Η Προφητεία – Μία από τις Καλύτερες Ταινίες Τρόμου Όλων των Εποχών

“Καταπληκτικές ερμηνείες, η καλύτερη απόδοση του θέματος του Αντίχριστου σε ταινία, σκληροί φόνοι, εκπληκτικές ερμηνείες, μία από τις καλύτερες μουσικές επενδύσεις που δημιουργήθηκαν για ταινία. Όλα αυτά καθιστούν την Προφητεία μία ταινία –ορόσημο για το είδος ταινιών τρόμου, με όλες τις συνέχειες και τις προσπάθειες απομίμησης της ίδιας, να φαντάζουν αχρείαστες…”

05 Σεπτεμβρίου 2021

Υπάρχουν ταινίες για τις οποίες δε θα μπορούσα να προσάψω τίποτα αρνητικό, που όσο και αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω ούτε ένα ψεγάδι. Και η κλασική ταινία The Omen (η Προφητεία) του 1976, είναι μία από αυτές. Μία ταινία που κατηγορήθηκε πως την έγραψε ο ίδιος ο Εωσφόρος, ένα φιλμ που ανήκει στα λίγα του είδους που μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά «κλασικό».

Το αριστούργημα του Richard Donner, κατάφερε να αφήσει ένα αθάνατο αποτύπωμα στην ιστορία ταινιών τρόμου. Πέτυχε να γίνει κλασική στο είδος της, να δημιουργήσει σκηνές που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ψυχή και το μυαλό του κάθε πραγματικού λάτρη των κλασικών ταινιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης Αντίχριστος, ενδέχεται να κάνουν τρεις περιστροφές, το σταυρό τους, να αναφωνήσουν «Θεός φυλάξει». Σύμφωνα με την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, ο Αντίχριστος θα αποκτήσει εξουσία και θα κυριαρχήσει στη γη, μέχρι να συντριβεί ολοκληρωτικά από τον Ιησού Χριστό. Θα δώσει χάραγμα στους ανθρώπους και η απεχθής εξουσία του θα κυριαρχήσει στην ανθρωπότητα, μέχρι την κατατρόπωσή του. Ο Αντίχριστος συμβολίζει το Κακό, την άλωση της ανθρώπινης ελευθερίας. Η κυριαρχία του επάνω στον άνθρωπο θα φέρει απόγνωση και απελπισία.

Η ιδέα και η ύπαρξη του Αντιχρίστου, ενέπνευσε πλήθος ταινιών με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία, όπως και την εισβολή κακού πνεύματος σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της προσωπικότητάς τους. Πολλές ταινίες γυρίστηκαν, δεκάδες απομιμήσεις κλασικών ταινιών προσπάθησαν να μιμηθούν τη δόξα της πρώτης, οι οποίες δεν είχαν την επιτυχία των κλασικών, αρχικών εκδοχών τους.

Και ενώ οι ταινίες τρόμου που αφορούν τον Αντίχριστο και τη Δευτέρα Παρουσία είναι πάμπολλες, στη δική μου συνείδηση, δύο ταινίες κατέχουν τον τιμητικό τίτλο των δύο καλύτερων ταινιών τρόμου όλων των εποχών: ο Εξορκιστής και η Προφητεία.

Για τον Εξορκιστή έχω κάνει αφιέρωμα, η ώρα της Προφητείας έφτασε.

Η Προφητεία, τόσο σε εμπορικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Κατάφερε να γίνει η πέμπτη πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία του 1976, ενώ άφησε πίσω έναν μύθο στο είδος ταινιών τρόμου, που την ακολουθεί και σήμερα.

Η Προφητεία έχει τα πάντα: δυνατό cast με θρυλικά ονόματα της μεγάλης οθόνης όπως ο Γκρέγκορι Πεκ και η Λι Ρέμικ, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, άγριοι θάνατοι, ένα soundtrack ανατριχιαστικά υπέροχο (ειδικά το κομμάτι Ave Satani σου προκαλεί ρίγος που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά σου). Δικαίως, ο Jerry Goldsmith κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης μουσικής, το μοναδικό στην καριέρα του.

Ένα από τα καλύτερα soundtrack, βρίσκεται εδώ.

                                                            Θέμα ταινίας

Όταν ο γιος του πεθαίνει στη γέννα, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Θορν πείθεται από έναν ιερέα να παρουσιάσει στην ανυποψίαστη γυναίκα του ένα άλλο βρέφος για δικό της. Δεν μπορεί να φανταστεί πως το Κακό μπορεί να παραμονεύει ακόμα και στο μεγαλύτερο σύμβολο αγνότητας, ένα μικρό παιδί… Μία σειρά περίεργων φόνων θα ξεκινήσει, με όλα να δείχνουν πως το μικρό και φαινομενικά αθώο παιδί έχει κάποια σύνδεση… Ο Αντίχριστος, μέσω του γιου του Robert, επιθυμεί να κυριαρχήσει σε όλη την ανθρωπότητα. Και όπως όλα δείχνουν, μόνο ο ίδιος με τη συνεργασία ενός αεικίνητου φωτογράφου, μπορούν να τον σταματήσουν..

Καταπληκτικές ερμηνείες, η καλύτερη απόδοση του θέματος του Αντίχριστου σε ταινία, σκληροί φόνοι, μία από τις καλύτερες μουσικές επενδύσεις που δημιουργήθηκαν για ταινία. Όλα αυτά καθιστούν την Προφητεία μία ταινία –ορόσημο για το είδος ταινιών τρόμου, με όλες τις συνέχειες και τις προσπάθειες απομίμησης της ίδιας, να φαντάζουν αχρείαστες. Από μόνη της η Προφητεία, είναι βαριά κληρονομιά…

Tags: cast , Film , Jerry Goldsmith , soundrack , The Weird Side Daily , Αγόρι , ανθρωπότητα , Αντίχριστος , απελπισία , απόγνωση , Αποκάλυψη , άρθρα , άρθρο , Ατμόσφαιρα , γέννα , Γη , γιός , Γκρέγκορι Πεκ , Δευτέρα παρουσία , διπλωμάτης , δολοφονία , δολοφόνος , Εξορκιστής , εξουσία , ερμηνεία , Εωσφόρος , Η Προφητεία , ηθοποιός , θάνατος , Θρησκεία , ιερέας , Ιησούς , Καινή Διαθήκη , κακό , καστ , Κινηματογράφος , Λι Ρέμικ , Μαρία Σκαμπαρδώνη , Μουσική , μύθος , Όσκαρ , Παιδί , πλοκή , πνεύμα , πνεύματα , προσωπικότητα , Ρόμπερτ Θορν , σινεμά , σκηνοθεσία , ταινία , ταινία τρόμου , Ταινίες , ταινίες τρόμου , φόνος , Χριστιανισμός

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιεύτηκε 5 Σεπτεμβρίου, 2021

Σχόλια και απόψεις.

Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα νέα μας πρώτοι, απευθείας από το email σας.