Η μέθοδος της αόρατης μελάνης, αποτελεί την πιο γνωστή μέθοδο αποστολής κρυφών μηνυμάτων. Είτε έχει κατασκευαστεί από ειδικούς τεχνίτες, είτε στο σπίτι. Η αόρατη μελάνη είναι το πρώτο πράγμα που πάει ο νους σε όποιον αναρωτηθεί πώς μπορεί να στείλει ένα μήνυμα που ενσωματώνει τεχνολογία stealth.
Η αόρατη μελάνη όμως δεν αποτελεί το μόνο τρόπο να σταλεί μήνυμα σε κάποιον προορισμό χωρίς να εντοπιστεί. Υπάρχουν και τα γραμματόσημα, όπου για αυτά θα μιλήσω σε αυτό το άρθρο.
Όλη η ιστορία έχει ρίζες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη μορφή της ιστορίας έχει ως εξής: Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ένα γράμμα κατέφθασε σε μια Αμερικανική Οικογένεια, από έναν μακρινό συγγενή που ζούσε στη Γερμανία. Το γράμμα περιέγραφε την κατάσταση ως ρόδινη, καθώς οποιαδήποτε αναφορά αντίξοων συνθηκών θα κοβόταν από τους Γερμανούς λογοκριτές και θα είχε άσχημες συνέπειες ο αποστολέας.
Στο τέλος του γράμματος, ο αποστολέας έγραψε χαιρετίσματα στον «μικρό Αλφ». Η οικογένεια όμως δεν είχε κανένα παιδί με το όνομα Αλφ. Οι παραλήπτες του γράμματος υποψιάστηκαν ότι κάτι κρυβόταν πίσω από αυτό τον παράξενο χαιρετισμό και έψαξαν καλύτερα το γράμμα. Ανακάλυψαν γραμμένο πίσω από το γραμματόσημο το πραγματικό και δυσάρεστο μήνυμα. Τη λέξη «λιμοκτονούμε».
Αναφορές παρόμοιων περιστατικών υπήρξαν και την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στρατιωτών, όπου ήταν αιχμάλωτοι και λέγεται ότι κατάφεραν να στείλουν τα μηνύματα που ήθελαν, παρακάμπτοντας την αυστηρή λογοκρισία του στρατοπέδου αιχμαλώτων. Οι πρώτες φήμες για τέτοιου είδους μηνύματα πρωτοεμφανίστηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γίνουν σχετικά κοινό φαινόμενο στο δεύτερο. Το μοτίβο εκεί είχε ως εξής: Ένας αιχμάλωτος σε Γερμανικό/Ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων, στέλνει γράμμα στο σπίτι: «Όλα είναι καλά, μας φέρονται όμορφα, κλπ». Στο τέλος υπάρχει ένα αλλόκοτο μήνυμα του τύπου: «Κρατήστε το γραμματόσημο για τον (στην πραγματικότητα ανύπαρκτο) μικρό Τζίμι». Πίσω από το γραμματόσημο κρυβόταν η αλήθεια. Έγραφε “μας βασανίζουν”, “μου έκοψαν τα χέρια” και άλλα λοιπά παρόμοια. Το γεγονός ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ήταν ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία των αιχμαλώτων, αποτελούσε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται καν να τοποθετούνται γραμματόσημα πάνω στους ταχυδρομικούς φακέλους που περιείχαν τα γράμματα των αιχμαλώτων. Επομένως λοιπόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, όλες αυτές οι ιστορίες των ηρωικών γραμματοσήμων να είναι απλοί μύθοι, ιστορίες που διαδόθηκαν μέσω της γνωστής και μη εξαιρετέας τεχνικής, που ακούει στο όνομα ράδιο αρβύλα. Θα ήταν όμως επιπόλαιο να απορριφθούν όλες οι ιστορίες αποστολής κρυφών μηνυμάτων μέσω γραμματοσήμων ως αναληθείς. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι πολλές οικογένειες χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο σε καταστάσεις κρίσης, για να επικοινωνήσουν με απομακρυσμένα μέλη τους.
Επίσης αν ανατρέξουμε ξανά στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρούμε μια ιστορία η οποία ενδέχεται να είναι αληθινή. Βγήκε στο φως της δημοσιότητας τη χρονιά 1971 μέσω του βιβλίου της Ολλανδής συγγραφέως Carrie ten Boom, “The Hiding Place” (Η Κρυψώνα). Η συγγραφέας αυτή ήταν συμμετέχουσα στην Ολλανδική αντίσταση και είχε φυλακιστεί από τα στρατεύματα κατοχής. Στο βιβλίο της λέει για ένα δέμα με τρόφιμα και προμήθειες που της έστειλε η οικογένεια της όταν ήταν έγκλειστη. Η διεύθυνση πάνω στο πακέτο, ήταν στραβά γραμμένη, με τρόπο που να «δείχνει» το γραμματόσημο για να βρει το μήνυμα που έγραφε: «Όλα τα ρολόγια στο συρτάρι είναι ασφαλή». Ήταν ένα κωδικό μήνυμα που σήμαινε ότι οι Εβραίοι που κρύβονταν σε ένα μυστικό δωμάτιο στο σπίτι της, είχαν διαφύγει με ασφάλεια.
Tags: article , Carrie ten Boom , hidden message , hidden messages , letter , letters , message , secrets , stamp , stamps , The Weird Side Daily , twsd , war , world war , Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , αιχμάλωτοι , αόρατη μελάνη , άρθρο , Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος , βιβλίο , γράμμα , γραμματόσημα , γραμματόσημο , Εβραίοι , κρατούμενοι , κρυφά μηνύματα , κρυφό μήνυμα , μέθοδος , μήνυμα , μηνύματα , Μιχάλης Ζωγράφος , μυστικά , μυστικά μηνύματα , οικογένεια , Παγκόσμιος Πόλεμος , πόλεμος , Συγγραφέας , τεχνική
Σχόλια και απόψεις.
Η γνώμη σας είναι πάντα καλοδεχούμενη.