Ένας αστικός μύθος αποτελεί μια ιστορία ή έναν θρύλο -συνήθως φανταστικού περιεχόμενου- που διαδίδεται μαζικά. Η εγκυρότητα ενός αστικού θρύλου, κινείται συχνά σε χαμηλά επίπεδα αλλά δεν είναι απίθανο να αποδειχτεί η αλήθεια του περιεχομένου του· ή έστω η μερική αλήθεια. Στην εποχή του διαδικτύου η διάδοση ενός αστικού μύθου είναι αρκετά πιο εύκολη από ότι στο παρελθόν όπως αποδεικνύεται και από τις μαζικές δημοσιεύσεις για «απόκρυφες» αλήθειες που έρχονται δήθεν στο φως της πραγματικότητας. Συχνά μάλιστα, προσεγγίζουν οριακά αυτό που ονομάζεται και ως συνομωσιολογία. Το Satan’s Sphinx αποτελεί έναν όχι και τόσο διαδεδομένο αστικό θρύλο του διαδικτύου που όμως κρύβει μια ιδιαίτερα σκοτεινή ιστορία που μπορεί να αποτελέσει γροθιά στο στομάχι για όσους ανακαλύψουν την πιθανή ύπαρξή του.
Ο μύθος του Satan’s Sphinx αφορά ένα βίντεο που απαγορεύτηκε από τις αρχές των ΗΠΑ επειδή περιέχει σατανικά μηνύματα που οδηγεί όσους το βλέπουν στην παράνοια και τελικά στον θάνατο. Το υποτιθέμενο βίντεο θεωρητικά περιέχει ιδιαίτερα θορυβώδεις ήχους, βίαιες και αιματηρές σκηνές και ψιθύρους με συνολική διάρκεια 3 λεπτών και 49 δευτερολέπτων. Η έλλειψη αποδεδειγμένων πληροφοριών για το περιεχόμενο του βίντεο αποδίδεται στις προσπάθειες των Η.Π.Α για την απαγόρευση της διανομής του. Η πρώτη αναφορά του ονόματος Satan’s Sphinx έγινε το 2009 από έναν χρήστη του Yahoo και έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές μαρτυρίες ανθρώπων στο διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ή έχουν δει το εν λόγω βίντεο.
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του Satan’s Sphinx. Από αυτούς που αντιτίθενται στην ύπαρξή του, κάποιοι σημειώνουν ότι το βίντεο πιθανότατα αποτελεί μονάχα έναν αστικό θρύλο από ανθρώπους που φοβόντουσαν τη μυστική οργάνωση της CIA με το όνομα MKULTRA· η οποία χορηγούσε ναρκωτικά, όπως LSD, σε ανυποψίαστους Αμερικανούς πολίτες. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ο τίτλος Satan’s Sphinx συνιστά μια κωδική ονομασία για τους συλλέκτες πορνογραφικού υλικού που εμπεριέχει βασανιστήρια ή φόνους. Τέλος, όσοι πιστεύουν στην ύπαρξη του βίντεο υποπτεύονται ότι το βίντεο είναι ένα κατασκεύασμα των αρχών των Η.Π.Α που χρησιμοποιείται για να ανακρίνει και να βασανίζει τους φυλακισμένους.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που συνηγορούν στο ότι το Satan’s Sphinx είναι μονάχα ένας ιντερνετικός θρύλος. Η παραπάνω ανατριχιαστική φωτογραφία που λέγεται ότι αποτελεί screenshot του βίντεο είναι στην πραγματικότητα το εξώφυλλο του άλμπουμ Decades of Dust του black metal συγκροτήματος Hellhorse. Πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν παρουσιαστεί ως δημιουργοί του θρύλου του Satan’s sphinx δίχως βέβαια να μπορούν με κάποιον τρόπο να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι ελλείψει οποιασδήποτε εξακριβωμένης πληροφορίας, το Satan’s Sphinx μπορεί να λογίζεται μονάχα ως αστικός θρύλος του διαδικτύου και τίποτα παραπάνω.
Γιατί όμως να μπει κάποιος ( ή κάποιοι ) στη διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου διαδικτυακού θρύλου; Είναι μια ευκαιρία να σπάσουν πλάκα τρομάζοντας άλλους ανθρώπους; Αποτελεί μια προσπάθεια προπαγάνδας ενάντια στις πρακτικές των Η.Π.Α, ή απλά συνιστά το επιστέγασμα της ανίας που πλήττει τον σύγχρονο πολίτη; Μήπως τελικά το Satan’s Sphinx είναι κάτι παραπάνω από ένα διαδικτυακό μύθο; Αυτό μπορεί να το αποφασίσει μονάχα ο καθένας για τον εαυτό του με τα ως τώρα δεδομένα. Αναμφίβολα, όμως, το Satan’s Sphinx περιστρέφεται γύρω από έναν ανατριχιαστικό θρύλο με παράξενο υπόβαθρο που αξίζει την προσοχή σας.
Tags: CIA , dark , dark web , Deep Web , deep web satan sphinx , deep web satan's sphinx , Hoax , horror , MKULTRA , mystery , satan , Satan Sphinx , satan's , Satan's Sphinx , satan's sphinx video , Sphinx , Suicide , Urban Legend , Video , weird , αλλόκοτο , Αστικός Θρύλος , αυτοκτονία , Αυτοκτονία satan's sphinx , Βίντεο , Θρύλος , Σατανισμός
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.