5 Φιλμ Νουάρ που πρέπει να δείτε

“Οι δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 αποτέλεσαν τη σπουδαιότερη εποχή του κινηματογράφου. Τότε που οι ταινίες δε χρειαζόταν να δείχνουν άφθονο αίμα και ατελείωτες σκηνές βίας για να προκαλέσουν τον φόβο. Την εποχή που ευδοκιμούσε το σπουδαίο είδος του «φιλμ νουάρ», των αστυνομικών ταινιών με το άφθονο μυστήριο, σασπένς και το απροσδόκητο φινάλε….”

Ο κινηματογράφος είναι μία τέχνη η οποία με την πάροδο των χρόνων ενσωμάτωσε μέσα του καινούργιες τεχνικές και καινοτομίες, φέρνοντας πιο κοντά τον θεατή με το κινηματογραφικό βίωμα και διεγείροντας τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του.

Οι δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 αποτέλεσαν τη σπουδαιότερη εποχή του κινηματογράφου. Τότε που οι ταινίες δε χρειαζόταν να δείχνουν άφθονο αίμα και ατελείωτες σκηνές βίας για να προκαλέσουν τον φόβο. Την εποχή που ευδοκιμούσε το σπουδαίο είδος του «φιλμ νουάρ», των αστυνομικών ταινιών με το άφθονο μυστήριο, σασπένς και το απροσδόκητο φινάλε.

Σε αυτό το άρθρο είναι συγκεντρωμένα τα πέντε αγαπημένα μου φιλμ νουάρ, τα οποία ελπίζω και άλλοι αναγνώστες είτε να γνωρίζουν, είτε να επιθυμήσουν να δουν:

Too late for tears (Killer bait): Το αξέχαστο φιλμ νουάρ του 1949 με την εμβληματική Lisabeth Scott στο σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της, ενσαρκώνοντας τη γυναίκα που η αγάπη για το χρήμα την οδηγεί στο έγκλημα και στην παραβίαση των ηθικών της αξιών. Μία βαλίτσα με χρήματα αρκεί για να αναδυθεί στην επιφάνεια το άγριο ένστικτο και πάθος της απληστίας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε ψέματα και σωρεία εγκλημάτων.

 

Portrait in Black: Με πρωταγωνιστές τους δύο λαμπερούς αστέρες της «χρυσής εποχής του Χόλιγουντ» Lana Turner και Antony Quinn, η ταινία αυτή ξετυλίγει την προσπάθεια μίας γυναίκας και του εραστή της να βγάλουν από τη μέση τον άρρωστο και καταπονημένο σύζυγο της πρώτης. Όταν, όμως, μετά τη δολοφονία σταλεί μία επιστολή που ομολογεί πως γνωρίζει το έγκλημα, αυτή θα είναι η απαρχή μίας σειράς δολοφονιών και κρυμμένων μυστικών που πρέπει να μείνουν κρυφά με οποιοδήποτε κόστος.

The Naked Edge: Εξαιρετικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Gary Cooper, Deborah Kerr, Eric Portman. Πόσο μπορεί να κλονιστεί η αγάπη και η εκτίμηση μίας γυναίκας για το σύζυγό της όταν η ίδια τον θεωρεί υπεύθυνο για φόνο;

 

Les Diaboligues: Το θεωρώ το σπουδαιότερο θρίλερ όλων των εποχών, το αριστούργημα του Henri-Georges Clouzot που έκανε ακόμα και τον Χίτσκοκ να ζηλέψει τη σκηνοθετική του τεχνική. Οι Διαβολογυναίκες, αφηγούνται την προσπάθεια μιας συζύγου και μιας ερωμένης να ξεφορτωθούν τον βίαιο και κτητικό σύζυγο. Ηθικά διλήμματα, ένα πτώμα που εξαφανίζεται, και οι ενοχές από το βάρος της αμαρτίας και της διάπραξης του φόνου, οδηγούν σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Spellbound: Εξαιρετικό, αψεγάδιαστο θρίλερ του μαιτρ του τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ. Με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η εξαφάνιση ενός γιατρού θα αποτελέσει την απαρχή για την ψυχιατρική προσέγγιση και μελέτη του χαρακτήρα του ήρωα και των βαθύτερων τραυμάτων του.

 

Τα πέντε παραπάνω φιλμ νουάρ υπόσχονται να χαρίσουν ώρες και νύχτες αγωνίας, φόβου και αϋπνίας σε κάθε λάτρη του μυστηρίου, του σκοτεινού και του αγνώστου.

 

 

 

 

Main Picture Reference

Tags: 50s , 60s , 70s , Antony Quinn , Cinema , Film Noir , Gregory Peck , Movies , Άλφρεντ , Κινηματογράφος , μυστήριο , Ταινίες , Φιλμ Νουάρ , Χίτσκοκ

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 15 Ιουνίου, 2020

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.