Φοβίες. Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται…

Όλοι μας ακούμε διάφορους ανθρώπους να αναφέρουν συχνά πως πάσχουν από φοβίες, όπως κλειστοφοβία, υψοφοβία, εντομοφοβία και διάφορες άλλες. Τι είναι η φοβία; Η φοβία είναι μία έντονη ανησυχία ενός ανθρώπου απέναντι σε ένα αντικείμενο ή μία κατάσταση, δίχως όμως να υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Αυτή είναι και βασική διαφορά της φοβίας από τον φόβο, διότι […]

Όλοι μας ακούμε διάφορους ανθρώπους να αναφέρουν συχνά πως πάσχουν από φοβίες, όπως κλειστοφοβία, υψοφοβία, εντομοφοβία και διάφορες άλλες.

Τι είναι η φοβία;

Η φοβία είναι μία έντονη ανησυχία ενός ανθρώπου απέναντι σε ένα αντικείμενο ή μία κατάσταση, δίχως όμως να υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Αυτή είναι και βασική διαφορά της φοβίας από τον φόβο, διότι ο δεύτερος οφείλεται σε υπαρκτό γεγονός και έχει πραγματική υπόσταση. Η φοβία δημιουργεί στον άνθρωπο αίσθημα πανικού, άγχος, αγωνία και τρόμο.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τις φοβίες;

Η φοβία θεμελιώνεται μέσα στον άνθρωπο και, συνήθως, είναι αποτέλεσμα μίας δυσάρεστης εμπειρίας η οποία ‘’έγραψε’’ αρνητικά μέσα μας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επέβαινε σε μία πτήση στην οποία να υπήρξε αεροπειρατεία και το γεγονός αυτό να του γέννησε φόβο για τα αεροπλάνα. Ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να τσιμπήθηκε από μία αράχνη και αυτό να του εμφύσησε το φόβο πως κάθε αράχνη θα του προκαλέσει το ίδιο κακό. Η φοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι δε δύναται να είναι πηγές φόβου, πχ, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παθολογική φοβία ακόμα και με σκυλιά ή γάτες.

Διορθώνεται η φοβία;

Οι φοβίες μας μπορούν να διορθωθούν,  ή έστω να μετριαστούν σε ένα βαθμό με τη βοήθεια και την υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας. Ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο η σύγχρονη Ψυχιατρική προσπαθεί να απαλλάξει τον ασθενή που υποφέρει από αυτές, είναι η έκθεση του ανθρώπου στο αντικείμενο και την κατάσταση που για εκείνον είναι η πηγή φόβου. Έρευνες στην Αμερική απέδειξαν πως άνθρωποι οι οποίοι υπέφεραν από αραχνοφοβία, όταν άγγιξαν αράχνες κατάφεραν να δαμάσουν το έντονο συναίσθημα φόβου. Άνθρωποι που απεχθάνονταν σε ακραίο βαθμό το αίμα, ακούμπησαν μπουκάλια με αυτό, άνθρωποι με κυνοφοβία ήρθαν σε επαφή με σκύλους.

Οι φοβίες μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί κάποιος να είναι δεκτικός προς την εύρεση λύσεων και να μην αρνηθεί να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού για ένα ζήτημα το οποίο επηρεάζει συνολικά την ποιότητα της ζωής μας.

Main Image Reference

Tags: Ακροφοβία , αλλόκοτο , ανεξήγητα φαινόμενα , Ανθρώπινη Συμπεριφορά , Άνθρωπος , Άποψη , Εντομοφοβία , τρόμος , Υψοφοβία , Φοβία , Φοβίες

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 3 Ιουνίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.