Ο ντετέκτιβ Μίκυ Μάους

Δε θυμάμαι τον Μίκυ Μάους ως έναν χαρούμενο και ξέγνοιαστο ποντικό, πρωταγωνιστή κινουμένων σχεδίων και αρραβωνιαστικό της Μίνι για ολόκληρες δεκαετίες. Δεν τον θυμάμαι ως τον πιο διάσημο πρωταγωνιστή κινουμένων σχεδίων και βασική μορφή της Disney. Για εμένα ο Μίκυ Μάους είναι ο πρωταγωνιστής των  νουάρ ιστοριών στη σειρά ‘’Μίκυ Μυστήριο’’, της πρώτης  μου αστυνομικής […]

23 Σεπτεμβρίου 2019

Δε θυμάμαι τον Μίκυ Μάους ως έναν χαρούμενο και ξέγνοιαστο ποντικό, πρωταγωνιστή κινουμένων σχεδίων και αρραβωνιαστικό της Μίνι για ολόκληρες δεκαετίες. Δεν τον θυμάμαι ως τον πιο διάσημο πρωταγωνιστή κινουμένων σχεδίων και βασική μορφή της Disney.

Για εμένα ο Μίκυ Μάους είναι ο πρωταγωνιστής των  νουάρ ιστοριών στη σειρά ‘’Μίκυ Μυστήριο’’, της πρώτης  μου αστυνομικής συλλογής που με ώθησε- όσο αστείο και αν ακούγεται- στη μαγεία του μυστηρίου, όλων αυτών των υποθέσεων όπου όλους τους θεωρείς ύποπτους και στο τέλος διαπιστώνεις πως εκείνος που είχες αποκλείσει είναι ο ένοχος. Μία συλλογή που αγάπησα τόσο πολύ, ώστε ακόμα και σήμερα, να την έχω ακέραια στη βιβλιοθήκη μου.

Ο Μίκυ δεν είναι ο χαλαρός ήρωας που συζητάει για το πότε θα πάει για κάμπινγκ ή το πότε θα πάρει άδεια για να τρέξει στην εξοχή. Eίναι ένας δραστήριος αστυνομικός με οξύ νου, ο οποίος πάντοτε προκαλεί το μίσος και την οργή πολλών μορφών του υποκόσμου με τον ακέραιο χαρακτήρα του και τη μανιώδη προσκόλληση στις αρχές και αξίες του.

Ιστορίες μυστηρίου που αν και κυκλοφορούσαν με τη μορφή κόμικ, δεν υστερούσαν σε τίποτα από αστυνομικά μυθιστορήματα. Ιστορίες που με συντρόφευσαν και μου χάρισαν ατελείωτες νύχτες αγωνίας και διασκέδασης, καθώς με το παιδικό μου μυαλό προσπαθούσα να εμβαθύνω στα γεγονότα και να βρω τη λύση της υπόθεσης πριν ολοκληρώσω την ανάγνωση.

Καταστάσεις που συναντάμε σε όλες τις αστυνομικές υποθέσεις και λογοτεχνία: ένα αίσθημα φόβου να σε διαπερνά όχι μόνο για την εγκληματική πράξη αλλά, κυρίως, γιατί δε μπορείς να καταλάβεις τελικά αν αυτός που σε αγκαλιάζει και σου δίνει το χέρι είναι φίλος ή εχθρός σου –αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στη ζωή μας.

Το σκοτάδι, το μυστήριο, οι ένοχοι που γίνονται αθώοι και οι αθώοι που γίνονται ένοχοι, όλα αυτά χαρακτηρίζουν τη μοναδική αυτή σειρά που σφράγισε ανεξίτηλα, όχι μόνο την παιδική μου ηλικία, αλλά τη Μαρία ως άνθρωπο. Την αγάπησα αυτή τη σειρά γιατί το κάθε της τεύχος μου χάρισε όμορφες στιγμές.

Η μαγεία του μυστηρίου είναι ικανή να εξάψει το άπειρο και απλοϊκό μυαλό ενός παιδιού!
Ίσως τελικά η δράση να υπάρχει μέσα μας έμφυτη και γι’αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί και δραστήριοι μέσα από αυτή…

Tags: comic , Comics , Mickey Mouse , mystery , weird , αλλόκοτο , Κόμικς , μίκυ μάους , Μίκυ Μυστήριο , μυστήριο , ντετέκτιβ , Ντετέκτιβ Μίκυ Μάους

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 23 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.