοδός του έφερε το ποτό του, της έδωσε ένα σημείωμα. Εκείνη νομίζοντας ότι το σημείωμα σχετιζόταν με κάποιο φλερτ, το έβαλε στη τσάντα της. Βλέποντας  αυτή τη κίνηση της αεροσυνοδού, ο άνδρας την ξανακάλεσε λέγοντας της: “Κυρία μου ξαναδείτε το σημείωμα. Κουβαλάω μαζί μου μια βόμβα”.

Η αεροσυνοδός έντρομη διάβασε το σημείωμα που εξηγούσε ότι ήταν ο Dan Cooper και ότι κουβαλούσε μια βόμβα μέσα στη βαλίτσα του. Απαιτούσε 200.000 ασημάδευτα αμερικανικά δολάρια, καθώς και τέσσερα αλεξίπτωτα να τον περιμένουν στον προορισμό του στο Σιατλ, αλλιώς θα ενεργοποιούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η αεροσυνοδός γρήγορα πέρασε το μήνυμα στους πιλότους και εκείνοι με την σειρά τους στον πύργο ελέγχου. Όταν έφτασαν στον προορισμό, ο πύργος ελέγχου διέταξε να κάνουν κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο μέχρι να μαζευτούν τα λεφτά. Μετά από κάποιες ώρες στον αέρα το αεροπλάνο προσγειώθηκε. Ο Cooper αφού πήρε τα λεφτά και τα αλεξίπτωτα, άφησε ελεύθερους τους επιβάτες πλην τρία μέλη του πληρώματος. Τους δύο πιλότους και τον μηχανικό.

Το αεροσκάφος ανεφοδιάστηκε και πέταξαν προς νέα κατεύθυνση. Ο αεροπειρατής εξήγησε πως ήθελε να πετάξουν προς την πόλη του Μεξικού και έδωσε σαφείς οδηγίες. Το αεροπλάνο θα πετούσε με την πιο μικρή ταχύτητα (190 μιλ./ώρα) και σε ύψος κάτω από 3.000 πόδια. Αφού συνεννοήθηκαν κλείδωσε το πλήρωμα μέσα στο πιλοτήριο και έμεινε πίσω μόνος του. Κατά την διάρκεια της πτήσης άνοιξε την πίσω πόρτα του αεροσκάφους. Λίγες ώρες αργότερα κατά την δεύτερη προσγείωση τους σε αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, εισέβαλαν στην καμπίνα του αεροσκάφους ένοπλοι αστυνομικοί βρίσκοντας μόνο δύο από τα τέσσερα αλεξίπτωτα. Ο D.B. Cooper (ψευδώνυμο που δόθηκε από τις ειδήσεις) είχε πηδήξει από το αεροπλάνο κατά την διάρκεια της πτήσης. Δε βρέθηκαν ποτέ τα ίχνη του, ενώ το FBI τονίζει ότι είναι η μόνη άλυτη αεροπειρατεία και η πιο αλλόκοτη από όλες.

Tags: Cooper , D.B. Cooper , FBI , mystery , story , αεροπειρατεία , αεροσυνοδός , αλεξίπτωτα , αλλόκοτο , ιστορία , κακοποιός , κλοπή , ληστεία , μυστήριο , Πόρτλαντ , Σιατλ

Άγγελος Θεοδωρόπουλος

Δημοσιεύτηκε 20 Ιουλίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.